top of page
Writer's pictureemtbslo

ŠIROKE PNEVMATIKE DA ALI NE ?

Širina pnevmatik za električna kolesa je odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto terena, na katerem se kolo uporablja, želenim slogom vožnje, prednostmi glede stabilnosti in oprijema ter osebnimi željami voznika. Širše pnevmatike, kot je na primer 2,8-palčna pnevmatika ima nekatere prednosti:

1. Večji oprijem: Širše pnevmatike omogočajo večji stik s površino terena, kar povečuje oprijem in stabilnost, še posebej na neravnem in zahtevnem terenu, kot je gorsko kolesarjenje. 2. Amortizacija in udobje: Širše pnevmatike imajo večji volumen zraka in lahko absorbirajo več udarcev ter zagotavljajo boljše blaženje. To lahko poveča udobje med vožnjo in zmanjša vpliv neenakomernega terena. 3. Večja stabilnost: Širše pnevmatike ponujajo večjo stabilnost, še posebej pri vožnji skozi zavoje in na spustih. Večja površina stika zemlje povečuje stabilnost kolesa.

Kljub tem prednostim pa je treba upoštevati, da imajo širše pnevmatike tudi nekatere omejitve:

1. Večji kotalni upor: Zaradi večje površine stika zemlje se lahko poveča kotalni upor, kar lahko vpliva na učinkovitost vožnje in porabo baterije. To je lahko pomembno pri daljših vožnjah ali pri vožnji po asfaltu, kjer je gladka površina. 2. Teža: Širše pnevmatike običajno tehtajo več kot ožje pnevmatike, kar lahko vpliva na skupno težo kolesa. To lahko vpliva na okretnost in odzivnost kolesa. 3. Omejitve glede prostora v okvirju: Pri izbiri širših pnevmatik je treba upoštevati tudi, ali obstaja dovolj prostora v okvirju kolesa za namestitev takšno širokih pnevmatik, saj nekatere kolesarske okvirje lahko omejujejo velikost pnevmatik.

Na splošno je izbira širine pnevmatik odvisna od vaših preferenc in specifičnih potreb. Priporočam vam, da se posvetujete s strokovnjaki ali preizkusite različne širine pnevmatik, da ugotovite, katera ustreza vašim specifičnim potrebam in željam. Tudi v oddaji EMNB je bila tema o širokih pnevmatikah


Torej kakšne so vaše izkušnje ?


Iztok eMTB Slovenija, junij 2023

195 views0 comments

Comments


bottom of page