top of page
Writer's pictureemtbslo

ÖHLINS Racing AB Sweden

Švedski proizvajalec vrhunskega vzmetenja ÖHLINS posluje že dobrih 45 let. Vse se je pričelo leta1976, ko je mladi Kenth Öhlin delal v očetovi delavnici za izdelavo izpušnih cevi, motorjev in blažilcev. Fokus podjetja se je v zgodnjih 80. letih preusmeril izključno na vzmetne sisteme.


Sedaj Öhlins ali celotnim imenom Öhlins Racing AB razvija vzmetne sisteme za avtomobilsko, motociklistično, gorsko kolesarsko in motosport industrijo. Približno 97% vse proizvodnje se izvaža, Öhlins pa ima distribucijo v več kot 50 državah po svetu. Podjetje prav tako proizvaja druge vrste komponent za vozila, vključno z blažilniki krmiljenja in naprednimi sistemi za uravnavanje višine vozila med vožnjo. V preteklosti so proizvedli tudi dvokolesni pogon za motocikle.


Öhlins trenutno zaposluje skoraj 500 ljudi in ima sedež v Upplands Väsbyju, Švedska, kjer se nahajajo glavni oddelki za raziskave in razvoj ter proizvodni obrat. Öhlins ima tudi podružnice in hčerinske družbe po vsem svetu: Auto Norden in Öhlins CES na Švedskem, Öhlins Asia na Tajskem, Öhlins Distribution/Technical Centre v Nemčiji in Öhlins USA v Severni Karolini.


Öhlins je znan po močni prisotnosti in velikem uspehu v različnih oblikah motošporta, kot so MotoGP, Formula 1, Svetovno prvenstvo vzdržljivostnih dirk FIA, Svetovno prvenstvo v reliju FIA, Svetovno prvenstvo Superbike in Britansko prvenstvo Superbike.


Öhlins v kolesarstvu

Leta 1984 je Öhlins razvil svoj prvi vilico za gorska kolesa, kar se je kasneje nadaljevalo z več izboljšavami na blažilcih. Leta 1986 je postalo podjetje Öhlins Racing AB solastnik podjetja Yamaha Motor Company, vendar je Öhlins nadaljevalo kot neodvisno podjetje znotraj skupine Yamaha. Podjetje se je leta 1990 preselilo na svoj sedanji sedež v Upplands Väsby v Stockholmu.



Od leta 2013 naprej so zelo aktivni na sceni gorskega kolesarstva in uvajajo tehnologijo, s katero zmagujejo na dirkah ( LOIC BRUNI z Öhlins prototipnim vzmetenjem zmagovalec svetovnega pokala 2023 v Downhillu) Njihova osrednja pozornost je usmerjena v spust, trail ter enduro, nedavno pa so vstopili tudi v Cros country.


Loic Bruni pri ekipi Specialized Gravity

Posebne kontrole za nastavitev vzmetenja med samo dirko:


VILICE

V ponudbi so modeli 34 M1 in M2, 36 M2, ter enduro 38 M1, 38 M2


Öhlins je znan po nekoliko zapletenih možnostih nastavitev, zato ima obsežen vodnik za nastavitve vzmetenja ter nabor nastavitev, ki so na voljo za priljubljena kolesa na trgu.

RXF38 M.2 prednja vilica

"Razvita za zahtevne trail, enduro in e-MTB uporabe, enojna krona RXF38 m.2. Deli si več ključnih tehnologij s svojim dvojno-kronskim modelom, DH38.


RXF38 m.2 prinaša izjemno zmogljivost dvojno-kronanega spusta med enojne modele. Čisto nov RXF38 m.2 je na voljo za 29-palčna kolesa, s hodom med 160 in 180 mm ter možnosti za prestavitev kron v velikostih 44 in 51 mm, narejena okoli Öhlins-ovega prepoznavnega blažilnika TTX18 in edinstvenega zračnega vzmetenja s tremi komorami.



Novinec v Öhlins-ovi ponudbi prinaša 38-milimetrske cevi na enojno kronano linijo , šasija je optimizirana za vožnjo po zahtevnih trailih, z zaupanja vrednim TTX blaženjem in odlično prilagodljivostjo. To je rezultat dolgoročnega tesnega sodelovanja Öhlins-a z moštvom Specialized Gravity, ki je zmagalo na svetovnem prvenstvu UCI DH, kjer so desetinke sekunde odločilne za zmago.


Modeli vilic 2023


Da bi dosegli najboljšo zmogljivost dvojne krone na enojni kronani platformi, je Öhlins uporabil tehnologije iz razvoja svoje vilice DH38 m.1, ki je osvojila svetovni pokal. Nova enojna krona RXF38 m.2 ima skoraj identično različico istega preizkušenega sistema blaženja in zračnega vzmetenja, ki je dvignilo DH38 m.1 na vrhunsko raven v svetovnem pokalu. Z ojačano šasijo, prilagojeno za trail uporabo, enako debelimi cevmi in enako impresivno prilagodljivostjo kot njegov DH brat, je nova RXF38 m.2 "prava zverina, ko se trail spusti navzdol."


Nekaj ugotovitev na testih priznanih strokovnjakov:


Prednosti


Nadzor in nastavitve podobne dirkačem na najvišjem nivoju

Na voljo sta dve velikosti zračnih komor, primernih za različne zahteve

Ročica HSC ponuja posebno mešanico podpore in oprijema med vzpenjanjem.


Slabosti


Potrebuje se 3 mm inbus ključ za prilagoditev LSC in za rebound - kar sta verjetno nastavitvi, ki se najpogosteje spreminjata.

Potrebno je veliko časa, da se najde optimalno nastavitev.

Višji stroški in manj možnosti prilagajanja v primerjavi s Fox in RockShox primerljivimi modeli


ZADNJI AMORTIZERJI

Imajo kar nekaj modelov v ponudbi, tokrat podrobneje o TTX1 Air.



Öhlins amortizerji so prepoznavni in dobro spoštovani z bogato dediščino v dirkanju z motornimi vozili. Ko so prvič vstopili na trg gorskih koles, so proizvajali le blažilnike s tuljavami.


TTX Air sledi ostalim Öhlins blažilnikom za gorska kolesa, ki uporabljajo arhitekturo dvocevnega blaženja za ločitev pretoka olja v dva smeri, stiskanje in povratek.

Visoko zmogljiv in robusten zračni vzmetni blažilec, TTX1Air ponuja enake izjemne lastnosti blaženja terena, kot dvojni blažilec TTX2Air, vendar je v tanjši in lažji enojni izvedbi.


Zasnovan za gorska kolesa in električna gorska kolesa z bolj linearnimi vzmetnimi sistemi, je s tem TTX1Air vsestranska izbira za kolesarje, ki iščejo lažji ali bolj kompakten blažilec, ki nudi odlično zmogljivost in najvišjo raven nastavitvenih možnosti. TTX1Air zagotavlja nedosegljivo občutljivost, nadzor ter brezhibno blaženje v vseh pogojih, na katerih so izdelki TTX zgradili svoj ugled.




Prva nastavitev blažilca TTX1Air je zelo enostavna in kolesar dobi takoj izjemno mehak občutek, ki povečuje udobje med dolgimi in zahtevnimi vožnjami ter ohranja ritem preko korenin in skal. S tem kolesar ostane v popolni harmoniji s svojim kolesom. Izjemna raven oprijema in nadzora, ki ju zagotavlja TTX1Air,

kar vzpodbuja, da svoje kolesar pritiska do meja.

Povečali je tudi največji zračni tlak, da se spopade z večjim naborom različnih tipov kolesarjev in dodatnimi zahtevami električnih gorskih koles.


Kot vsak izdelek z vgrajeno TTX tehnologijo blaženja, ima tudi TTX1Air niz nastavitev, preizkušenih v dirkah, ki omogočajo dostop do širokega nabora možnosti za prilagajanje blažilca glede na določenega kolesarja, kolo ali slog vožnje.


Nekaj lastnosti:

Visoko prilagodljiva tehnologija TTX

Največji zračni tlak do 300 PSI

390 gramov (190 x 45 mm)

Prilagodljiv HSC ( High speed compression) in LSC

Branko, eMTB Slovenija, oktober 2023


36 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page