top of page
Writer's pictureemtbslo

Z bratom na E-bike svetovno prvenstvo za vse Ischgl 2022

Updated: Jan 7, 2023




Pa je uspelo. Po prijavi v aprilu na to zanimivo tekmo, ki je v osnovi namenjena vsem e-gorskim kolesarjem, je bilo kar težko dočakati na ta poseben dan, 3.9.2022.


Z bratom Iztokom sva e-kolesarja po duši, kljub temu, da je to novejši segment kolesarjenja in se s tem ukvarjava slabih 5 let, sama sva pa že oba presegla 50 let - je e-gorsko kolesarjenje odlična rekreacija, šport za dobro voljo

in odkrivanje poti ter neverjetnih lokacij, ki jih prej nikoli ne bi obiskal.


V 640 kilometrov oddaljen avstrijski ISCHGL na tirolskem, sva se odpravila polna dobre volje in vznemirjenja. Pot gre mimo Salzburga, čez Nemčijo in nazaj v Avstrijo mimo Insbrucka do majhnega idiličnega alspkega smučarskega središča ISCHGL. Hotel pri hotelu - dobesedno.





Če koga zanimajo cene storitev - kakor si izbereš - od cen kot pri nas v gostilnah/picerijah, do bolj elitnih ponudnikov. Sobo z zajtrkom v hotelu najdeš že od 40 eur na dan na osebo. Vse se je vrtelo tisti vikend okrog e-bike svetovnega prvenstva...



S sponzorskim kombijem UNIOR je bilo vse lažje. UNIOR-jev kombi je prostoren, torej za opremo in kolesa ni bilo težav :) ( med drugim je Unior bike tools prisoten v svetovnem pokalu pri najboljših ekipah, tako pri cestnem kolesarjenju ( npr. Jumbo Visma!) kot pri gorskem kolesarjenju ( Velika večina ekip v downhillu uporablja samo ali tudi UNIOR orodje) Izdelki (uniortools.com)





Ogromen EXPO prostor, ker je bil štart in cilj z velikim številom testnih koles, ekipe tekmovalcev, ki so bili eni resno športno navdahnjeni, do skupin po 4-5 prijateljev v enakih majicah, ki se udeležijo za dobro voljo in izjemno lepo izkušnjo. In tako je prav. Vse v znamenju e-mtb koles, to je bilo res noro za videt.

Z bratom sva testirala kolesa, tudi manj znanih znamk, med drugim so naju izjemno lepo sprejeli predstavniki hrvaškega proizvajalca GREYP. Takoj smo uderili debato, testirala sva njihove izjemne bajke, se pogovarjali o razvoju novih, lažjih modelov...

Seveda velja velika zahvala tudi trgovinam EXTREMEVITAL za njihovo pomoč pri sami avanturi! Športna trgovina s kolesi, smučmi, snowboard in drugo športno opremo | Trgovina Extreme Vital



Torej, e-bike svetovno prvenstvo - KAJ JE PA TO? Gre za tekmo v okviru svetovne e-bike federacije ( World e-bike Federation ). To je novejša organizacija, ki skrbi za razvoj e-gorskega kolesarstva, želi povezati e-kolesarje iz vseh držav na izjemnih dogodkih, kot so takšne njihove tekme. Tega svetovnega prvenstva se lahko udeležite ne glede na to, ali ste resen profi e-kolesar ali pa kolesarite samo za zabavo. Dogodek je poznan kot »Jedermann« oz. Everyone. Tekmuje se v dveh težavnostnih stopnjah.



Prva je Jedermann; to je tekma za vse gorske e-kolesarje, poteka po makadamskih in goznih cestah, brez zahtevnih vzponov in spustov po trailih. 26 km dolg krog in v družbi preko 800 kolesarjev naenkrat...je pa zelo zanimivo!

Pogoj je nečipirano kolo do 90Nm navora in baterija do 800Wh. Pred štartom kolesa pregledajo bolj na hitro, najboljših 10 na cilju pa podrobno.

Druga skupina pa je ELITE, kjer je potrebno premagati preko 1200 višincev, na 35 kilometrih, vmes pa kar nekaj izjemno zahtevnih vzponov in spustov čez korenine, kamenje in polzko zemljo. Precej tekmovalcev je precenilo svoje sposobnosti in so nato še peš ob kolesu, komaj prišli v dolino.




NAJINA UDELEŽBA - Štart dirk je bil v soboto, 3.9., ELITE class, kjer sem štartal jaz, ob 12:00, z 254 tekmovalci in pa še 45 min kasneje Everyone class, kjer je štartal brat, z preko 800 udeleženci. Pred samo dirko sem si še hitro menjal zadnjo gumo za boljši oprijem, saj je ponoči deževalo. Štart je bil res pompozen, modri dim se je spustil v zrak, pok je naznanil štart in nas so preplavili konfeti. Zagnli smo se po cesti proti gori. Po hribu gor so me prehitevali bolje kondicijsko pripravljeni in hkrati lažji racerji. Pri prvem spustu sem te z lahkoto prehitel, saj precej udeležencev ni imelo izgleda dovolj znanja po ozkih trailih, kjer so kamni, skale, polzko in korenine.

Tu mi je res prišlo prav znanje iz naše domače gore in nasveti kolegov iz konjiškega kluba BREZ ZAVOR ( Konjice trails )



Na naslednjem izjemno zahtevnem vzponu sem prišel spet v gužvo, saj je bila za gor enoslednica, ki je bila polzka, kamnita in so ljudje tiščali kolesa gor, prehiteti pa nisi mogel, ker ni bilo prostora... Na dveh takšnih vzponih s "prisilno" hojo, sem izgubil kar nekaj časa.



Naslednjič bo potrebno z več moči v nogah, narediti boom na začetku in prehiteti čim več ljudi, da ni potem "pešcev" na trailu. Pri spustih je bila enaka težava, ko so hodili dol tisti, ki so imeli moč in znanje le za vzpon po cesti. Spust po strmini je pa druga zgodba, vendar so se po vklikih: PLATZ!!!! dobro umikali :) V cilj sem prišel s 42% baterije in ugotovil, da sem v prvi polovici preveč varčeval...

Brat je štartal kasneje, v minutnih intervalih so jih spuščali po 30, saj preko 800 bajkerjev ni tako hec spustiti na hrib. Že na štartu se široka kolona e-kolesarjev označenih Jedermann, požene kot bi bil maraton...



Tam je dirka potekala po urejenih makadamskih in goznih cestah, na ožjih delih se jih je nagnetlo precej, zato je bil pomemben štart čimprej. Na vzponu je bilo potrebno čimprej doseči vrh, da se je na ožjem delu dalo izogniti preveliki gneči počasnejših udeležencev.



Tudi bratu je ostalo precej baterije, saj na nekaj čez 700 višinci ne porabiš 625Wh baterije.

V svojih kategorijah Master 3 sva dosegla solidne uvrstitve, jaz pri Elite 18. mesto, brat Iztok pa 75.mesto pri Everyone.


Na največji svetovni dirki E-Bike za vsakogar je sodelovalo 1106 kolesarjev iz 26 držav v razredih »Everyone« in »Elite«. Elitna svetovna prvaka z najhitrejšimi časi, sta postala Nemec Daniel Klemme pri moških in Italijanka Barbara Oberdorfer pri ženskah. Daniel Klemme je npr. profesionalni enduro in celo cestni kolesar, letos je pa že drugič zapored zmagal v razredu ELITE z e-mtb kolesom. Ko sem ga videl kako goni, je to nedosegljivo amaterjem. Med udeleženci dirke, so bila znova tudi druga ugledna imena iz sveta športa.



Zahvala gre tudi podjetju BIKEHANIC, ki je pomagalo pri uresničitvi najinega projekta WM ISCHGL 2022. Bikehanic - #1 servis koles v Ljubljani




ŠE NEKAJ SLIK IZ PRIZORIŠČA:





VABLJENI V LETU 2023!!!





Branko & Iztok Polegek, september 2022

240 views0 comments

Comments


bottom of page