top of page
Writer's pictureemtbslo

Vožnja z e-kolesom skozi jesen in zimo

Vožnja s kolesom v hladnejših mesecih leta je lahko prav tako koristna, kot kolesarjenje v toplem vremenu, če le nosite ustrezna oblačila. Poleg tega boste v hladnejšem času lahko uživali v čudovitih pokrajinah z jesenskim listjem in manj prometnih cestah ter potovanjih, ki trajajo dlje kot običajno. Oblačenje po več plasteh med kolesarjenjem, je bistvenega pomena za uravnavanje telesne temperature in zagotavljanje udobja v različnih vremenskih razmerah. Večplastna oblačila vam omogočajo dodajanje ali odstranjevanje oblačil, da vam telo ostane med vožnjo toplo.

Ko temperatura pade, je pomembno, da nosite zgornjo plast, ki preprečuje, da bi hladen veter prodrl do vašega telesa. Tukaj nastopi zgornji del, odporen na veter. Kolesarske jakne, odporne na veter, so zasnovane tako, da ščitijo kolesarje pred mrzlimi učinki vetra, hkrati pa omogočajo izpust vlage, kar vam zagotavlja udobje med vožnjo. Te jakne bodo odvrnile rahlo deževno prho, vendar bi bila za mokre vožnje najboljša nepremočljiva jakna. Ne pozabite tudi na blatnike, da vas ohranijo kolikor toliko suhe.


Poskrbeti morate tudi na ustrezne čevlje, da vaše noge ohranjajo tople in suhe, tudi nepremočljive hlače olajšajo življenje.

Ohranjanje toplih prstov na rokah in nogah močno vpliva na vaše udobje na kolesu in lahko močno izboljša vašo izkušnjo vožnje v mrazu. Primerne rokavice za ta letni čas so najboljši način za ohranjanje topline vaših prstov, ne glede na to, katero kolo vozite.


Kolesarjenje v temi je lahko prijetna in navdušujoča izkušnja, vendar zahteva dodatne previdnostne ukrepe za zagotovitev vaše varnosti. Ne glede na to, kje se vozite, poskrbite, da boste vidni. Odsevne tkanine bodo zagotovljene, da boste vidni tudi ob slabši vidljivosti. Luči so ključne za vožnjo v krajših jesenskih dnevih in za zagotavljanje vaše vidljivosti v slabih svetlobnih pogojih.

Dobro osvetljena pot vam bo zagotavljala varno in prijetno kolesarjenje.

Kolesarjenje v hladnejših mesecih ima svoj čar, saj s pravilno opremo in pripravami lahko ostanete suhi, topli in varni. Nekateri uživajo tudi v nočnih ( temno je že pred 17.uro...) vožnjah po trailih, za kar je obvezna dobra svetilka na čeladi in na kolesu.


Uživajte v jesenskih in zimskih vožnjah ter ohranite svojo strast do kolesarjenja.


Iztok eMTB Slovenija, november 2023



235 views0 comments

Comments


bottom of page