top of page
Writer's pictureemtbslo

Tubeless? Da.

Tubeless pnevmatike prinašajo številne prednosti in se v krogih strokovnjakov že obravnavajo kot standard na kolesih. Preoblikovanje starega kolesa v tubeless kolo pa sploh ni znanstvena fantastika, le znanje o tem preprosto še ni tako zelo razširjeno. S povečevanjem povpraševanja po tubeless sistemu, je ta postopek del standardne ponudbe vsakega kolesarskega mehanika, lahko pa z nekaj osnovnega znanja naredimo to tudi sami. Po mojih osebnih izkušnjah, imam veeeliko manj težav s prazno pnevmatiko.


Kaj potrebujemo?

1. Tubeless ventil:

Za ustrezno montažo potrebujete nov tubeless ventil. Proizvajalcev je veliko, od Muc Off, Continental, Syncross, Stan's NoTubes, Schwalbe, Cush core...ni toliko pomembno. Potrebno ga je dobro namestiti, da tesni.

2. Obročni/tubeless trak: Za tesnjenje obroča potrebujete poseben trak. Le redki obroči so tovarniško tesnjeni brez traku, v večini primerov bo potrebna uporaba takšnega lepilnega traku. Trak mora ustrezati notranji širini vašega obroča.

Trak se nalepi natančno na očiščen in razmaščen obroč. Nekateri obroči so že pri nakupu pripravljeni s trakom.


3. Tesnilna tekočina ali t.i. "mleko": Da se pnevmatika zatesni in zadrži zrak, je potrebna tesnilna tekočina, ki je namenjena za zamašitev majhnih lukenj v pnevmatiki, s čimer se preprečijo predrtja. Deluje podobno, kot strjevanje krvi, da prepreči krvavitev. Obstajata dve glavni vrsti: na osnovi lateksa in brez lateksa. Večina tesnilnih sredstev uporablja koagulacijske lastnosti naravnega lateksa za zamašitev lukenj. V luknji v pnevmatiki se zmanjša zračni tlak in nastopi pihanje/uhajanje zraka. To povzroči izhlapevanje vodne/amonijakove raztopine, pri čemer lateksne molekule koagulirajo (se povežejo med seboj) in zamašijo luknjo.


Težava z lateksnimi tesnilnimi sredstvi je, da med normalno uporabo pnevmatike, med polnjenjem in praznjenjem zraka, voda/amonijakova raztopina počasi izhlapi. To povzroči koagulacijo lateksa znotraj pnevmatike, kar pomeni, da po nekaj mesecih ne bo več učinkovito tesnilo luknje.


Večina lateksnih tesnilnih sredstev vsebuje tudi majhne delce, kot so bleščice ali majhna vlakna, ki so suspendirana v tekočini. Ti delci pomagajo zagotoviti površino za koagulacijo lateksa (kot se snežinke oblikujejo okoli delca prahu), s čimer se luknje hitreje in učinkoviteje zamašijo. Slaba stran je, da ti delci pospešijo stopnjo koagulacije lateksa znotraj pnevmatike, s čimer se zmanjša življenjska doba tesnilne tekočine. Pri nekaterih proizvajalcih se ta tekočina strdi po 6-12 mesecih, nato pa je potrebno napolniti na novo. Tu je precej mnenj, katera je boljša, obstojnejša...


Je pa BikeRadar naredil test 2023 in je po njihovi primerjavi takšen izbor najboljših:



Potem so tu še izdelki, ki ne vsebujejo lateksa in ne pride do kemične spremembe v notranjosti pnevmatike. Namesto tega se zanašajo na bolj viskozno (gostejšo) tekočino, ki vsebuje širšo paleto tesnilnih delcev, zasnovanih tako, da fizično zamašijo punkture.

Ti izdelki znotraj pnevmatike zdržijo veliko dlje, vendar po izkušnjah nekaterih, ne zamašijo punktur tako dobro.


4. Tubeless pnevmatike: Pazite, da je plašč primeren za tubeless (npr. "Tubeless Easy" od Schwalbe, pri čemer "Easy" ni dobesedno mišljeno).



5. Pumpa/Kompresor: Za začetno tesnjenje pnevmatik bo manjkalo pritiska, zato je potrebna ročna črpalka. Še posebej velika pumpa z velikim volumnom ali kompresor bo delo zelo olajšal.




NASVETI: -

A. Na temeljito očiščen obroč namestimo tesnilni trak ( če že ni original nameščen)

B. Namestimo tubeles ventil

C. Namestimo tubeless ready pnevmatiko

Č. Vedno najprej napihnite pnevmatike "suhe" (brez tesnila), do največjega tlaka po namestitvi novega traku. Tlak v pnevmatiki bo oblikoval trak na obroču. Če napolnite pnevmatiko s tesnilom takoj, obstaja večje tveganje, da se tesnilo prime pod trak in ogrozi oprijem.

D. Če vse tesni, smo dobro naredili. Lahko pa je puščanje zraka zaradi tovarniško slabe pnevmatike ali obroča, lahko pa je tudi kaj poškodovano.

E. Če vse tesni, odpremo in s posebno inekcijo ali z merico vlijemo tesnilno tekočino v pnevmatiko. Previdno namestimo gumo nazaj, zavrtimo in obračamo nekajkrat, nato napolnimo z zrakom. Količina tesnilne tekočine je odvisna od velikosti pnevmatik, področja vožnje, stila...Npr za 2.8 široke pnevmatike je potrebno vsaj 2 do 2.3 dcl tekočine.

V suhih, vročih področjih, bo tekočina prej izhlapela in se tudi zato doda nekoliko več.


F. Za mirno vožnjo na poti je priporočljiv še set za popravilo tubeless na terenu



ŠE NA SPLOŠNO:


Je tubeless sistem slab za okolje?

Večina tesnilnih sredstev za tubeless pnevmatike je narejena na osnovi naravnega ali sintetičnega lateksa, ki se lahko razgradi. Vendar pa vsak proizvajalec dodaja različne dodatke in delce k tesnilnemu sredstvu, da izboljša njegovo delovanje. Zato je nemogoče natančno določiti, kako prijazni do okolja so tesnilni materiali, saj se to razlikuje od blagovne do blagovne znamke.


Zakaj se kolesa ne prodajajo z tubeless pnevmatikami?

Tesnilno sredstvo za tubeless pnevmatike sčasoma izgubi učinkovitost in postane neuporabno. Ta proces se pospeši, če kolo dalj časa ni v uporabi. Zato proizvajalci koles ponavadi ne pošiljajo koles z tubeless sistemom, saj se lahko tesnilno sredstvo med transportom posuši. Danes nekateri proizvajalci, kot je na primer Giant, namestijo ventile in pnevmatike, tako da morate samo dodati tesnilno sredstvo. Večina drugih proizvajalcev pa vam ob nakupu kolesa zagotovi vse, kar potrebujete za nastavitev tubeless ( denimo pri PIVOT-u sem dobil vse zraven)


Ali lahko mešam različna tesnilna sredstva za tubeless pnevmatike?

Ne priporočajo mešanja različnih tesnilnih sredstev za tubeless pnevmatike, tudi če sta oba na lateksni osnovi. To je zato, ker različni proizvajalci uporabljajo različne dodatke in delce, kar lahko povzroči strjevanje in poslabšanje delovanja, če se mešajo.




Branko, eMTB Slovenija, maj 2023

214 views0 comments

댓글


bottom of page