top of page
Writer's pictureemtbslo

TOP ENDURO e-mtb za 2023 1.del

Updated: Jan 22, 2023

V naslednjih člankih bomo pregledali nekaj najpopularnejših e-mtb enduro koles. To so kolesa v večini iz višjega cenovnega ranga, ki s svojimi komponentami in tehničnimi lastnostmi omogočajo visoko, če ne najvišjo stopnjo zmogljivosti za zahtevne in tehnično podkovane uporabnike.


1. COMMENCAL META POWER TR OHLINS EDITION

Tehnične lastnosti:

Vilica OHLINS RXF36 150mm

Zadnje vzmetenje Ohlins TTX2 140mm

Zavore Shimano XT

Zavorni rotorji 220mm

Menjalnik Shimano XT 12s

Kaseta Shimano XT 10-51T

Shimano motor85Nm

Baterija 630Wh

Teža 24.8 kg

Pribl. cena 7.900eur




Opis: Modeli TR imajo nekaj manj hoda na vzmetenju od modelov AM. COMMENCAL je hotel razviti e-mtb, ki bo okreten, odziven in zmogljiv. To mu je z modeli meta power odlično uspelo. Odlična geometrija,ki

omogoča res dober občutek na kolesu - tako pri tehničnih vzponih ne moti preveč dobrih 24 kg teže, pomaga pa tudi dobra uravnoteženost in nizko težišče pri zahtevnih spustih. Kljub temu, da testi kažejo nekaj neujemanja pri odzivu vilice in amortizerja, je to vsekakor dobro kolo za enduro traile.

Kar je tudi zanimivo - po skoraj dvoletni "suši" z zalogo, so na spletni strani Commencal trenutno polno založeni.



Osebno mnenje: Nekaj več hoda na vzmetenju ne bi škodilo, pa tudi cena je precej visoka za ta nabor komponent. V živo je kolo videti odlično, precej "skinny", vendar teža je vseeno precej preko 24 kg.

Pri Commencalovih modelih po precej mnenjih in raznih testih, nimamo kaj večjega za očitati. Največ je nasprotujočih mnenj je glede izbite motorja Shimano EP8, ki ga uporablja res veliko priizvajalcev e-gorskih koles.


***************************************************************** ***


2. SANTA CRUZ HECKLER

Tehnične lastnosti:

Vilica RockShox Lyrik Base, 160mm

Zadnje vzmetenje RockShox Super Deluxe Select

Zavore SRAM G2 RE

Zavorni rotorji 220mm

Menjalnik SRAM NX Eagle, 12s

Kaseta SRAM PG1230, 12s, 11-50t

Motor Shimano Drive Unit DU-EP800

Baterija Darfon 720Wh

Teža 22,2 kg

Pribl. cena 8.000 eur


Še eno top enduro kolo z motorjem Shimano EP8. Da je Shimanov motor prisoten v toliko kolesih, je najverjetneje Shimanova politika prodaje ostalih komponent za kolesa proizvajalcem. Ena od težav s Shimano ep8 je zanesljivost dosega; zaslon prikazuje obseg kot 5 črtic in ne kot odstotek baterije. To je problematično, ker nikoli nimate natančnega podatka, koliko baterije imate še in koliko še lahko uporabljate pomoč iz motorja.

Pričakujte, da bo zelo podobna drugim platformam Santa Cruz, vendar je prilagojena posebej za uporabo električnih koles.


Santa cruz je vstopil v e-mtb svet nekoliko kasneje od konkurentov. Prišel pa je na velika vrata, Heckler je res odlično enduro e-kolo. Model za 2022-2023 je še nekoliko izboljšan.

Kar zadeva geometrijo, so se številke dosega ( Reach) v primerjavi s prejšnjim modelom povečale za 10 mm.

Zdaj se začnejo pri 430 mm pri standardni "visoki" nastavitvi in se povzpnejo do 455 mm pri velikosti M, 475 mm pri L, 495 mm pri XL in 520 mm pri XXL. Pri nizki nastavitvi se vse to skrči za 3 mm.



Santa cruz ima zanimiv sistem FLIP CHIP za prilagoditev položaja - čeprav sistem flip chip drastično ne spremeni geometrije, pa vseeno prilagodi razmerje vzmetenja, tako je lahko kolo v nizkem položaju bolj progresivno naravnano.

Skupaj je pet modelov Hecklerja. Vsi uporabljajo motor Shimano EP8, baterijo 720 Wh ter pnevmatike Maxxis Assegai (spredaj) in Minion DHRII (zadaj). Štiri konstrukcije uporabljajo okvir C in imajo ceno od 8,000 eur dalje, top model pa stane cca 13.000 eur z lažjim okvirjem CC ter karbonskimi platišči Reserve DH30, brezžičnim prestavljanjem SRAM X01....

SANTA CRUZ HECKLER je odlično uravnoteženo kolo, tako za tehnične vzpone, kot za zahtevne spuste - Heckler se zelo dobro odzove, ko se trail nenadoma prevesi v izjemno zaprt ovinek - kakšen Switcback, hkrati pa je dovolj natančen, da lahko kolesar samozavestno premaga še tako zahtevne traile z zaporednimi hitrimi ovinki ipd.

Sedeč položaj za poganjanje pedal je udoben in postavi kolesarja v osrednji, dobro uravnotežen položaj, ki nekako olajša vzdrževanje oprijema zadnjega kolesa, ko je to potrebno. Vsekakor pa se obdrži težišče na sprednjem kolesu, ko vzponi postanejo bolj strmi ali tehnični.


Klasičen SANTA CRUZ, ki redko pusti kolesarja ravnodušnega. Santa cruza še osebno nisem vozil, ga bi pa rad v letošnjem letu vsekakor preizkusil.


*********************************************************************


3. GIANT REIGN E+1 2023

Tehnične lastnosti:

Vilica Fox 38 Float Performance Elite, 29er, 170mm, GRIP2

Zadnje vzmetenje Fox Float X2 Performance Elite

Zavore SRAM Code R

Zavorni rotorji 220mm/200mm

Menjalnik SRAM GX Eagle

Menjalne ročice SRAM AXS POD

Kaseta SRAM GX, 10-52T, 12-speed

Motor Giant Syncdrve pro 85Nm (v sodelovanju z Yamaho)

Baterija EnergyPak Smart 800Wh

Teža 24.8 kg

Pribl. cena 7.900eur




Giant je svoj enduro e-Reign dvakrat že posodobil, nekoliko spremenil geometrijo, kljub temu pa ostaja zvest bolj konzervativnemu oblikovanju ter preverjeni uporabnosti in zmogljivosti. Od leta 2019, ko je Giant izdal prvi REIGN e+, je sicer precej sprememb, za laičen površinski pogled, pa niti ne. Kar pa ne pomeni, da je Reign e+ v kakšnem podrejenem položaju v primerjavi s konkurenco.


Giant Reign E+1 je izjemno dobro vodljiv, skratka - uboga rajderja. Je dolg, nizek, dokaj težak in deluje ohlapen. 160-milimetrsko zadnje vzmetenje Maestro odlično odpravi tako velike kot majhne neravnine, spedaj pa FOX 38 vilica s 170mm hoda pomaga, da gre vse gladko. Prestavni sklop je pri modelu e+1 prestavljen na SRAM AXS & zavore pa na SRAM code R, z letom 2022 je postal mullet - spredaj 29 col, zadaj 27.5 col.

Reign je boljši pri plezanju, kot se zdi na pogled in po geometriji. Zagotavlja izjemen oprijem in dober položaj na sedežu.

Pri sedenju imaš občutek, da je efektivni kot sedežne cevi bolj "strm", kot kažejo podatki - 77,5 ali 76,7 stopinj. Na Reignu e je plezanje uravnoteženo tudi ob popolnoma iztegnjenemu sedežu.

SPUST - Če ste ljubitelj dobrih tehničnih spustov, Reign e+ ne razočara.

Reignovo vzmetenje pri spustu še bolj pokaže, da je eno najbolje uravnoteženih in odzivnih za pravi varen občutek. Kolo lepo požira ter gladi ovire in hkrati prenaša zelo malo vibracij na kolesarja. Tudi če niste ravno top oboževalec vzmetenja Maestro, na e-kolesu postane jasno, da deluje, kot mora in to potrdi dejstvo, da Giant ve, kaj je prava izbira.


Reign e+1 pa se večinoma raje drži pri tleh, torej pri skokih ni več tako igriv - najverjetneje gre tu za kombinacijo teže, geometrije in drugih značilnosti. Če gre za skok, da opravi delo namesto vas, je Reign e povsem v redu, pri bolj tehničnih skokih, pa je potrebno kar nekaj kolesarjevega vložka.

Na splošno je Reign e+1 eno najbolj zmogljivih e-koles. Odličen je za premagovanje grobih, tehničnih trailov pri visokih hitrostih. Ni pa najbolj igrivo kolo, posebej ne pri nizki hitrosti, ko se nekako bolj občuti teža. A če je stabilnost na vrhu vaših prioritet, je GIANT REIGN E+ vsekakor odlična izbira, hkrati pa 800Wh baterija poskrbi za brezskrbnost.

*********************************************************************

KONEC 1. dela - NASLEDNJIČ:

  1. SPECIALIZED KENEVO 2023

  2. ORBEA WILD 2023

  3. MARIN ALPIN TRAIL E2 2023





299 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page