top of page
Writer's pictureemtbslo

TEST: Forestal Siryon 2022 super light e-mtb kolo!

S podjetjem Eogen.si iz Šentjurja smo se dogovorili za krajši test zelo zanimivega e-kolesa. Gre za FORESTAL Siryon, super lahko e-mtb enduro kolo, ki je v osnovi namenjeno vsestranski vožnji po brezpotjih. Najprej pa nekaj besed o podjetju FORESTAL.


FORESTAL je zelo mlado podjetje iz osrčja Pirenejev, natančneje iz majhne, a zanimive države ANDORA. Podjetje so ustanovili ljudje, ki so eni izmed najbolj nadarjenih ljubiteljev kolesarske industrije, motošporta in tehnologije in ti razvijajo neverjetne in zahtevne projekte in svoje kreacije delijo s svetom. Idejni vodja je v Andori živeči francoz Cedric Garcia, ki je denimo zmagal na Red bull Rampage -u leta 2003, z aktivnim tekmovanjem v svetovnem pokalu v DH, pa končal leta 2013. Zaposlenih je nekaj čez 50 ljudi, hkrati pa iščejo kreativne sodelavce iz več področij.

Dolina, kjer je podjetje Forestal:


Torej Forestal SIRYON:

Razvoj kolesa sem spremljal 2 leti že preko youtube in drugih medijev. Vstopili so na velika vrata, a jim ta zahteven čas na področju industrije in dobave, tako materialov, kot sestavnih delov, nekoliko zamaknil premiero koles.


Geometrija, zasnova okvirja in sistem vzmetenja temeljijo na standardih, ki na splošno veljajo za enduro kolesa, z ali brez motorja.

Ekskluzivni in patentirani sistem vzmetenja Twin Levity Forestal je inženirska mojstrovina, osredotočena na zmogljivost, izkušnjo vožnje in učinkovitost.

Twin Levity je optimiziran drugače za vsako posamezno velikost – tako zasnova okvirja Alpha Box in vzmetenje Twin Levity harmonično delujeta skupaj. To pomeni, da bosta imela kolesar, ki uporablja velikost S, in kolesar, ki uporablja velikost XL, enako porazdelitev teže in enako izkušnjo vožnje ter uživala v popolnoma uravnoteženem kolesu in najboljši možni reakciji vzmetenja.


Forestal se v celoti zanaša na KARBON za okvir. V monocoque konstrukciji uporabljajo vlakna z različnimi stopnjami trdnosti. Proti sedežni cevi se zgornja cev razdeli na dva opornika.

( zgornja slika)


Ko sem Siryona pripeljal domov, sem navdušen, kot otrok, hitro skočil v kolesarska oblačila in se vrgel na bližnjo goro.

Do gore je del poti asfaltna cesta, na kateri je Siryon pridobival hitrost kot klasično kolo, torej brez določenega trenja, ki ga sicer čutim na svojem e-kolesu. Obljuba Forestala, da se motor ob izklopu "umakne" in kolo se pedalira normalno, je torej v praksi resnična.

Ob vzponu sem takoj za 1.del testa vklopil motor na najvišjo stopnjo pomoči in le-to obdržal do vrha vzpona, do t.i. Treh križev, kjer imamo običajno postojanko.


Seveda je jasno, da s to konfiguracijo ne boste mogli preganjati 100 kilometrov v nitro načinu čez hribe in doline. Zahvaljujoč tehnologiji hitrega polnjenja je baterija Aurora 80 odstotkov napolnjena v eni uri in 24 minutah. Forestal ponuja še range extender, ki zmogljivost baterije poveča skoraj na 700 vatnih ur in jo je mogoče pritrditi na nosilec za steklenice.


Pri Treh križih:

Prvi vtisi:

Motor s 60 Nm navora, je z 1,95 kg najlažji na trgu s takšno zmogljivostjo. Vitalni deli so iz titana, tudi na pogled je izredno majhen, med vožnjo dovolj tih in deluje npr. podobno Yamahi in Boschu, ker takoj občutiš večjo pomoč pri pedaliranju. Pri Brose motorjih je recimo to manj opaziti, vendar tam deluje nekoliko bolj "naravno".

Zelo lep in uporaben je moderen in napreden led zaslon s precej podatki. Najbolj sem seveda spremljal stanje baterije. Nekoliko hitreje prazni od 100% navzdol, nato po 50% se vsaj po občutku praznenje upočasni.


Majhen motor, powered by Bafang

Do vrha sem torej po tej strmini porabil dobri 2 minuti več, kot sem porabil z e-mtb, ki je imel nameščen Yamahin motor s 80 Nm. Gre za slabih 9 km poti, 400 višincev. Porabil sem 50% baterije, kar pomeni 175 Wh, bil sem pa precej zadihan - kar pripisujem bolj temu, da je bilo premalo treninga čez zimo :)

Priprava na spust: Vzmetenje je nastavljeno, zaščitna oprema nameščena - gremo!


uh, sem se nagonil :)

Spust po trailu z lažjim Siryonom, kjer se vozim že par let dokaj redno, je bil tisto, na kar sem čakal. Uh, malo sem moral potestirati zavore, ki so se odlično izkazale - zanesljive in pravočasne. Kolo leti čez korenine in po bandah, na skokih pa je ob pripravi za težje kolo, kar malo predaleč neslo :).

Kolo se je izkazalo za multipraktika, torej odličen občutek tudi na spustu. Mogoče mi je celo prelahko deloval tale Forestal na nekaterih odsekih, kjer sem navajen, da moje, cca 6-7 kg težje kolo kakšno napako odpusti in bolj drži v trailu.

Tudi 2. in 3. dan testa sem vozil vzpon na enako goro, le testiral spuste na različnih bolj ali manj zahtevnih spustih. Tudi prijatelj #bogomirklamfer je stestiral del vzpona in spusta in je popolnoma navdušen nad lahkotnostjo. Dejansko je razlika med klasičnim e-mtb in tem takšna, kot da držiš veliko večjo maso pod sabo - ko pa primeš Forestal Siryon-a, je pa skoraj kot navaden enduro.



Torej končni vtis:


Pozitivne lastnosti

  1. Odličen občutek, ker ni trenja, ko je ugasnjen

  2. Za tako majhen motor, zelo dobro pomaga pri pedaliranju

  3. Oprema usklajeno in odlično deluje, posebej zadnje vzmetenje

  4. Kolo je takoj super vodljivo, kot da ga voziš že dalj časa

  5. Odlično kolo za tiste, ki ne vozijo 95% časa na max. pomoči motorja

Slabosti oz. opombe:

  1. Največji faktor je za manj znano znamko nekoliko visoka cena

  2. V tej opremi bi pričakoval vilico za vsaj rang višjo

  3. Za daljšo vožnjo priporočljiv extender baterije

  4. Ni še znanih uporabniških mnenj dajše uporabe, zato je nekoliko neznanka


Vsekakor je prihodnje obdobje čas, ko bodo e-mtb vedno bolj brisali mejo med klasičnimi mtb kolesi. Pri Forestalu vedo, kam so usmerjeni in njihov začetek je izjemen. Na voljo je več vrst njihovih koles, med drugim tudi prava zverina za spuste, Hydra, z dvomostovno vilico Öhlins in drugimi top komponentami.



Specifikacije:

Okvir: Forestal Alpha Box Carbon Enduro 29" 170mm hoda

Motor: Forestal EonDrive 250W / 60Nm / IP67 / 1.95kg

Baterija: Forestal Aurora Performance 360Wh / 51V / Integrirana / 1.8kg

Zaslon: Forestal Smart Dashboard

Upravljanje motorja: Forestal Smart Trigger

Prednja vilica: Rockshox Lyrik Select 29" 170mm

Amortizer: Rockshox Super Deluxe Select+

Krmilni ležaj: Acros Integrated

Toporišče: Forestal Oxydon 45mm

Krmilo: Forestal Oxydon C 780mm

Držalo krmila: Production Privée CR35

Sedežna opora: Crankbrothers Highline 7

Dropper: BikeYoke Triggy X

Sedežna opora: Fizik Aidon X3 E-MTB

Prednja zavora / rotor: Magura MT7 / Storm HC 203mm

Zadnja zavora / rotor: Magura MT7 / Storm HC 180mm

Gonilka: Praxis Carbon

Verižnik: SRAM X-Sync 2 Eagle

Zadnje prestave: SRAM GX Eagle

Nosilec menjalnika: SRAM UDH

Kaseta: SRAM Eagle XG-1275

Veriga: SRAM GX Eagle

Prestavnik: SRAM GX Eagle

Prednje kolo: Crankbrothers Synthesis Alloy 29" Enduro

Zadnje kolo: Crankbrothers Synthesis Alloy 29" Enduro

Prednji plašč: Panaracer Romero 29 x 2.4 HO 3Comp.

Zadnji plašč: Panaracer Aliso 29 x 2.4 HO 3Comp.

Teža M: s pedali in zračnicami cca 18.5 kg


Branko Polegek, eMTB Slovenija, april 2022























181 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page