top of page
Writer's pictureemtbslo

TEST eMTB Slovenija

SPECIALIZED TURBO KENEVO SL Expert 2022

Cena 9.999 eur (vir podatki in cena Extremevital)


NAJBOLJŠI KRIŽANEC?


Specialized že nekaj let pri nas prireja testne dneve koles in za naš trg so za ta namen prišli predstavniki iz Češke ( Specialized Europe), kjer je sedež za ta del Evrope. Pomaga jim mariborčan Mare Peserl, ki odlično pozna tako Specialized marketing in vse kar je seveda povezano s kolesi, kot tudi sistem pri nas.




SPECIALIZED je ameriško podjetje za proizvodnjo koles, s sedežem v Morgan Hillu, California. Ustanovili so ga leta 1974, na to je leta 2001 Tajvanska MERIDA kupila 49% delež, vendar je ustanovitelj Mike Sinyard obdržal večinski delež. Specialized je znan po svojih inovativnih in izjemno cenjenih kolesih, vseskozi je tudi močno prisoten v športu, kjer kroji sam vrh. Za primer - kar je nam bližje (mtb navdušenci), je downhill zmagovalec svetovnega pokala 2021, Loic Bruni, ki dirja po strminah ravno s Specialized kolesom.


Nekaj fotk iz sedeža Specialized





TEST – KENEVO SL EXPERT

Tale model sem čakal kar nekaj mesecev na test in končno sem ga lahko dobro preizkusil. Testni model je strupeno rumene barve, kar deluje kar agresivno, ne morem pa ravno reči, da je to barva, ki bi jo izbral. Črn je precej lepši za moj okus.



Lahkotnost se takoj občuti, seveda cca 19,7 kg z range extenderjem je občutno manj, kot njegov težji »brat« Kenevo expert, ki ima 25 kg. Okvir temelji na modelu enduro, je karbonski in precej dobro skriva baterijo in tudi nekoliko motor. Cev z baterijo ne deluje dosti debelejša od klasičnega endura. Na vrhu je led display, ki lepo prikazuje vse, kar potrebujemo.







VZPON:

3 stopnje pomoči, maksimum 35 Nm. Za vsaj srednje dobrega rekreativca je to dovolj, saj si precej hitreje na hribu, kot s klasičnim endurom brez motorja. Tisti, s skoraj nič kilometri v nogah ali e-bajkerji, ki imajo stopnjo pomoči »zamrznjeno na turbo«, bodo pa tukaj razočarani.



Kolo je namenjeno ravno temu, da zapolni vrzel med klasiko in polno zmogljivimi e-kolesi, hkrati pa je teža med 17,5 in 19 kg – kar je že precej blizu enduro kolesom.

Vzpon do trikotne jase na mariborskem Pohorju, premagam dokaj hitro, a hkrati precej bolj je potrebno pritiskati, kot na e-kolesu z 80-90 Nm. Kar pa ni slabo!

Vmes sem skočil na kolegov turbo Levo, ta občutek – in pomoč na turbo stopnji je tam sedaj bila na občutek izjemno močnejša. 12 prestav nudi dovolj razpona za tudi zahtevnejše vzpone. Kar me je nekoliko motilo, da sedež ni šel višje.





SPUST:

Takoj test na prvi »table« in seveda – teža se pozna takoj. Bajk leti, potrebno pa se je spet prilagoditi na to težo. Po bandah dober občutek, 29 colska kolesa lepo tečejo, pri drugem spustu sva s Kenevom SL bila že prijatelja. Vzmetenje je dobro delovalo, vilica FOX 38 Performance elite je požirala korenine in grbine, odličen je tudi amortizer je tudi amortizer FOX Float X2 Performance.





Zavore spredaj - velik rotor 220mm in SRAM Code-R poskrbijo za sigurnost pri zaviranju. Zadnja zavora ni bila več dobra ali pač slabo nastavljena na testnem kolesu – ampak zavor za spust itak ne potrebujemo (hehe).













MOTOR in BATERIJA:

Specialized SL 1.1 motor z 35 Nm navora ni požrešen zato 320 Wh baterija traja precej dolgo. Na voljo pa je še 160 Wh range extender in pri majhni porabi, je skupaj tudi 480 Wh baterije za kar precej kilometrov.


Težka e-gorska kolesa?



Torej končni vtis:


Pozitivne lastnosti

  1. Izjemen design in občutek na kolesu ( takoj je »domač«)

  2. Motor dobro deluje in ima nizko porabo energije

  3. Položaj kolesarja je izredno dober

  4. Vzmetenje deluje usklajeno in dobro leti preko grbin

  5. Odličen oprijem na hitrih zavojih, ter odličen za skoke

Slabosti oz. opombe:

  1. Visoka cena za "manj" zmogljivo kolo je redna debata pri rajderjih

  2. Za daljšo vožnjo priporočljiv extender baterije

  3. Za moj okus deluje kolo v rumeni barvi ceneno

  4. Mullet kolesa bi bila najverjetneje boljša izbira


Specialized je s SL modeli pričel utirati novo pot v zadnjih letih, najprej z modelom Levo SL, od lani pa še s Kenevom SL. Precej je rajderjev, ki jim bo 35 Nm pomoči dovolj, obratno je pa nekoliko manj vesel prestop iz 90 Nm e-kolesa. Prehod iz klasičnega kolesa brez motorja je poln nasmehov na licu in vsak, ki bo vozil Kenevo SL, ga kolo ne bo pustilo mirno spati.


Omeniti je že potrebno, da je zaradi enduro okvirja baterija nekoliko bolj zahtevno skrita in morebitna menjava traja kar pol ure.

Zastopa in prodaja: trgovine Extremevital PR d.o.o., 2x LJ, Škofja Loka, Radovljica in Maribor.


Specifikacije:

Okvir: Specialized FACT 11m karbon, 29", notranja napeljava žic in sedežne opore, 148mm nosilci zadnje osi, industrijski ležaji vrtišč, integrirano SWAT orodje, 170mm hoda

Vilica: Fox FLOAT 38 Performance Elite 29", Grip2 damper, HSC, LSC, HSR, LSR, 110x15mm os, 170 mm hoda

Zadnji amortizer: FOX FLOAT X2 Performance, 2 stopenjska nastavitev, 62.5x230 mm

Oprema: SRAM X01 Eagle (zadnji menjalnik) / SRAM X01 Eagle, trigger (prestavne ročke) / 12 prestav

Zavore: SRAM Code RS, 4 batni, hidravlične disk zavore, 220/220 rotorja

Gonilka: Praxis M30, 94 BCD, 32T

Zadnji verižniki: SRAM XG-1295 Eagle, 12 prestav, 10-52T

Sedežna opora: X-Fusion Manic, infinite adjustable, two-bolt head, bottom mount cable routing, remote SLR LE lever, 34.9mm, S2: 125mm, S3/S4: 150mm, S5: 170mm

Obroči: Roval Traverse 29 aluminij, 30mm notranja širina, 2Bliss Ready

Prednji plašč: Butcher, GRID TRAIL casing, GRIPTON® T9 compound, 2Bliss Ready, 29x2.3"

Zadnji plašč: Eliminator, GRID TRAIL casing, GRIPTON® T7 compound, 2Bliss Ready, 29x2.6"

Elektro motor: Specialized SL 1.1, custom light weight motor

Uporabniški vmesnik: Specialized MasterMind TCU, ANT+/Bluetooth®, w/Handlebar remote

Baterija: Specialized SL 1.1, kapaciteta 320Wh, integrirana v spodnjo cev, zaklepanje, možnost polnjenja baterije na kolesu ali posebej, L


ED indikatorji moči, ANT+/Bluetooth® povezljivost, povezljiva z aplikacijo Mission Control App,





Branko Polegek, eMTB Slovenija, maj 2022


224 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page