top of page
Writer's pictureemtbslo

TEKMOVANJA Z E-GORSKIMI KOLESI

Updated: Mar 8, 2023

Kako je v drugih državah in kako pri nas?


Tekmovanje samo po sebi razumemo kot nekaj, kar je rezervirano za mlade do recimo 30 let, za top športnike in maksimalno pripravljene ljudi. Pa je res tako? Velikokrat ne.

Tekmovanja so tudi v nekaterih drugih športih omogočena za rekreativce, za ljubitelje športa - torej za takšne, ki radi sodelujejo pri prireditvi, sam rezultat je pa za večino teh postranskega pomena. Zato je potrebno rekreativna tekmovanja vzeti z dobro voljo in brez vsakih pritiskov in strahov - gre za druženje, rekreacijo in dobro voljo.



VEČJE TEKME PRI NAS:

V zadnjem obdobju je nekaj več posluha za e-bike kategorije na tekmah.

Med drugim so najbolj znane:

1. MTB Slavnik, kjer so e-bikerji vabljeni, zapis iz strani mtbslavnik.si :

"Kolesarji z električnimi kolesi so na maratonu najlepše dobrodošli. Udeležba je možna 29 km in 42 km trasi. Pri slednjih se v ločeni kategoriji podeli nagrade najhitrejšim. Z električnim kolesom se ni možno udeležiti 66 km trase, prav tako pa se udeležencem z električnimi kolesi ne upošteva čas na tekmovanju za gorski cilj na Slavniku." Moj komentar - Zakaj se nebi upoštevalo v kategoriji e-bike? Pojma nimam.


2. Korošci so dejavni in vsako leto organizirajo Skok na Strojno, Marš na štenge in še kaj, nekoliko so jim pomešali štrene "koronski časi" zato tekem nekaj časa ni bilo. Sicer je tekma Marš na štenge zelo zanimiva, ki tudi od e-kolesarja zahteva dobro mero kondicije in nekaj enduro znanja.


Slike: KK Ravne - Skok na Strojno



Marš na štenge 2019:


3. BIKE PARK LJUBLJANA - Podutik - Organizira tekmo tudi za e-bike v sklopu Kralj in Kraljica bike parka. Lani je zaradi vremena in neugodnega termina odpadla. Je pa super tekma za amaterje z nekoliko enduro znanja. Te tekme se lahko udeleži vsak z vsaj nekaj izkušnjami vožnje po trailih. Bi pa sam v koncept dodat tudi kakšen vzpon in privlačne nagrade za večji obisk in bolj zanimivo tekmo. Vse je pa že do sedaj potekalo v izjemno dobrem, sproščenem vzdušju, kjer so lahko tekmovalci v določenem terminu večkrat prevozili določene proge in si tako izboljševali čas. Za podporo skrbi tudi ekipa KD Rajd in pa seveda Mtb.si.

Po tekmi ponavadi naredijo še atraktivne skoke na velikih jumpih in poskrbijo za dober koncert - lani je npr. dan pred napovedano tekmo nastopila skupina Elvis Jackson!



4. GOLOVEC - tekma za e-bike v sklopu SLOENDURO tekme, je na nekoliko zahtevnejšem trailu, primerno za bolj izkušene. Izjemno dobra organizacija, seveda urejeni traili s strani članov domačega kluba. Lani so naredili tudi vzpon na tekmi za e-bike in to je zelo dobrodošlo. Bravo Golovec klapa in pa Mtb.si.



Slika vir Golovectrails.com - Sloenduro, kategorija tudi za e-mtb!

Tekem pri nas je še nekaj, omenil sem le te. Precej je pa tudi tekem MTB, kjer e-bike ni dovoljen. Katastrofa - lahko bi pridobili nekaj dodatnega denarja, pa se organizatorji raje gredo "srednji vek".


TEKME V TUJINI:

Po Evropi se tekme z e-mtb vrstijo že nekaj let in vedno bolj uspešno. Sosedna Avstrija ima to dobro razvito in tekme za široko e-bike populacijo. Ogromno je amaterskih tekem po gorskem svetu sosednjih držav, vendar je to težko slediti ali našteti. Tako v Avstrji, Italiji, Nemčiji in še ponekod drugje v EU, organizirajo tudi že profi tekme z e-gorskimi kolesi, da pa lahko štartate npr. na svetovnem prvenstvu UCI E-MTB, vas mora imenovati ustrezna nacionalna zveza in imeti morate veljavno licenco za dirke UCI, podobno je za Enduro E-EWS. To ni za rekreativce.

Za rekreativce je lahko zanimiv npr. BOSCH E-MTB CHALLENGE, ki poteka v šestih državah - primer lanskih terminov:


Termini Bosch eMTB-Challenge 2022

  • 30.04.2022 Riva del Garda / Italija

  • 21.05.2022 Willingen / Nemčija

  • 26.06.2022 Flachau / Avstrija

  • 31.07.2022 Tignes Val-d’Isère / Francija

  • 14.08.2022 Verbier / Švica

  • 17.09.2022 Innerleithen / Škotska

Te tekme so zahtevne, vendar je primerno tudi za nekoliko bolj izkušenega rekreativca, imajo pa kategorije tudi za amaterje in zanimivo je tudi, da na nekaterih odsekih komisija kontrolira - če tekmovalec stopi dol s kolesa, se mu pribijejo sekunde. Tu se na nekaterih lokacijah zbere tudi preko 2.000 e-tekmovalcev! Dober video Steva iz EMBN kanala:

Zanimiva tekma je tudi amaterski e-bike World Championship v ISCHGL-u, ki sva se je lani udeležila tudi z bratom. Gre za amatersko t.i. svetovno prvenstvo, ki se ga lahko udeleži vsak - za tiste z manj znanja, je namenjena amaterska kategorija, za dobre e-enduro kolesarje pa je kategorija Elite, ki bo od letos naprej imela kvalifikacije - saj je npr. lansko leto precej udeležencev precenilo svoje znanje. Udeleži se preko 1200 e-kolesarjev.


Utrinki iz e-bike WM ISCHGL 2022:



Italijani imajo toliko e-mtb tekem, da jih je težko našteti :) Tekme pri njih so res pogoste z različnimi zahtevnostimi stopnjami, po celotni južni Tirolski.


Kar pa bi rad poudaril - v tujini znajo narediti DOGODEK, FESTIVAL...Povabijo razstavljalce, vrti se glasba, poskrbljeno za otroke, spremljevalce - turizem tudi v toplejših mesecih izjemno cveti. Tudi z e-bike sceno se lahko dvigne obisk kraja, zimskega centra, ki poleti umira...

Pri nas smo žal še precej za tem, kar pa je bilo do sedaj izjemno moteče (se pa izboljšuje), je mačehovski odnos nekaterih organizatorjev in nekaj posemeznikov s klasičnimi kolesi, do e-bike udeležencev. ( ne bodi jih treba, goljufi, motoristi...) Tega v tujini ne vidiš več na teh prireditvah.

Povsod je posebej kategorija za e-bike in vsakršna primerjava s klasičnimi kolesi, je brezpredmetna. Vendar nekateri pač tega ne razumejo, ali enostavno nočejo razumeti in le sledijo praznemu negativnemu mnenju okolice. Vendar se spreminja in še se bo.


Branko, eMTB Slovenija, marec 2023








288 views0 comments

Comments


bottom of page