top of page
Writer's pictureemtbslo

PROIZVAJALCI KOLESARSKIH KOMPONENT

SR SunTour

-

SR SunTour je tajvanski proizvajalec delov za kolesa, ustanovljen leta 1988, ko je družba SunTour s sedežem v Osaki ( Maeda, ki je proizvajala dele koles od leta 1912) bankrotirala in ga je kupila družba Sakae Ringyo Company (okrajšana SR), glavni japonski proizvajalec aluminijastih delov, zlasti ročik in sedežnih opor.


. SunTour je dosegel vrhunec prodaje in komercialnega uspeha od konca sedemdesetih do sredine osemdesetih let. Sedaj ima SR Suntour proizvodnjo na Tajvanu in celinski Kitajski. Njeni izdelki segajo od vzmetenih vilic do komponent e-koles, kot so motorji in akumulatorji.



Z več kot 30-letnimi izkušnjami pri proizvodnji vzmetenja je SR SUNTOUR ponosen, da se nenehno razvija in inovativno zagotavlja najboljše možne vrednosti v celotnem spektru kolesarskega sveta.



Leta 1964 je Suntour izumil poševno paralelogramski zadnji menjalnik. Paralelogramski zadnji menjalnik je postal pomemben po Campagnolovi uvedbi "Gran Sporta" leta 1949, poševni paralelogram pa je bil njegova izboljšava, ki je omogočila, da je menjalnik ohranil bolj konstantno razdaljo od zobnikov, kar je imelo za posledico v lažjem prestavljanju.



Menjalnik SunTour stane manj kot Campagnolo, Huret, Shimano ali Simplex, še posebej dobro pa se je izkazal pri prestavljanju pod obremenitvijo, kot pri prestavljanju v nižjo prestavo med premagovanjem strmega naklona. Sodobni test Consumer Reports je poročal, da je bilo prestave pri "SunTour-ju daleč najlažje prestaviti Suntourjev poševno paralelogramski, vzmetni zgornji vrtilni zadnji menjalnik je takrat zagotovil najboljše prestavljanje na trgu. Ko je potekel patent Suntourjevega zadnjega menjalnika, je načrt takoj kopiral Shimano.

-


Imeli so tudi nekaj težav:

Odločitev podjetja, da omeji financiranje in osebje za raziskave in razvoj, je povzročila stalne težave z novimi izdelki... SunTour je leta 1983 predstavil menjalnik SuperbeTech z racionaliziranim, zaprtim paralelogramom. Vendar je bila zasnova preveč krhka, sestavni deli so pogosto odpovedovali. Za popravilo in ponovno sestavljanje menjalnika SuperbeTech so bila potrebna posebna orodja, kar je povzročilo veliko nesrečnih kupcev. SunTour ni imel več sredstev za popolno testiranje prototipov, preden jih je predstavil na trgu, kar je družbo stalo vračil, popravil in ugleda.

-

Nato je leta 1988 je ime SunTour kupilo in oživilo podjetje Sakae Ringyo Company (zdaj je v lasti Mori Industries Inc.) s kapitalsko naložbo v Tokiu na Japonskem in tako postalo SR-SunTour. Do leta 2011 je podjetje proizvajalo vilice za italijansko podjetje za vzmetenje Marzocchi.



V današnjem času proizvajajo kvalitetne komponente koles, od teh najbolj poznamo vilice in zadnje amortizerje, ki pa jih srečujemo na vstopnih modelih koles. Kljub temu, da izdelujejo dobro vzmetenje tudi višjega ranga, SR Suntur vilice denimo niso tako popularne, kot RockShox, Marzocchi, Ohlins in seveda Fox.

-

Branko, eMTB Slovenija, julij 2021

11 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page