top of page
Writer's pictureemtbslo

Proizvajalci: FOX FACTORY Inc. USA

Tokrat pa poglejmo kje proizvajajo znamenite vilice in amortizerje FOX. Sama korporacija ima v lasti precej drugih znamk, kot so Easton Cycling, BDS Suspension, Race Face, Marzocchi, Zone Offroad, RT Pro UTV, JKS Manufacturing, 4x4 Posi-Lok, Tuscany, SCA in Ridetech. Svoje obrate ima v ZDA, Tajvanu in Kanadi.



Leta 1974 je Bob Fox razvil svoje prve načrte za vzmetenje in v partnerstvu z bratom Geoffom začel distribucijo blažilcev za motokros. Bob je že od začetka tekmoval s svojimi lastnimi izdelki za blaženje v motokrosu. Leta 1978 se je podjetje razdelilo, pri čemer je Bob Fox vodil sedanjega FOX Factory, del za vzmetenje, medtem ko je njegov brat Geoff vodil Fox Head, stran s športnimi oblačili in zaščitno opremo.


Torej da ločimo:

Fox Racing (Fox Head Inc.) je podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo oblačil in zaščitne opreme, predvsem za motokros in gorsko kolesarstvo. Njihovi izdelki so namenjeni predvsem kolesarjem in voznikom motokrosa, pa tudi drugim ekstremnim športnikom.


Na drugi strani pa Fox Factory Inc. (znan tudi kot Fox Shocks) proizvaja in prodaja vzmetenje za gorska kolesa in terenska vozila. Njihovi izdelki vključujejo blažilce, vzmeti in druge komponente za izboljšanje zmogljivosti na off-road terenu.

Čeprav imata obe podjetji "Fox" v imenu in sta povezani z motokrosom in gorskim kolesarstvom, se njihove dejavnosti in izdelki razlikujejo.


Ustanovitelj Bob Fox

FOX komponente najdemo v sedanjem času na vseh vrstah vozil, vključno z motocikli, ATV-ji, tovornjaki, gorskimi kolesi in snežnimi sanmi med drugimi.


FOX je podjetje, ki je v veliki meri osredotočeno na inženiring in dirkanje, zato potekajo nenehna testiranja z atleti FOX v prizadevanju za izboljšanje tako zmogljivosti kot zanesljivosti celotne palete izdelkov FOX.

Ko je FOX še naprej rasel, je podjetje spoznalo pomembnost in koristi, ki jih prinaša lokacija na vzhodni obali, vključno z zmanjšanjem časa dostave za storitve vzmetenja in naročila. Ustanovitev pisarne na vzhodni obali je postala odlična priložnost, ob pravem času, da FOX nadaljuje z rastjo in razširja svoja prizadevanja na področju gorskega kolesarstva.

FOX ima nekaj proizvodno/razvojnih obratov, eden je vzpostavljen v Ashevillu, Severna Karolina.

Inženirska ekipa v Ashevillu ni velika, so pa zato zelo inovativni, večina projektov v inženirskem oddelku obsega dvo - do triletni razvojni cikel.

Čeprav ima vsak posamezen projekt vodilnega inženirja, ta razvojni cikel ekipi omogoča čas za sodelovanje pri oblikovanju, razvoju in testiranju preden je izdelek premaknjen v proizvodnjo. Na primer, tu se je oblikovala popolnoma nova vilica FOX 34 Step Cast, pa tudi artikli, kot npr. vzmet DPX2, Float X2... ki so postale vodilni izdelki v celotni ponudbi izdelkov, ki jih nudi FOX in ti izdelki prihajajo iz majhne ekipe, iz Ashevilla.


Zunaj pred obratom v Ashvillu:


Z željo po boljši poziciji na več kazalnikih, je FOX Factory preselil svoje montažne proizvodne enote iz Južne Kalifornije v Gainesville, Georgia. Izjemen, 47 milijonov dolarjev vreden proizvodni obrat pomaga FOX Factoryu, da podjetje usmeri v naslednjo fazo rasti z modernim in energetsko učinkovitim obratom za proizvodnjo vzmetenja.

Objekt je zasnovan na ogromnem, kar 300.000 kvadratnih metrov velikem ozemlju. Sodobna tovarna, ki zagotavlja več kot 176.000 kvadratnih metrov montažnih površin, pomožnih prostorov, linijo anodiziranja, območja za CNC obdelavo in prostorov za pošiljanje/prejemanje. Prostori za ostale zaposlene ( razvonji oddelki, testiranja, prodaja, nabava...) se nahajajo na drugem nivoju in ponujajo pogled v montažne prostore z integriranim doživetjem ogleda, namenjenim tudi interakciji s prodajalci, strankami, športniki, lokalnimi partnerji in sponzorji industrije.


Nov proizvodno razvojni obrat, je prva vertikalno integrirana tovarna FOX-a, ki omogoča premikanje izdelkov od prihoda materialov na eni strani stavbe do končnih izdelkov in odpošiljanja na drugi strani. Z izdelavo, anodiziranjem, predmontažo, končno montažo in pošiljanjem, ki so locirani v isti stavbi, se zmanjšuje potreba po izvajanju dejavnosti zunaj celotnega procesa proizvodnje vzmetenja.

Učinkovito načrtovanje procesov novega vrhunskega proizvodnega obrata je tudi prednost tako za varnost, kot za produktivnost. V prvih dveh mesecih delovanja novega obrata, se je produktivnost povečala za več kot 25%. Tok materialov in izdelkov skozi stavbo na linearen način omogoča predvidljivost in načrtovanje, kar izboljšuje varnost delavcev za trenutne in prihodnje (do 800) lokalne zaposlene v tovarni.


Tukaj je kolo, s katerim je Aaron Gwin osvojil svoj prvi skupni skupni seštevek DOWNHILL za svetovni pokal. Zagotovo je Fox ponosen na to.


NOVOST Prav te dni, je pa na trg prišla nova linija ob 50. obletnici podjetja...GOLD!!!!


Tudi slovenska ekipa v spustu Unior Sinter Factory racing jo že ima:

To je nekaj o FOX RACINGU, proizvajalcu vrhunskega vzmetenja za naša kolesa!


Branko, eMTB Slovenija, april 2024

53 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page