top of page
Writer's pictureemtbslo

Proizvajalci e-mtb: PIVOT USA

Butična znamka PIVOT oskrbuje kolesarski svet z vrhunskimi in precej iskanimi kolesi že od leta 1997, toda kaj je na teh kolesih, kar kolesarje tako navduši? V zelo kratkem času je namreč Pivot Cycles vtisnil svojo avtoriteto v kolesarsko industrijo in ustvarili so ogromno oboževalcev po vsem svetu.

Podjetje je locirano v Phoenixu, Arizona. Pivot Cycles se nahaja v industrijskem območju Phoenixa. Tu lahko najdemo prototipno delavnico, pisarne za razvoj ter proizvodni in skladiščni oddelek znotraj bolj skromne zgradbe.

ZAČETKI...

Chris Cocalis je ustanovil podjetje Pivot Cycles leta 2007, potem ko je vodil podjetje Titus Cycles od leta 1991. Svojo kariero je začel v kolesarskem poslu v Chicagu v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je delal v maloprodajnem kanalu, medtem ko je v srednji šoli dirkal z BMX kolesi. Profesionalno je začel dirkati z BMX-om med študijem na državni univerzi Arizona, kjer je diplomiral iz računovodstva, in je pomagal voditi dve uspešni trgovini s kolesi v Phoenixu.


Chris Cocails, ustanovitelj PIVOT-a:

Pri PIVOTU so že od začetka imeli veliko idej, kam bi lahko peljali naslednjo generacijo gorskih koles. Takrat je bilo kolo le okvir in kup delov, a celoten paket se je zdel nekoliko neusklajen. Proizvajalci koles so imeli seznam delov komponent, ki bi jih lahko "pritrdili" na kolo in vsi so morali vse podrediti glede na to, kar so na trg dali proizvajalci komponent.



Pri PIVOT-u so se odločili, da bi lahko naredili nekaj več s ciljem, da bi celotno kolo postalo bolj integriran, uravnotežen, popoln izdelek.

Proizvajalce delov so se odločili tesneje vključiti v sodelovanje in s tem so omogočili oblikovanje boljšega okvirja, ter drugih komponent in posledično so se lažje prilagodili prestavne dele, pogon, vzmetenje itd.




V primeru prve generacije okvirjev Pivot so postavili nove standarde za proizvodnjo, vzmetenje in način integracije in interakcije s komponentami. PIVOT je eden izmed najbolj inovativnih podjetij v kolesarskem svetu.

Med njihvimi inovacijami naj omenim Iso Flex, ki je ekskluziven za modele Vault in E-Vault. To je vmesni tulec za bolj gladko vožnjo, ki zagotavlja uglašeno upogibnost z ustvarjanjem prostora med sedežno oporo in okvirjem.

Naslednja inovacija je njihov Floating Front Derailleur - torej menjalnik s sprednje strani - Težava pri zadnjem vzmetenju z dolgim hodom je, da se veriga med delovanjem vzmetenja nagiba skozi menjalnik, kar povzroči napačno prestavljanje. "Prednji" menjalnik Pivot je Shimano E-type, nameščen na premično ploščo. Zatič na nihajni roki dvigne vzmetno obremenjeno ploščo, ko se vzmetenje stisne in ohranja kletko prednjega menjalnika v pravilnem razmerju z verigo, da zagotovi popolno prestavljanje. Potem so tu še Super Boost+, Swinger Dropouts in še in še.


PIVOT je zelo aktiven tudi v vrhunskem kolesarstvu, prisotni so v spustu, enduru in XC. Eden najbolj znanih tekmovalcev je sigurno BERNARD KERR, ki tekmuje v spustu, zmagal pa je že večkrat tudi na znameniti dirki RED BULL Hardline.


*********************************************************************

ELEKTRIČNA KOLESA PIVOT

Tudi pri e-mtb kolesih je Pivot nekaj posebnega. Denimo zmožnost natančnega prilagajanja lastnosti anti-squat, zagotavlja veliko prednost pri nastavitvi kolesa z dodano močjo e-kolesa. Anti-squat omogoča, da nastavimo vzmetenje kolesa in preprečimo prenos celotne teže, ki prihaja s pospeševanjem. Ko na kolesu ali e-kolesu daste moč na pedala, se vaša teža premakne nazaj. Ta premik je lahko bolj dramatičen na e-kolesu zaradi povečanega potenciala pospeševanja. Če kolo ni zasnovano tako, da bi se temu zoperstavilo,se bo vzmetenje stisnilo in »počepnilo«, bolj med pospeševanjem, kar bo povzročilo tudi učinek nihanja pri pedaliranju. Pivot se lahko natančno nastavi proti "počepu" ( anti-squat) in vaše kolo ohranja odličen oprijem in ni izgube moči pri pospeševanju. Dodaten bonus je, da lahko v amortizerjih zato uporabijo manj kompresijskega blaženja, zato imajo Pivot kolesa boljšo občutljivost za majhne udarce in impresivno zmogljivost na katerem koli terenu.


MODELI:

PIVOT je dokaj hitro vstopil na trg e-mtb koles. S svojim modelom SHUTTLE je že leta 2017 pokazal izjemno inovativnost - Pivot Shuttle e+ s 500Wh baterijo, je tehtal le 19.99 kg, kar je še zdaj za večino polnozmogljivih e-mtb izjemno malo.


Shuttle iz leta 2017:


Novi modeli so izjemni, kot v bistvu vse pri PIVOT-u, v 2022 so naredili tudi super lahko e-gorsko enduro kolo, SHUTTLE SL, ki ima 132 mm vzmetenja DW-Link zadaj, s 140 mm ali 150 mm hodom vilic spredaj. Karbonski okvir ima motor Fazua Ride 60 in baterijo 430 Wh. Vse to skupaj ima 16.5 kg!



Sicer polnovzmeten SHUTTLE 2023 tudi ponuja zelo dobre karakteristike in vrhunsko opremo - kar pa vse skupaj pri PIVOT-u tudi precej stane. Njihov top model Shuttle s Factory 170/160 vzmetenjem in 756Wh baterijo, Shimano motorjem stane 12.000 eur, tehta pa 22,5 kg.


Shuttle LT 2023:


Shuttle model 2022 ima nekoliko manj zmogljivo baterijo 726Wh, enako Factory vzmetenje, Shimano XTR... pa ima le 20.2 kg, kar je izjemno - kljub temu, da ta model na videz deluje precej težji, zaradi oblike okvirja pri bateriji. Cena pa je tudi cca 12.000 eur.

Ko sem ta model videl v živo, deluje precej boljše, kot se mi je zdel po fotkah. Posebej pa sem bil navdušen, ker je res lahek - kljub debelejši cevi za baterijo, ki deluje "težko", je bajk res lahek. Kot pravijo znanci, na terenu pa pokaže, da je vreden imena PIVOT, zadnje vzmetenje in DW link delujeta izjemno.


Tole sem poslikal sam:

Shuttle Team XTR 2022

Želite predstavitev kakšnega proizvajalca po vaši želji? Pišite nam.


Branko eMTB Slovenija, januar 2023



83 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page