top of page
Writer's pictureemtbslo

Proizvajalci e-mtb: ORBEA Španija

Orbea je proizvajalec koles s sedežem v mestu Mallabia v Španiji. Je del Mondragón Cooperative Corporation in največjega španskega proizvajalca koles. Orbea izdeluje in sestavlja kolesa v lastni tovarni v Mallabiji, nekateri modeli so izdelani na Portugalskem, okvirji pa so iz Kitajske. Kunshan, mesto približno štirideset minut zahodno od Šanghaja, je Orbea izbrala za postavitev svoje proizvodne tovarne na Kitajskem maja 2007.


Glavna tovarna v Španiji:

Obrat na Kitajskem:


Orbea ni največja blagovna znamka v kolesarskem svetu, vendar ima podjetje z distribucijo v 60 državah po vsem svetu še vedno velik doseg.

Orbeo so leta 1840 ustanovili bratje Juan Manuel, Mateo in Casimiro Orbea v Eibarju v Baskiji v Španiji. Prvotno proizvajalec pušk in orožja je Orbea zapustil posel z orožjem in leta 1930 začel oblikovati in proizvajati kolesa kot Orbea Bicycles. Orbea je začela sodelovati na Tour de France že leta 1934, s slavnim Špancem Marianom Cañardom, kot obrazom cestnega kolesarstva Orbea ekipe.



Leta 1969 so zaposleni v težkih finančnih razmerah ustanovili zadrugo in kupili Orbeo od družine Orbea. Novoustanovljena zadruga Orbea je istega leta Eibar zapustila in se preselila v bližnjo Mallabijo, kjer je bila zgrajena njihova prva namenska tovarna koles. V naslednjih nekaj desetletjih se bo podjetje osredotočilo na proizvodnjo koles za prosti čas za potrošnike v Španiji in po Evropi.

Orbea je začela s proizvodnjo gorskih koles leta 1989.

Ob koncu leta 2017 je Orbea predstavila model e-koles Gain, ki je na voljo v cestnem in hibridnem modelu. Poleg tega so leta 2019 predstavili električno podprto gorsko kolo Orbea Wild.


Orbea izstopa od nekaterih drugih blagovnih znamk, ker svoja e-kolesa opremlja z vrhunskimi električnimi in mehanskimi komponentami, kar pomeni, da boste morali za modele odšteti nekaj več.

Kar zadeva e-kolesa, Orbea trenutno izdeluje pet električnih modelov. Kategorija Road and Mountain je sestavljena iz vrhunskih modelov, izdelanih iz karbonskih in alu materialov, odličnega vzmetenja in komponent višjega nivoja.

Orbea e-gorska kolesa poganjajo motorji, kot so ebikemotion, Bosch in Shimano.

Orbea vključuje integrirane luči na večini svojih e-koles za izboljšanje vidljivosti ponoči.

Kar je zelo dobro je, da proizvajalec omogoča kupcem, da popolnoma prilagodijo večino svojih e-koles. Izbirate lahko med barvami in komponentami.

Njihova e-kolesa so videti elegantno in imajo integrirano napeljavo kablov in integrirane baterije na vseh modelih.



Modeli e-gorskih koles:

WILD - linija polnozmogljivih e-mtb koles. Po tovarniških podatkih 20.9 kg, kar je res odlično.

Uporabljajo motorje BOSCH in baterije 750WH / 625WH.

Performance through simplicity pomeni odstranitev vsega nepotrebnega in dodajanje le tistega, kar neposredno izboljša vožnjo. Zahvaljujoč tehnologijam, ki dajejo prednost preprostosti, kot sta SBS in Clean Cockpit, je Wildsov okvir osupljivo vitek in preprost, s čistimi linijami, kar pomeni, da bi lahko skoraj spregledali, da je to e-kolo.

Cene se gibljejo cca od 5700 eur do 12.000 eur za top model. Kljub vsem inovanivnim rešitvam, je po mojem mnenju za osnovni model WILD H30 2023 cena 5700 eur kar nekoliko previsoka. Če naštejem nekaj komponent - Vilica RockShox 35 Silver TK, Ročice menjalnika Shimano Deore M6100, zavore Shimano MT410, Menjalnik XT, Bosc sistem 625Wh...



URRUN (HARDTAIL)

Urrun pomeni "daleč" v baskovskem jeziku, ki se govori tam, kjer je sedež Orbee. V njihovi ponudbi je tudi električni hardtail, ki uporablja isti motor Shimano, prilagojen Ride Synergy (RS), kot Rise s polnim vzmetenjem, kar omejuje pomoč na 60Nm in omogoča prevoženih več kilometrov iz 540 Wh notranje baterije. Orbea pravi, da bo baterija zdržala do osem ur vožnje s kar 3500 m višinci, kar je za vsakogar precej daleč. Če to ni dovolj, je na voljo še range extender z 252 Wh, ki doseg poveča za skoraj 50 %.



RISE - lahki e-mtb ( cca 16 kg!)

ORBEA je veliko naredila za razvoj lahkih e-koles. Njihova usmeritev je zmanjšanje zajetnih okvirjev, integracija zaslonov, odstranjevanje kablov in osredotočanje na estetiko okvirja.

V sodelovanju s podjetjem Shimano je Orbea razvila lastniško elektroniko in baterije, medtem ko je Shimano konfiguriral svoj motor EP8 za popolno delovanje z Orbea specifično programsko opremo RS.

Nastavitev največjega navora motorjev EP-RS na 60 Nm omogoča povečanje dosega z izboljšanjem učinkovitosti. Prav tako lahko uporabljajo standardne komponente trail, kar izboljša izbiro in dodatno zmanjša težo. Motor s 60NM navora je precej bolj varčen, nudi dovolj pomoči, hkrati pa z sicer manj zmogljivo baterijo naredimo enako ali celo več kilometrov.

Dve možnosti baterije vam omogočata, da Rise nastavite po svojih željah. Če uživate predvsem v 3- ali 4-urnih vožnjah, izberete baterijo s 360 Wh za najlažji možni Rise in dodate Range Extender za tiste občasne daljše vožnje. Če redno uživate v celodnevnih vožnjah ali želite uporabljati višje ravni pomoči, izberete baterijo 540 Wh.



Branko, eMTB Slovenija, januar 2023

119 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page