top of page
Writer's pictureemtbslo

Pogoste NAPAKE ter NASVETI pri vzdrževanju E-MTB koles

Če ste lastnik e-gorskega kolesa, je mogoče, da ponavljate enake napake, ki lahko škodujejo kolesu, posledično le-te povzročijo stroške in slabo voljo. Zato je priporočljivo prebrati kakšen članek o tem. Če svojega e-kolesa ne vzdržujete pravilno, se bo njegova zmogljivost zmanjšala in kmalu boste morda začeli razmišljati o nakupu kolesa, ki bi nudilo večjo učinkovitost. Toda ne glede na to, katero kolo kupite, bi vas slabo vzdrževanje vedno spravilo v težave.

E-kolesa so na splošno dobro vzdržljiva, posebej če gre za vožnje po cestah. Vseeno vsaj 1x letno obisk strokovnjaka ne bi smel izostati.


Bolj pa moramo biti pozorni na gorska e-kolesa, ki jih uporabljamo za zahtevne tehnične

vzpone in spuste po koreninah, kamenju in podobno. Na takšnih terenih izjemno pretrese komponente, kar lahko povzroči odvite vijake in nato poškodbe komponent ali celo padec in nevarnost za nas.










Tu je zbranih nekaj napak in nasvetov:


1. Pred vsako vožnjo se priporoča pregled glavnih vijakov z moment (navornim) ključem.

Vijaki na npr. na nihajki ali na nosilcu krmila se lahko odvijejo in nastanejo težave. Zato na vožnjo vzamemo kakšen mini multifunkcijski komplet orodja, ki je velik le kot škatla cigaret.


Primer uporabe moment ključa:


2. VIJAKE zavornih in prestavnih ročic ter kontroler na krmilu imejte nekoliko manj privite, saj se ob morebitnem padcu le zavrtijo. Močno provijačene ročice pa pri padcu hitro polomimo.



3. POLNJENJE BATERIJE po vožnji Na splošno je pravilno, da "tople" baterije ne polnimo takoj po vožnji. Na dolgi rok to škoduje bateriji. Napolnite jo po kakšnih 90-tih minutah po vožnji, najbolje le do 70-80%. Sam sem osebno govoril z razvojnim inženirjem iz GREYP-a , ki je povedal, da bi za baterijo bila optimalna uporaba med 20 in 80%. To bi bateriji izjemno podaljšalo življensko dobo. Na 100% bi jo napolnili le neposredno pred vožnjo, 100% napolnjena, kakor tudi popolnoma prazna ne bi smela stati.



Če to dosledno upoštevate, se lahko zmogljivost in brezhibno delovanje baterije podaljša.

V kolikor več dni, tedno ali celo čez zimo ne vozite, baterijo napolnite do 60-70 % in jo hranite na 18-20 stopinjah celzija.








4. PRANJE Tudi e-mtb sicer lahko peremo z vodo, vendar se neposredno naj ne usmerja vodo pod pritiskom na spoje motorja in reže okrog baterije. Nikoli ga za pranje ne obračajte na "glavo" saj imajo motorji ponavadi spodaj luknjo za odtekanje in voda lahko pride v notranjost motorja. Pazite, da ne uporabljate močnega visokotlačnega čistilnika, saj lahko to povzroči, da voda vstopi v občutljiva področja ali odstrani mazivo z mest, na primer okoli številnih ležajev. Vrtno cev je primerna za hitro izpiranje, nato pa jo dobro zdrgnite z gobo ali krpo in vašimi najljubšimi izdelki za čiščenje koles. Vse obrišite z brisačo in pustite e-kolo nekaj časa, preden ponovno priključite baterijo. S tem zagotovite, da ostanki vode ne pridejo v stik s kontakti baterije ali drugimi občutljivimi območji.




5. MAZANJE Skrivnost daljše življenjske dobe električnih koles je v zmanjšanju upora na ključnih točkah vašega kolesa. Trenje med gibljivimi deli na vašem kolesu in poškodbe zaradi umazanije in rje, so nekateri od glavnih vzrokov za obrabo komponent, zato poskrbite, da so vaša veriga, kolesa in zavore dovolj namazani, da preprečite prepogosto stikanje površin.

Vsi poznamo razne izdelke podjetij MUC OFF, WD, MAXIMA chain pro in nekaj ostalih, lahko pa uporabite seveda tudi druge.


Uporabite npr. WET mazivo, če boste kolesarili v mokrih razmerah, ali DRY mazivo, če

kolesarite poleti ter redno nanašajte morebitno mast na ležaje in lnihajko,

zlasti če redno perite svoje kolo.

Na "vlivajte" maziva na kaseto! Najprej verigo očistite umazanije in vode, nato namažite.


6. Naučite se osnovnega vzdrževanja kolesa

Čeprav je vaše električno kolo opremljeno s kupom tehnične opreme, je samo kolo verjetno enako, kot vsa druga v smislu materialov in komponent. Od kontrole vijakov, menjave zračnic, plaščev, kako zamenjati zavorne ploščice, menjava verige, kaj mazati in podobno znanje vam ne bo le omogočilo, da boste svoje električno kolo imeli pod kontrolo, ampak boste tudi opazili nekatere težave, preden se zgodijo in naredijo večje težave.


Za dopolnitev ali sploh spoznavanjem osnovnega vzdrževanja koles sta pri UNIOR-ju na voljo zanimivi knjigi Unior priročnik kolesarski mehanik #1 (uniortools.com),


kakor tudi izobraževalni programi na znanem servisu Bikehanic v Ljubljani.

Tečaja se npr. udeležiš s svojim kolesom, vse kar se naučiš, poskusiš in servisiraš na svojem kolesu, seveda pod budnim očesom mehanikov/inštruktorjev. Fantje te vodijo preko postopkov, seveda pa tudi preverijo opravljeno delo – tako bo tvoje kolo ob koncu tečaja v stanju, kot če bi ga popravil pro mehanik.



7. Vzdrževanje motorja električnega kolesa

Po pravici povedano, motorji električnih koles ponavadi "skrbijo" sami zase. Običajno so nameščeni v samostojni enoti, tako da jih dejansko ni treba nikoli razstavljati in če gre kaj narobe, je vedno najbolje, da to reši proizvajalec/servis.

Edina prava stvar, ki jo lastniki električnih koles lahko storijo je, da ohranjajo ohišje motorja čisto in pazijo na morebitno obrabo.





8. Vzdrževanje krmilnika električnega kolesa

Majhen krmilnik-kontroler na vašem krmilu, ki nadzoruje, koliko pomoči dobite od baterije in motorja, prav tako občasno potrebuje malo pozornosti, vendar ne v bistvu z mehanskega vidika. Krmilniki so v bistvu mini računalniki, ki bateriji in motorju povedo, kaj naj naredita, vendar imajo nekateri morda dodatne funkcije, kot je merjenje zmogljivosti.



Kot pri vsakem računalniku bo treba programsko opremo posodobiti ob izidu novih posodobitev, zato bodite pozorni na sporočila, ki vam svetujejo, da kolo posodobite, ali preverite spletno mesto proizvajalca, da vidite, ali je na voljo nova različica za prenos. Nekatere posodobitve vam lahko namestijo le serviserji.



9. SERVIS VZMETENJA - tu se vsekakor priporoča izključno obisk servisa, razen če ste sami dobro poučeni. Dobro servisirane vzmetne vilice in zadnji amortizer vsaj 1x letno, so nato spet v polni zmogljivosti.



Branko, eMTB Slovenija januar 2023







676 views0 comments

Comments


bottom of page