top of page
Writer's pictureemtbslo

PILJENJE TEHNIK (e)MTB

Jesensko zimski čas velikokrat ne omogoča daljših kolesarskih avantur, sedanje čudno vreme pa še toliko bolj vpliva, kam in za koliko časa se bi odpravili.

Kdor ima rad tudi tehnične elemente gorskega kolesarstva in vožnjo po trailih, je ta čas lahko tudi dober za piljenje različnih tehnik. To v večini primerov lahko počnemo ali doma ali v kje v bližini.


Pa poglejmo nekaj tehnik za boljšo vožnjo po tehnično zahtevnejših trailih, danes predstavimo dve, treniranje zavojev in bunny hop.

  1. ZAVOJI

Če imamo dovolj prostora pred hišo, si postavimo nekaj oznak na primerno razdaljo in trenira zavoje.

Primer - delamo dolg polkrog, stopala poravnana, nato se mogoče "zadnja-zunanja" noga nekoliko spušča. Komolci so lepo visoko.

Pomembna je priprava položaja, drže na kolesu:

Za drugo podobno vajo, si postavimo slalom:

Tu pazimo na držo, izmenjaje pa notranje stopalo s pedalom prestavljamo v zgornji položaj, zunanje stopalo se postopno spušča. Na naslednjem zavoju je pa drugo - spet notranje stopalo, zgoraj.

Tako se lahko dobro privadimo na vedno hitrejše zavijanje in menjavanje položaja stopal.











Zavoje lahko treniramo spotoma povsod, npr. ko se spuščamo iz kakšnega vzpona. Pri spustu lahko na različnih terenih/podlagah in ovirah treniramo zavoje, tako da se bolj ali manj nagibamo. Vse to nam bo zelo koristilo.


2. BUNNY HOP

Splošno je zelo uporabna tehnika BUNNY HOP. Kako torej narediti t.i. "zajčji skok" z električnim gorskim kolesom, kar vam bo pomagalo premagati ovire, skakati s kolesom?

Težje kolo je pri tej tehniki ovira, lažje se je učiti s klasičnim, precej lažjim kolesom. Vendar, če imamo samo tega, je pač potrebno malo več truda in časa.

Vse skupaj bi naj izgledalo približno takole, se pa nekoliko "stilov" razlikuje:

Bunny hop je nedvomno ena izmed najpomembnejših spretnosti, ki jih lahko razvije vsak gorski kolesar. Ta skok ni koristen le sam po sebi za prečkanje jarkov, debel, kamnov ali česarkoli drugega na poti, ampak je tudi ključen, kot prehodna spretnost za učenje skakanja in pravilne tehnike predskoka.

Ni dvoma, da clipless pedala olajšajo postopek, vendar zanašanje na to, da imate noge pripete, zagotovo ni pravi način. Če resnično želite izvedeti, kako narediti bunny hop pravilno in učinkovito, si namestite flat pedala vsaj za vajo. To tehniko ni mogoče obvladati pravilno v enem ali dveh dneh - dajte si mesece ali celo več, da se pridobi pravi občutek in dovolj znanja - in ne obupajte, če je ne obvladate takoj. Sprva se vam morda zdi nemogoče, vendar sta čas in potrpljenje ključna sestavina učenja.

Za začetek ohranite svojo težo osredotočeno in stisnite vzmetenje - predvsem s svojimi nogami, vendar tudi z rokami potisnete navzdol, da stisnete vilico.

Vse to se zgodi v delčku sekunde in skok se učinkovito začne od točke, ko je vzmetenje stisnjeno in se začne dvigovati nazaj.

Ko se vzmetenje dviguje nazaj, potegnite sprednji del navzgor z rokami na krmilu, tako da dvignete sprednje kolo. Ta korak lahko večkrat ponovite, da ujamete pravi trenutek, preden poskusite dvigniti zadnje kolo s tal - kar je veliko težje kot sprednje.







Kako dvigniti zadnje kolo s tal? No, v to je vključenih nekaj korakov. Prvi korak je, da močno primete krmilo in "zavrtite" celotno kolo naprej. Hkrati uporabite noge, da dvignete zadnje kolo. Na flat pedalih to pomeni, da malce nagnete stopala naprej, kar vam bo dalo nekaj oprijema na pedalih in dvignilo zadnje kolo. Oba koraka izvedite skupaj in upajmo, da boste pridobili nekaj časa v zraku.

Delajte na tem, da dvignete le zadnje kolo s tal

Če imate težave pri dviganju zadnjega kolesa s tal, je res koristna vaja, da trenirate samo to, kar med vožnjo po npr. parkirišču.

Dejansko je precej enostavno pasti, če izgubite ravnotežje med spustom. Na začetku si prizadevajte pristati čim mehkeje na obeh kolesih in ko pridobite nekaj zaupanja, poskusite pristati najprej na zadnjem kolesu, nato pa spustite sprednje kolo, da razvijete nadzor nad svojim kolesom med skakanjem.


Najdite majhno "štrlečo" površino, kamen ali na tla postavite čisto nizko oviro, velikosti pribl. do 5 cm visoko. Sprednje kolo naj se dotakne predmeta, nato pa se dvigne, za tem pa naj zadnje kolo udari ob predmet in se tudi dvigne. Poskusite to pri različnih hitrostih in z različnimi načini pristajanja.

Postopno gibanje:

Pristanek na sprednjem kolesu bistveno spremeni razporeditev teže v primerjavi s pristankom najprej na zadnjem kolesu. Zato se poigravajte s tem, dokler ne dobite občutka. Tako, ko boste spet na kakšnem trailu in ne boste uspeli povsem pravilno, boste še vedno sposobni obvladati situacijo, ne glede na to, kako pristanete.


Pristanek na prednjem kolesu:


Naslednjič: WHEELIE, BALANSIRANJE NA MESTU in Kako se čimprej USTAVITI?


Branko, eMTB Slovenija, november 2023




















203 views0 comments

Comments


bottom of page