top of page
Writer's pictureemtbslo

NOVOSTI: SRAM MOTOR Eagle Powertrain


NOVOST, o kateri se zadnje dni precej govori in je res razburila e-bike svet, je SRAM-ov e-bike pogon Eagle Powertrain.

Če se sprašujete, kako je podjetju SRAM, ki je bolj znano po svojih menjalnikih, uspelo razviti celoten sistem električnega motorja za kolesa, je odgovor - da mu ni.


Namesto da bi na novo "izumili "pogonski sklop, se je SRAM združil z nemškim Broseom, uveljavljenim proizvajalcem pogonskih sistemov za električna kolesa. To pomeni, da je SRAM lahko izkoristil motorje Brose in se osredotočil na ustvarjanje lastne programske opreme, ki omogoča uporabo dodatnih inteligentnih funkcij v motorju.


SRAM je torej uradno postal eden izmed ponudnikov e - motorjev za kolesa. Z napredno tehnologijo je tako zasnovana nova doba izjemno pametnih pogonov za kolesa, ki vedo, kaj želite narediti, še preden to sami sploh veste.



Zanašajoč se na izkušnjo pri novem gonilnem sklopu, je e-pogon zasnovan s samodejnim prestavljanjem, imenovanim Auto Shift.

Že ko je SRAM predstavil menjalnik T-Type Transmission, smo se spraševali, zakaj ima leva prestavna ročka dva gumba. Čeprav je bilo smiselno, da vključijo AXS dropper, je SRAM imel že za ta namen pripravljen nov model sprednjega menjalnika, zato je ta dvojni gumb ostal nekakšna uganka - do razkritja novega sistema.

SRAM je izkoristil ta dodaten gumb za daljinski upravljalnik na krmilu za e-MTB sistem.

S pomočjo gumbov na levi strani se lahko aktivira dropper in preklaplja med dvema različnima načinoma vožnje, in sicer Range in Rally.



Sramov Auto Shift ni prvi avtomatski menjalnik za električna kolesa, vendar je eden od redkih modelov na trgu, ki se ga neposredno vgrajuje v samo pogonski sistem električnih koles.


Vgrajen v programsko opremo SRAM Eagle Powertrain, Auto Shift omogoča gonilnemu sklopu, da izbere pravo prestavo glede na trenutno kadenco pedaliranja kolesarja in omogoča sistemu avtomatsko menjavo prestav, tudi pod različnimi možnimi scenariji.



Da so šli še korak dlje, je SRAM predstavil tudi sistem Coast Shift, ki omogoča menjavo prestav v gonilnem sklopu celo, ko kolesar ne poganja pedal. To je dosežek, ki običajno ni mogoč pri verižnem pogonskem sistemu, saj se veriga mora premikati, da preskoči zobnik na drugi zobnik. Vendar pa je z Coast Shift motor dovolj pameten, da se ravno dovolj vklopi, da premika verigo tudi, ko kolesar ne poganja pedal. Sliši se preprosto, vendar gre za revolucijo pri prestavljanju z verižnim pogonskim sistemom.



Funkcionalnost za trenutek omogoča rahlo količino moči brez pedaliranja, da se veriga premakne in omogoči delo menjalnika. Toda namesto da bi o tem razmišljali, lahko kolesar vso svojo energijo usmeri v pot naprej in omogoči gonilnemu sklopu, da samodejno nadzoruje funkciji Auto Shift in Coast Shift.



Še nekaj tehničnih podatkov:

Sodelovanje z Broseom je SRAM-u pomagalo doseči izjemne rezultate na tehnični strani z motorjem, ki presega motorje priznanih imen, kot so Bosch, Yamaha in Shimano. Motor SRAM Eagle Powertrain ponuja navor 90 Nm in celo do 680W peak power najvišje moči. ( Shimano EP8 500W, Bosch CX4 600W, Yamaha PW-X2 500W...)


Primerjava teže motorjev:

SRAM Powertrain - 3 kg

Shimano EP8 - 2,6 kg

Bosch CX4 - 2,8 kg

Yamaha PW-X3 - 2,75 kg

Brose model 2.2 - 2,9 kg


Motor lahko deluje z Broseovimi baterijami za električna kolesa z zmogljivostjo 630 Wh in 720 Wh, pa tudi z njihovo 250 Wh dodatno baterijo, ki deluje kot range extender.



Katera kolesa že imajo ta sistem? Nukeproof Megawatt, Transition, GasGas, Propain...Izjemno!


SRAM Eagle Powertrain je dodal svoj del in s tem nekaj zanimivih in vznemirljivih novih tehnologij. Kot trdijo prvi testni kolesarji, motor ne ponuja le naravnega občutka vožnje, ampak je tudi sposoben kvalitetnega in pravočasnega avtomatskega prestavljanja. Čas bo pokazal, kako bo to realno delovalno v širši uporabi. Kmalu bo na voljo veliko modelov eMTB s sistemom SRAM Eagle Powertrain in sistemom Transmission, ki pa bodo cenovno žal visoko pozicionirani.


Branko, eMTB Slovenija, oktober 2023



235 views0 comments

Recent Posts

See All

Eurobike 2024: Pregled sejma

Od 3. do 7. julija 2024 je potekal tradicionalni mednarodni sejem za kolesarsko industrijo, EUROBIKE, ki je bil ustanovljen leta 1991. Ta...

Comments


bottom of page