top of page
Writer's pictureemtbslo

NOVOSTI: PROPAIN EKANO 2 AL

Nemško precej majhno podjetje PROPAIN, je že nekaj let prisotno s prvo generacijo modela Ekano. Pri Propainu je zanimivo to, da si lahko res veliko opreme in barv skombinira kupec sam. Nimajo vsega na voljo, je pa mogoče za primerno ceno skombinirati res pravo zver.


Torej kaj ponuja Propain Ekano2.generacije?


Oblikovalna naloga podjetja Propain za novi model Ekano 2 AL je bila jasna: visoko zmogljivo električno gorsko kolo z osredotočenostjo na zabavo, bodisi pri vzpenjanju ali spuščanju. Cilj je bil, da bi se Ekano 2 popolnoma prilegal velikemu terenu, brez "nerodnosti", ki jo običajno povezujemo z nekaterimi težkimi električnimi kolesi.


Podjetje Propain ostaja zvesto Shimano motorjem in baterijam, kot je bilo pri prvem modelu, vendar Ekano 2 AL zdaj uporablja novejše motorje EP801 in EP600.



Nekaj osnovnih podatkov:

Aluminijast okvir - ni možnosti za karbon

Mullet/MX z 29 palci (spredaj) in 27,5 palci (zadaj)

170 mm hoda zadaj, 180/190 mm hoda vilic

Kot krmilne cevi 64°, kot sedeža 78°

Motor Shimano EP801 na treh različnih specifikacijah

Baterija Shimano 626 Wh - enostavno snemljiva

Nosilec za bidon in nosilci za orodje na okvirju

Štiri različne velikosti okvirja (S-XL)

Skupna teža kolesa od 23,5 kg

Novi model Ekano 2 AL predstavlja naslednji evolucijski korak prve generacije e-koles te znamke. Zdaj ima preverjeno platformo PRO10 za vzmetenje, ki se uporablja pri Propainovih robustnih analognih modelih Tyee in Sprindrift.

Gre za sistem z "virtualno" točko rotacije, pri katerem dva nasprotno usmerjena člena aktivirata plavajoči blažilnik. Propain trdi, da to vodi v bistveno nižjo težiščno točko in znatno izboljšano kinematiko.


Hod zadnjega vzmetenja zdaj znaša 170 mm (5 mm več kot pri prvi generaciji modela Ekano), priporočen hoda vilic pa je od 180 do 190 mm pri 29-palčnih kolesih. Geometrija je prav tako posodobljena, z rahlo manjšim kotom krmilne cevi, ki zdaj znaša 64°, in strmim učinkovitim kotom sedeža, ki znaša 78°, s fiksno dolžino "chainstay" cevi, ki je pri pri vseh velikostih 445 mm.Izgleda, da so razmišljali bolj o stabilnosti, nekoliko pa s tem odvzeli igrivost zadnjega dela.



Pomembni podatki za prilagajanje so sodobni, vendar ne presegajo meja: na primer, velikost L ima 455 mm dolgo sedežno cev, doseg (reach) 475 mm in višino stebra (stack) 653 mm.


Obvladovanje, stabilnost in zmogljivost pri spustih so bili v razvoju modela Ekano 2 povsem ključni. Zato se Propain ni vključeval v "tekmovanje, kdo ima največjo baterijo".



Novi Shimano EP801, uporabljen na treh najboljših modelih, zagotavlja 80 vatov več moči ( Peak power) kot njegov predhodnik in to v širšem območju kadence.


CENE? Pričnejo se pri 4.994 eur za vstopni model z manj zmogljivim EP600 motorjem, nato sledijo modeli z EP801 motorjem in boljšo opremo, ki pa so nastavljeni na 5.800, 7.500 in 8.990 eur. Seveda se da skoraj vse prilagoditi.


Primer - moj sestav z Ultimate vilico, Maguro MT7, SRAM X01 Eagle prestavami, Fox Float DHX2 Factory amortizerjem in nekaj drugimi detajli, znese 6.137 eur. Proti nekaterim konkurentom- dokaj dobra cena.

S FOX 38 Factory kashima viloco pa je slabih 100 eur dražji, torej 6.217 eur.

Prodaja se le preko PROPAIN-ove spletne strani.


Branko, eMTB Slovenija, september 2023




137 views0 comments

Recent Posts

See All

Eurobike 2024: Pregled sejma

Od 3. do 7. julija 2024 je potekal tradicionalni mednarodni sejem za kolesarsko industrijo, EUROBIKE, ki je bil ustanovljen leta 1991. Ta...

Comentarios


bottom of page