top of page
Writer's pictureemtbslo

Novosti in EUROBIKE sejem 2023

Tudi letošnji sejem EUROBIKE v Frankurtu je bil zanimiv in je, kot vedno, ponudil vpogled v prihodnost e-gorskega kolesarjenja. Tu je pregled najpomembnejših inovacij v segmentu eMTB, vključno z novimi motorji in koncepti okvirjev.


Kot že od pojava prvih modelov "super lahkih" e-gorskih koles, se ta trend še nadaljuje, proizvajalci pa z novostmi navdušujejo ljubitelje tega segmenta. Letošnji glavni razlog za ta trend, je novo lansiran Bosch Performance Line SX motor, ki zagotavlja 55 Nm navora in 600 W maksimalne moči, s čimer prinaša precej več skupne moči kot npr. nekateri s primerljivim navorom, kot so Specialized Brose 1.2 motor s 55Nm navora ( prejšnja generacija Levo SL 1.1 le 35Nm) Trekov Fuel EXe (50Nm), Pivotov Shimano Shuttle SL (60Nm), ter FAZUA Ride 60.

Bosch SX motor, teža 2 kg


Specialized 1.2, teža 1,95 kg


Kljub temu, da je nekoliko lažji in kompaktnejši od Boschovega Performance Line CX motorja, je novi SX motor izjemno močan, tako da premosti vrzel med lahkimi in polnozmogljivimi eMTB motorji. Kljub temu precej novih predstavljenih e-gorskih koles, ki uporabljajo novi Boschov SX motor, temelji na manj hoda vzmetenja in na lahkih komponentah, kar jih naredi predvsem primerna za zmerno zahtevne steze in športno rekreativne kolesarje. Poleg tega večina teh koles sploh ni na voljo do konca leta, medtem ko so drugi še v prototipni fazi, kar pomeni, da jih ne bo mogoče kupiti šele naslednje leto.


Posebej zanimiva inovacija med eMTB-ji, je novi Pinion MGU pogonski sistem. Nemški proizvajalec združuje električni motor in menjalnik v eno enoto, s čimer izpusti dve izpostavljeni in ranljivi komponenti, verigo in zadnji menjalnik!


S 85 Nm navora je Pinion MGU namenjen predvsem polnozmogljivim e-kolesom, vendar zaradi svoje široke palete uporabe in nizkih zahtev za vzdrževanje, odlično deluje tudi na mestnih kolesih in e-SUV-ih.


NEKAJ BESED O EUROBIKE sejmu:

Precej je bilo predstavljenih zanimivih inovacij iz e-bike sveta - ki je vodilni segment in gonilna sila razvoja v današnji kolesarski industriji.

Nekaj koles:


Rotwild R.X 1000 s pogonom Pinion ONE:E MGU, 960Wh baterija in - brez klasičnega menjalnika. Pinion Mission ON:E MGU eDrive že vgrajujejo pri Rotwildu, Simplonu, Bullsu, Flyerju in Pegasus kolesih.


Allutech Armageddon eMTB


Uporablja Shimano EP8 motor s 85Nm, nemški okvir Allutech Armageddon uporablja njihov "four-bar linkage" za zadnje vzmetenje, za blaženje pa skrbi amortizer DT Swiss 535 ONE. Dolžina zadnjih vilic se lahko prilagodi, je pa izjemen kot vilic - se vidi na sliki:


Prototype GasGas Enduro eMTB z neznanim motorjem

Na razstavnem prostoru podjetja GasGas je bil prototip dolgega eMTB, v katerem je bil nameščen neidentificiran motor. Čeprav večina e-koles GasGas poganja motor Yamaha, ta prototip ni imel tega motorja. Na voljo ni bilo nikogar, ki bi razkril informacije o kolesu...



Nekaj ostalih e-koles na sejmu EUROBIKE:


Crossworx Trip290 x Gates Belt Drive x

V nadaljevanju posebnih, alternativnih pogonov je na razstavnem prostoru podjetja Gates Carbon Drive bil razstavljen prototip e-kolesa Crossworx Trip 290, ki je bil opremljen s motorjem Bosch SX, kompaktno baterijo s kapaciteto 400 Wh, pogonskim sistemom Gates Carbon Drive in pestom Classified Powershift. Na prvi pogled se zdi, da gre za enostopenjsko eMTB kolo, vendar pa zahvaljujoč pestu Classified Powershift kolo v resnici skrito uporablja dvostopenjski pogon. Kolo, prikazano tukaj, naj bi tehtalo 20,2 kg.



KTM Avstrija

Z razponom modelov KTM Macina SX, Avstrijci razširjajo svoj portfelj eMTB-jev in predstavljajo električnega "bratranca" njihovega analogne XC tekmovalnega kolesa. Nov karbonski okvir, naj bi pri KTM Macina SX Exonic združil najboljše iz obeh svetov in dosegel optimalno ravnotežje med težo in zmogljivostjo. Novi lahki eMTB KTM tehta 16,5 kg in je opremljen z novim Bosch Performance Line SX motorjem ter 400 Wh baterijo, ki jo je mogoče odstraniti s prečno gibom iz zgornje cevi okvirja. Pri daljših odpravah v odročne pokrajine lahko baterijo razširite s 250 Wh PowerMore externderjem, ki se ga lahko neposredno pritrdi na pokrov baterije. Za razliko od analogne različice, ki je na voljo s 100 mm ali 120 mm hoda, Macina Scarp SX Exonic omogoča 140 mm hoda spredaj in zadaj, kar naj bi ga naredilo primernega za bolj divje poti z vonjem po enduru.



Nemški BULLS je predstavil nekaj novosti, med njimi tudi BULLS SONIC EVO AM SX 1, ki ima ozke dele okvirja in to je tudi posledica ozke 400 Wh baterije, ki napaja Bosch Performance Line SX motor. Izjemno tanek seatstay se brezhibno združi s tanko zgornjo cevjo. Kljub usmerjenosti k zmogljivosti ima SONIC EVO AM SX 1, standarden "MonkeyLink" nosilec pod gonilko. Ima celo zadnjo luč, ki je elegantno integrirana v verižnike, kar omogoča, da je BULLS-ov lahek, športni eMTB primeren tudi za nočne dogodivščine.



Nemški CONWAY je eden redkih proizvajalcev, ki združuje Bosch SX motor z veliko hoda, saj je novemu modelu Ryvon LT 10.0 nadel 170 mm hoda spredaj in zadaj. 400 Wh baterija je enostavna za odstranjevanje, magnetni pokrov za polnjenje pa se lahko pritrdi na zgornjo cev, kar preprečuje izgubo pokrova med vožnjo. Po besedah CONWAY-a je vrhunsko opremljeno karbonsko kolo Ryvon, ne preseže 20 kg.




Še eden poseben model - M1-Sporttechnik EN.400.SX

Ob pravem času za sejem EUROBIKE 2023 je M1-Sporttechnik vključil novi Bosch Performance Line SX motor v štiri različna kolesa, EN, AM, CC in GT. Med njimi so tri polnovzmetena kolesa z različnimi hodi ter popolnoma opremljeno kolo za vsakodnevno vožnjo. Posebej je zanimiva različica EN, ki združuje 170/160 mm hoda ter uporablja kombinacijo manjšega 27,5-palčnega kolesa zadaj in večjega 29-palčnega kolesa spredaj. Baterijo je mogoče odstraniti iz okvirja, pokrov pa je zavarovan z zaklepom Fidlock. Cena top modela? 15.000 eur.


V glavnem, e-koles in tehnike ni manjkalo, tehnologija za e-kolesa je še vedno v razcvetu. Kar je predvideti iz vseh inovacij in prototipov, je avtomatski integriran menjalnik in še lažji motorji in zmogljive baterije v manjših in manjših izvedbah.

Kljub vsemu sem osebno mnenja, da je v trendu lahkih, a manj zmogljivih koles, še odlična izbira polnozmogljivo kolo z baterijo dovolj velike kapacitete, saj si lahko kolesar nato sam prilagaja, kaj potrebuje. Je pa res, da se zmogljivost lahkih eMTB dviguje in še malo, pa bo za dobro, skoraj za vse.


S predstavitvijo kolesarskega orodja za kvalitetno vzdrževanje koles, je pa s svojim velikim razstavnim prostorom na sejmu EUROBIKE ponovno poskrbel zreški UNIOR:



Branko, eMTB Slovenija, julij 2023



268 views0 comments

Recent Posts

See All

Eurobike 2024: Pregled sejma

Od 3. do 7. julija 2024 je potekal tradicionalni mednarodni sejem za kolesarsko industrijo, EUROBIKE, ki je bil ustanovljen leta 1991. Ta...

Comments


bottom of page