top of page
Writer's pictureemtbslo

Novosti - HAIBIKE Lyke SE 2023

Haibike je nemški proizvajalec, ki mu je daleč najpomembneši segment e-koles. V trendu lažjih e-mtb koles, je sedaj končno tudi Haibike predstavil odličen super lahek e-bike, ki ima 18.7 kg v L velikosti.




Novi LYKE SE je opremljen z motorjem Fazua Ride 60 z baterijo kapacitete 430 Wh. Všečen okvir ( mene osebno je navdušil design) ki je okreten in lahek, je namenjen predvsem športnim kolesarjem in ni takoj vidno, da gre za e-mtb. Vendar tega Haibike niti ni hotel zakriti. Eleganten karbonski okvir z 29-palčnimi kolesi in 140 mm hoda je odlična iztočnica za dober občutek na trailih. Kabli so speljani v okvir skozi posebna vodila Acros, kar zagotavlja urejen kokpit in poudarja čisto silhueto LYKE. Pri spodnji cevi je Haibike opustil svoj lastni modularni sistem vodil in ga nadomestil z zaprto zasnovo cevi, ki zmanjša težo in zagotavlja bolj urejen - clean videz. Vendar pa ima okvir še vedno nosilec za bidon in nosilec za orodje na spodnji cevi – skoraj nepogrešljiva funkcija za sodobne športne kolesarje. Barvni poudarki končnega laka, nalepk in vzmetenja Fox so lepo usklajeni. Ponekod izpod elegantnega modrega in kavno rjavega zaključka štrlijo surova ogljikova vlakna – a pravi vrhunec je integracija motornega sistema.



Haibike razvijalci so omogočili odstranitev baterije kljub zaprti zasnovi cevi. Strojna oprema motorja Fazua Ride 60 je v glavnem sestavljena iz motorja in baterije. Za razliko od svojega predhodnika Ride 50 novi sistem Fazua inženirjem omogočil neodvisno integracijo motorja in baterije v okvir. Motor LYKE je nameščen pokonci nad spodnjim nosilcem in je popolnoma integriran v široko sedežno cev, s čimer se omogoči prostor za 430 Wh baterijo, ki jo je mogoče odstraniti z dna spodnje cevi. Zaščitno ploščo in baterijo je mogoče preprosto odstraniti s 5 mm inbus ključem.

Da bi prihranili še nekaj gramov, se je Haibike odločil za model baterije brez Fazua lastniškega priključka za polnjenje in ročaja za prenašanje. Če ga boste želeli polniti zunaj, boste morali med polnilnikom in baterijo uporabiti adapter, ki ga Haibike doda poleg kolesa. Poleg prihranka pri teži lahko krajšo baterijo brez priključka za polnjenje, odstranite z dna spodnje cevi, ne da bi morali kolo postaviti na bok ali na glavo. Kot običajno je na spodnjem nosilcu priključek za polnjenje, ki omogoča polnjenje baterije na kolesu.




Haibike LYKE bo združljiv tudi s Fazua's Range Extender, ki se nahaja na spodnji cevi namesto na kletki za steklenice in poveča kapaciteto baterije za dodatnih 210 Wh. Še en vroč nasvet za vse ljubitelje lahkih vozil: Haibikejevi razvijalci so razkrili, da LYKE deluje tudi samo s podaljševalnikom dosega, brez glavne baterije v spodnji cevi, kar vam omogoča, da zmanjšate težo za približno 1 kg.


Kompakten in lahek motor Fazua Ride60 se odlično ujema s konceptom lahkega eMTB LYKE SE z navorom 60 Nm in največjo močjo 350 W. Ko vozite v najmočnejši od treh stopenj podpore, načinu Rocket, se na turah z blagimi nakloni ne boste niti malo oznojili. Ko naletite na nepričakovan strm vzpon, lahko aktivirate funkcijo pospeševanja z daljinskim upravljalnikom Ring Control Remote Fazua. Ta odda dodatnih 100 vatov za skupno 12 sekund, kar pride prav tudi pri hitrih prehitevanjih. Kot rečeno, tisto, kar se zdi (relativno) veliko moči za lahek motor eMTB, prihaja na račun naravnega občutka vožnje. V standardnih nastavitvah se Haibike LYKE SE trudi prikriti svojo električno naravo, pri čemer se motor opazno vklopi in izklopi ter zažene z rahlo zakasnitvijo. ,


Haibike je doslej vedno uporabljal navpično nameščene zadnje amortizerje, za novi LYKE pa so popolnoma preoblikovali kinematiko in Fox Float X namestili vodoravno – ta nadzoruje140 mm zadnjega hoda.



Specifikacije TOP modela:


Motor Fazua Ride 60 60 Nm Baterija Fazua Energy 430 Wh Display Fazua Led Hub Vilica FOX 36 Factory 140 mm Amortizer FOX FLOAT X Factory 140 mm Zavore Shimano XTR 203/203 mm Menjalnik Shimano XTR/XT 1x12 Stem Raceface Turbine SL 40 mm Krmilo Raceface Next Carbon 760 mm Obroči in pesta Mavic E-Crossmax XL R Carbon 29" Gume MAXXIS DISSECTOR EXO/EXO+ 2.4"

Okvirna cena: 9.999 eur



Branko, eMTB Slovenija

Povzeto po mtb.it in e-mountainbike.com





224 views0 comments

Recent Posts

See All

Eurobike 2024: Pregled sejma

Od 3. do 7. julija 2024 je potekal tradicionalni mednarodni sejem za kolesarsko industrijo, EUROBIKE, ki je bil ustanovljen leta 1991. Ta...

Comments


bottom of page