top of page
Writer's pictureemtbslo

NOVOSTI: HAIBIKE HYBE 2023

Nemški HAIBIKE je lansiral še en zanimiv model: HYBE

Je Haibike Hybe nov All Mountain ali le nadgradnja? Vsaj okvir je že znanec iz obstoječih modelov... Kaj ponuja HYBE?



Haibike je torej predstavil nov Hybe, in sicer v dveh različicah. Modela nosita imena Hybe 9 in Hybe 11. Model bi se naj izkazal predvsem po svojem dirkaškem značaju, tako za za vzpone, kot za spuste - ima pa za to tudi primerno vzmetenje.

Okvir je torej star znanec in se ga Haibike oklepa že nekaj časa. Izvira iz modela Haibike AllMtn CF SE (za ta model je bil okvir na novo razvit) in se ponovno uporablja pri novih modelih Hybe 9 in Hybe 11. Okvir je izdelan iz ogljikovih vlaken in je kombiniran z zadnjim delom iz aluminija. Zadnji del nudi 160 milimetrov hoda, novo za Hybe pa so 170-milimetrske vilice, ki še bolj prilagajajo geometrijo za optimalno vožnjo navzdol. Škoda, da ni na modelu 9 Zeb vilica Ultimate.



Baterijo Bosch Powertube 750 lahko iz okvirja izvlečemo od spodaj, moramo pa kolo obrniti na stran. Na okvirju je nameščen sistem Haibike MRS (Modularni sistem za pritrjevanje). To omogoča kolesarju, da namesti MRS-kompatibilne dodatke na katerem koli mestu prek MRS Multimount - v kolikor ste radi na kolesu s številnimi dodatki - jaz mam raje čim manj vsega.



Motorja obeh novih modelov HYBE sta od podjetja Bosch. V modelu Haibike Hybe 9 je vgrajen Bosch Performance CX Smart System, medtem ko je Hybe 11 opremljen z Bosch Performance CX-R . (RACE). Oba motorja zagotavljata 250 W moči in imata največji navor 85 Nm. Motorja podpirata vožnjo do hitrosti 25 km/h in dobivata energijo iz akumulatorjev Bosch PowerTube, ki so vgrajeni v okvir in jih je mogoče odstraniti. Po želji je mogoče vgraditi 210 Wh Range Extender, da se poveča dosežena razdalja, kar omogoča še daljše gorske kolesarske ture.

Motor RACE ima poleg "Race mode" stopnje na kontrolerju, na silo pedaliranja kolesarja 400% dodatne moči, za razliko od klasičnega CX, ki ima 340% pomoči.



Vilica pri modelu Hybe 9 je Rockshox ZEB Select RC, medtem ko je pri modelu Hybe 11 vilica iz vrha ponudbe, FOX 38 Factory, obe z 170 milimetri hoda. Zadnji amortizer je RockShox Deluxe Select Plus pri modelu Hybe 9, medtem ko ima model Hybe 11 vgrajen FOX Float X Factory model. Hod vzmetenja znaša 170 mm spredaj in 160 mm zadaj."


Zadnji menjalnik in veriga

Zadnji menjalnik pri modelu Hybe 9 je Sram NX Eagle. Model Hybe 11 pa je opremljen z menjalnikom Sram GX Eagle AXS. Pri modelu Hybe 9 se uporablja veriga Shimano CN-M6100, medtem ko model Hybe 11 uporablja verigo Sram SX Eagle. Razlike se kažejo tudi pri verižniku: Pri modelu Hybe 9 je verižnik izdelan iz jekla, medtem je pri modelu Hybe 11 Haibike aluminij.



Zavore in pnevmatike

Model Hybe 9 ima prednje in zadnje zavore Shimano SLX M7120 (203 mm), medtem ko ima model Hybe 11 zavore Magura MT5, prav tako 203 mm. Oba modela imata različno velike pnevmatike spredaj in zadaj: Spredaj 29”, zadaj 27,5”. Obe e-gorski kolesi uporabljata pnevmatike Maxxis: Minion DHF 3C MaxxTerra/EXO/TR spredaj in Minion DHR II MAxxTerra/Exo+/TR zadaj.


Še cenovni rang:

Haibike je za modela nastavil dokaj visoke priporočljive cene - Hybe 9 je na voljo po ceni 7.999 evrov, bolje opremljeni Hybe 11 pa za 10.999 evrov.


Mnenje, preden ga sprobamo? Posebej pri zavorah so pri modelu 11 in za ta cenovni nivo šli prenizko, Magura MT7 bi bila logična izbira. Po okvirju sodeč nič presenetljivega, je pa zanimiv motor RACE. Za vsako kolo je pa najboljše, ko se dejansko peljaš po nekaj dobrih trailih - za kar sta ta dva namenjena - in potem oceniš, če je "tapravi". Položaj deluje po slikah sodeč soliden, ni pa objavljene teže, ki občutno vpliva na tehnično zahtevnejših vožnjah.


Pri nas Haibike prodaja podjetje A2U d.o.o.


Branko, September 2023

299 views0 comments

Recent Posts

See All

Eurobike 2024: Pregled sejma

Od 3. do 7. julija 2024 je potekal tradicionalni mednarodni sejem za kolesarsko industrijo, EUROBIKE, ki je bil ustanovljen leta 1991. Ta...

Comments


bottom of page