top of page
Writer's pictureemtbslo

NOVOSTI:

GIANT TRANCE E+ LTD 2023


Posebna omejena izdaja, tehnološko vrhunsko kolo in po opremi v samem vrhu. GIANT je tokrat posegel v sam vrh tehničnih rešitev in elektronskih komponent.

Posebno omembo si zasluži med drugim barva okvirja - črna kovinska barva je "opremljena" z bronastimi pikami.



Ker barva pik spominja na prevleko Kashima elementov vzmetenja podjetja Fox, Giant barvno različico imenuje Kashima Flake. Kaseta in veriga se prav tako lesketata v podobnem tonu, kar ustvarja skladen splošni videz.


Novi Trance e LTD ima aktualen Yamahin motor v Giantovi izvedbi, SyncDrive Pro s 85 Nm navora. Že znan motor Pro je lažji od prejšnjih modelov in tehta 2,7 kg. Je opazno manj izbočen, z dodatno 37 mm oddaljenostjo od tal.



Nov kompozitni okvir je lahek, tog in napreden, opremljen s 140 mm Maestro zadnjim vzmetenjem in vilico s150 mm hoda spredaj.

Na zgornji cevi je vgrajen večfunkcijski gumb za vklop/izklop RideControl Go, daljinski upravljalnik RideControl Ergo 3, je pa nameščen na krmilu.

Povsem novo kompozitno krmilo Giant Contact SLR Trail Integrated, ponuja prilagodljivost, skladnost, majhno težo (255 g) in čist kokpit - pa tudi zanimivo inovativno obliko.



Vprašanje je, kakšne argumente uporablja Giant Trance X Advanced E+ LTD, da upraviči višjo ceno? Posebnih, odličnih komponent je na tem modelu precej, a vseeno daje grenak priokus višanje cen proizvajalcev koles na raven avtomobilov. Sicer primerjava ni pravilna, pa vendar...


Prva stvar, ki izstopa, je popolnoma nova baterija, EnergyPak 800. Nova generacija celic prihaja iz Panasonica, ki so boljše od svojega predhodnika glede upravljanja toplote in odpornosti. Zahvaljujoč kompaktnejši zasnovi je bilo mogoče ohraniti sorazmerno nizko težo 4,4 kilograma.

Giantovi testi so pokazali, da je v optimalnih pogojih z enim polnjenjem baterije mogoče doseči 280, 290 kilometrov. To je dobrih 100 kilometrov več kot z EnergyPak 625 prejšnje generacije. Moje mnenje - to najbrž merijo v "eco načinu" in večinoma po ravninah, za kar ta kolesa sploh niso namenjena. Za tehnične gorske vzpone čez korenine in kamne pa vemo, da bi bil na polni pomoči že 50 km /2000 višincev kar uspeh za baterije 625-800Wh - če človek nima ravno jeklenih nog .

Zanimivo je tudi, da nova baterija ustreza modelom prejšnje generacije ( z dodatnim členom priklopa)


Naslednji sicer priročen, a tudi precej drag dodatek, je vgrajeno elektronsko prestavljanje.

Pri novem top modelu je izbira Sram sistema.

Njegova različica AXS zagotavlja optimalno natančnost in hitrost pri prestavljanju. Hkrati zmanjša količino vzdrževanja, ki je potrebno pri vsakodnevni uporabi. V zameno morate napolniti le baterije za zadnji menjalnik in prestavne ročice. Giant pravi, da bi to zadostovalo enkrat letno.



Ostale komponente: Sedežna opora in kolesna dvojica Zipp sta prav tako korak nad obstoječimi modeli Gianta. Poleg tega so na tem trail kolesu tehnologije, ki so standardne za Trance X Advanced E+, to jefunkcija flip chip za spreminjanje geometrije okvirja - ta omogoča spreminjanje kota cevi pod krmilom in sedežne cevi, kjer kolesar Izbere nizek položaj za hitre, agresivne terene ali visok, za bolj XC vožnje. Potem je tu še sistem vzmetenja Fox E-Live Valve, s katerim se vzmetne vilice in zadnji trikotni blažilnik samodejno prilagodijo terenu, po katerem se vozite.


Tehnični podatki:

  • Okvir: Advanced-grade composite

  • Motor: Giant SyncDrive Pro2

  • Baterija: Giant EnergyPak 800

  • Kontrolna enota: Giant RideControl Ergo 3

  • Zaslon: Giant RideControl GO

  • Vilica: Fox 36 Factory E-Live Valve

  • Menjalnik: Sram XO1 Eagle AXS

  • Zavore: Sram Code RSC

  • Teža: 23 kg (frame size L)

  • Maksimalna skupna težat: 156 kg

  • Priporočena cena: 12,799 eur

Branko, eMTB SLovenija


188 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page