top of page
Writer's pictureemtbslo

Navor ali Nm

Kaj je navor?

Ko govorimo o navoru na električnih kolesih, mislimo na rotacijsko silo, ki jo ustvari motor za poganjanje kolesa naprej. Navor se meri v Newton metrih (Nm).


Razlike in pomen moči in navora pri električnih kolesih


Razumevanje razlike med navorom in močjo je ključno pri električnih kolesih. Moč, merjena v vatih (W), je kot mišice vašega kolesa, saj določa njegovo sposobnost ustvarjanja energije za hitrost in premagovanje zahtevnejših terenov. Navor, merjen v Newton metrih, pa predstavlja silo, ki je potrebna za hitrejše vzpenjanje in učinkovito premagovanje strmih vzponov. Navor je tisti skriti junak, ki vam omogoča lahek začetek in udobno vožnjo po strmih klancih, medtem ko moč zagotavlja hitrost in gladko vožnjo po ravnih cestah. Moč kateregakoli elektromotorja je izražena v vatih.

Evropska zakonodaja določa, da mora biti moč motorja električno podprtega kolesa največ 250 vatov in da se mora motor izključiti pri hitrosti 25 km/h.

Koliko navora potrebujem na svojem e-kolesu?


Več dejavnikov bo določilo, koliko navora potrebujete za svoje električno kolo, kot so vaša teža, način uporabe kolesa in teren, po katerem se boste vozili.

Senzor navora (ali senzor "moči") se nahaja znotraj motorja. Meri silo, s katero kolesar deluje na pedala in temu primerno prilagaja moč, ki jo zagotavlja motor.

Najboljša električna kolesa, zahvaljujoč temu senzorju, nudijo pomoč, ki je tako gladko usklajena z vašimi mišičnimi napori, da imate vtis, da vozite ali celo premagujete strme vzpone samo z močjo svojih nog. Preprosto povedano, bolj kot pritiskate na pedala, močnejša je motorna pomoč - večja sila ali višji Nm pomeni lažje vzpenjanje v hribe in boljšo zmogljivost.

Za različne motorje e-koles je na voljo širok razpon izhodnih vrednosti največjega navora. Motorji z najnižjim navorom zagotavljajo približno 35 Nm, vendar lahko motorji za "polno zmogljiva" gorska kolesa zagotavljajo 80, 85, 90 Nm ali več . Večina električnih koles za dnevno vožnjo in cestnih e-koles običajno zagotavlja navor okoli 50 Nm. Pred nakupom preizkusite kolo, o katerem razmišljate, večina trgovin omogoča najem ali preizkus. Če imate prijatelja, ki že ima ta model, ga prosite, da vam omogoči preizkus njegovega e-kolesa. Veseli boste, da ste to storili, saj je razlika med polno močjo in zdaj popularnimi lahkimi in manj zmogljivimi "SL" modeli, ki imajo manjšo moč oziroma navor - malo v šali: razlika je lahko kot dan in noč.


V mesecu maju je McLaren predstavil dva modela visokozmogljivih električnih koles (Extreme in Sport). Srce McLarna Extreme 600 je izjemno zmogljiv sredinski motor z močjo 600 W, ki zagotavlja impresivnih 161 Nm navora, kar ga postavlja daleč pred konkurenco. Ta močna enota je napajana z baterijo 48 V, 14,5 Ah (720 Wh).

Toda tukaj se pojavi vprašanje, ali resnično potrebujemo takšen navor? Zame in najverjetneje za veliko večino e-kolesarjev, ki hočejo dati tudi svojo moč v poganjanje in se rekreirati, je to že res precej preveč. E-gorsko kolo naj ostane nekje v območju pomoči kolesarju, kot je sedaj, razvoj pa naj gre v zmanjševanje baterije, prestave brez klasičnega menjalnika, zmanjševanje teže in podobno. Tudi mini skoraj nevidna vgrajena led lučka, bi lahko bila na večini koles. Torej, za vse, ki radi damo v pedala tudi veliko svoje moči, naj nam pomaga elektromotor, ki pa ne sme prevzeti primerne vloge.




Iztok Polegek eMTB Slovenija, junij 2024


310 views0 comments

Recent Posts

See All

Eurobike 2024: Pregled sejma

Od 3. do 7. julija 2024 je potekal tradicionalni mednarodni sejem za kolesarsko industrijo, EUROBIKE, ki je bil ustanovljen leta 1991. Ta...

Comments


bottom of page