top of page
Writer's pictureemtbslo

MOTORJI ZA E-MTB KOLESA

Updated: Oct 4, 2023

Električna gorska kolesa (e-MTB) postajajo vse bolj priljubljena, saj ponujajo navdušujočo kombinacijo tradicionalnega gorskega kolesa in električne asistence. Ena ključnih komponent e-MTB koles je motor, ki zagotavlja dodatno moč in pogon pri premagovanju zahtevnih vzponov ter olajša vožnjo na razgibanih terenih.

Trenutni trend in razvoj gre v smer manj zmogljivih motorjev in to ni nič narobe saj imamo kolesarje, ki se bolj nagibajo na manj zmogljiva in lažja kolesa ter za druge, ki prisegajo na polno zmogljive in med te sodim tudi jaz.

Lahka emtb kolesa je predstavil moj brat Branko na povezavi :



GLAVNI MOTORJI NA TRGU ELEKTRIČNIH KOLES - polno zmogljivi ( vsaj 80Nm ali več )


Obstajajo velike razlike v njihovi vrsti in zmogljivosti.

Glavni igralci na trgu;


Bosch, Yamaha, Shimano in Brose so in ostajajo vodilni na tem področju. Z njimi res ne morete zgrešiti, še posebej zato, ker se ti proizvajalci nenehno razvijajo.


OSTALI ( navor do 120 Nm)


VRSTE MOTORJEV


1. Gonilni motorji:

· Sredinsko nameščeni gonilni motorji: Ti motorji so nameščeni v bližini osi gonilke in zagotavljajo enakomerno porazdelitev teže. Ponujajo visok navor, kar je koristno pri premagovanju strmih vzponov. Priljubljeni proizvajalci teh motorjev vključujejo Bosch, Shimano, Brose, Specialized in drugi. · Pogonski motorji v zadnjem kolesu: Te vrste motorjev so nameščene v zadnjem pestu kolesa. Ponujajo preprosto namestitev, vendar se običajno ne morejo kosati s sredinsko nameščenimi motorji v smislu navora in učinkovitosti.

2. Navadni motorji:

· Pogonski motorji: Ti motorji se namestijo na sprednje ali zadnje kolo e-MTB kolesa. Ponujajo preprosto namestitev in so pogosto cenejša možnost v primerjavi s sredinsko nameščenimi motorji. Vendar pa imajo lahko omejitve glede navora in učinkovitosti, zlasti na zahtevnih terenih.

3. Moč motorja:

· Moč motorja se meri v vatih (W). Večja moč motorja običajno pomeni večjo pomoč pri pedaliranju in boljšo zmogljivost na zahtevnih terenih. Moč motorja se lahko razlikuje med proizvajalci in modeli e-MTB koles.

4. Senzorji:

· Pedalni senzorji: Senzorji za zaznavanje pedaliranja merijo moč in hitrost pedaliranja ter na tej podlagi prilagajajo pomoč motorja. Omogočajo bolj naravno doživetje vožnje. · Senzorji navora: Senzorji navora merijo pritisk na pedal in prilagajajo pomoč motorja na podlagi tega. Zagotavljajo odzivno in intuitivno pomoč pri pedaliranju.


Pri izbiri motorja za e-MTB kolo je treba upoštevati več dejavnikov, kot so teren, na katerem boste kolesarili, vaše vožnje in osebne preference. Pomembno je tudi upoštevati vzdrževanje motorja, dostopnost servisnih storitev in zanesljivost proizvajalca. Pred nakupom e-MTB kolesa se posvetujte s strokovnjaki, preberite ocene in mnenja drugih kolesarjev ter preizkusite različne modele, da boste našli najboljšo kombinacijo motorja, zmogljivosti in voznih lastnosti, ki ustreza vašim potrebam in pričakovanjem.


Iztok eMTB Slovenija, junij 2023




207 views0 comments

Recent Posts

See All

Eurobike 2024: Pregled sejma

Od 3. do 7. julija 2024 je potekal tradicionalni mednarodni sejem za kolesarsko industrijo, EUROBIKE, ki je bil ustanovljen leta 1991. Ta...

Comments


bottom of page