top of page
Writer's pictureemtbslo

KJE PROIZVAJAJO TO KAR VOZIMO?

Kateri so glavni proizvajalci koles ali glavnih komponent?


Zgodba je precej podobna, kot pri drugih artiklih, ki jih dnevno uporabljamo. "Kitajski okvirji" ali kolesa iz Kitajske, Tajske, Malezije in Tajvana – to nekako še vedno za koga zveni »manj vredno« ali manj vzdržljivo. Resnica pa je, da je večina izdelkov, ki jih dnevno uporabljamo, narejena prav tam, v tistem delu sveta. Da bi spremenili ta predsodek, je dovolj reči, da so iPhone in ogromno drugih vrhunskih tehnoloških izdelkov, izdelani na Kitajskem, čeprav se oglašujejo, da so ameriški, angleški ali denimo nemški.



Primeri:

· SHIMANO ( ustanovljen 1921) – Sedež Japonska, levji delež artiklov je narejenih na Kitajskem, Maleziji in Singapurju.

· FOX vzmetenje – ZDA, velika večina se proizvaja v Tajvanu

· ROCK SHOX vzmetenje – ZDA, velika večina se proizvaja v Tajvanu

· SRAM ( ustanovljen 1987) Sedež ZDA, artikle proizvajajo na Kitajskem, Portugalski, Tajvanu in tudi v ZDA za domače potrebe.

· TREK bikes – karbonski okvirji so v veliki večini proizvedeni na Tajvanu, ostali pa tudi na Kitajskem, Nizozemskem in v Nemčiji. Karbonske okvirje nato barvajo v Wisconsinu, ZDA.



Še nekaj brandov, sedež podjetja in kje se proizvajajo:


Bianchi Italija, Tajvan

Santa Cruz ZDA - Tajvan, Kitajska, sestavljajo v ZDA

BMC Švica Tajvan

Canyon Nemčija Tajvan, sestavljajo v Nemčiji

B’Twin Francija Vzhodna evropa, Portugalska, Kitajska

Campagnolo Italija Italija, Romunija

Canyon Nemčija Tajvan, sestavljajo v Nemčiji

Cube Nemčija Tajvan, sestavljajo v Nemčiji

KTM Avstrija Tajvan, Kitajska, sestavljajo in barvajo v Austriji

Lapierre Francija Tajvan, sestavljajo v Franciji

Pinarello Italija Tajvan, sestavljajo in barvajo v Italiji

Scott Švica Tajvan

Merida Tajvan Tajvan

Giant Tajvan Tajvan

Haibike Nemčija Nemčija



PORTUGALSKA je »rojstni kraj« večine evropskih koles. Čeprav faza načrtovanja in ustvarjanja, razvoja in distribucije prihaja iz azijskih držav, je Portugalska v veliki meri proizvodna tovarna številnih partnerskih tovarn . Po poročanju Reutersa je približno 90% koles, ki jih proizvajajo portugalci, namenjenih izvozu, predvsem v Nemčijo, Francijo in Italijo.

*************************************************************************

Korporacija FUJI-TA Kitajska

Proizvodnja okvirjev Skupina Fuji-ta ima največjo sodobno bazo za proizvodnjo okvirjev na svetu in ima v lasti več kot 60 proizvodnih linij okvirjev za kolesa, vključno z več kot 30 hi-ten jeklenimi linijami okvirjev in več kot 30 linijami okvirjev iz aluminija, ogljikovih vlaken( karbon) in novega materiala ( razne kompozitne zlitine).

-

Vsi izdelki so opravili južnokorejsko certificiranje sistema kakovosti KS, japonsko certifikacijo SG, ameriške standarde CPSC, standarde Evropske unije EN… ter dosegli svetovno najvišjo raven.

POVZETEK



Popolnoma jasno je, da je Azija vodilni proizvajalec koles, čeprav Evropa in Amerika še vedno ohranjata monopol nad številom blagovnih znamk. V evropi so največji Portugalci, pa tudi na Poljskem se proizvede ogromno koles.

-

Dejansko se je velik odstotek podjetij iz »zahodnega sveta« odločil proizvodnjo ( posebej okvirjev) oddati proizvajalcem na Tajvanu in Kitajskem. Bolj ali manj kompletna izdelava, ki se proizvaja v ZDA in Evropi, je namenjena vrhunskim modelom. Vendar to nipresenečenje glede na nizke stroške dela, ki jih azijske države ponujajo podjetjem. Poleg tega je prav omeniti, da so na Japonskem trije dobavitelji KARBONA, ki zagotavljajo do 80% materiala po vsem svetu.


Branko, eMTB Slovenija, 16.1.2021

166 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page