top of page
Writer's pictureemtbslo

Kdaj je čas za zamenjavo zavornih diskov na eMTB kolesu?


Rotorji kolutov, znani tudi kot zavorni koluti, so bistveni sestavni del vsakega gorskega kolesa, saj so odgovorni za podpiranje pritiska zavornih ploščic med vsakim zaviranjem in vzdržijo visoke temperature. Toda kako veste, da so zavorni koluti obrabljeni?


Na zavorni površini rotorja se pogosto pojavijo brazde ali praske, ki so lahko znak prekomerne obrabe zavornih ploščic. Ko se ploščice izrabijo do te mere, da njihova kovinska osnova pride v stik z rotorjem, se lahko ustvarijo globoki utori, ki poškodujejo površino in zmanjšajo učinkovitost zaviranja. To ne vpliva le na zmogljivost, temveč tudi povečuje tveganje za okvare zavornega sistema. Zato je ključnega pomena redno preverjati stanje zavornih ploščic in jih zamenjati, preden dosežejo kritično raven obrabe. Pravočasna menjava ploščic prepreči nadaljnjo škodo na rotorju in zagotavlja varno zaviranje. Prav tako je priporočljivo redno čistiti rotorje, saj se na njih nabira umazanija, ki lahko dodatno prispeva k obrabi.

Obraba rotorja je neizogibna, še posebej pri uporabi zavornih ploščic iz kovinskega kompozita, ki povzročajo večjo obrabo zaradi svoje trdnosti. Pomembno je, da redno vizualno pregledujete rotorje in preverite, ali se na rotorju na zavornem delu naredi vidna obraba, oz. "stopnica". Ta stopnica je jasen znak, da je material na zavorni površini obrabljen. Za natančnejšo oceno je priporočljivo uporabiti čeljust za merjenje debeline rotorja.

Če debelina pade pod približno 1,5 mm, je nujno, da zavorni disk zamenjate, saj pretanka površina ne more več varno in učinkovito prenesti sile zaviranja.

(Novi rotorji Shimano so debeline cca. 1.8mm, Sram cca. med 1.8 in 1.9mm)


Vožnja z obrabljenim rotorjem lahko vodi do pregrevanja, slabše zavorne zmogljivosti in celo do okvare zavornega sistema. Redno vzdrževanje zavornega sistema ne bo le izboljšalo vaše zaviranje, temveč tudi podaljšalo življenjsko dobo vaših komponent.

Rotor se lahko zvije zaradi neposrednega trka z oviro na poti ali, kar je še pogostejše, zaradi pregrevanja med zaviranjem. V nekaterih primerih je mogoče rotor poravnati s pomočjo posebnega orodja, namenjenega ravnanju rotorjev. Vendar, če je deformacija prevelika ali če rotor po ravnanju ne deluje pravilno, je najbolj varna in učinkovita rešitev zamenjava z novim. Vožnja z močno zvitim rotorjem ne le zmanjšuje zavorno moč, ampak lahko povzroči tudi neprijetne vibracije in obrabo zavornih ploščic.



Ko se disk obarva ali potemni zaradi pregrevanja, lahko to negativno vpliva na zavorno zmogljivost kolesa. Na srečo se ta težava pogosto reši s čiščenjem diska s posebno abrazivno gumo ali namenskimi čistili za zavorne diske. Da bi preprečili pregrevanje in poškodbe rotorjev, je pomembno, da med spustom ne zavirate preveč intenzivno ali dolgotrajno. Nenehno zaviranje povzroči prekomerno segrevanje, kar lahko zmanjša učinkovitost zavor in pospeši obrabo rotorja. Namesto tega se je bolje naučiti tehnik pulzirajočega zaviranja, ki omogočajo ohlajanje zavor med vožnjo.


Redno preverjanje stanja zavornih diskov in ploščic je ključnega pomena za ohranjanje varnosti med vožnjo. Zamenjava ploščic in rotorja je seveda odvisna tudi od načina zaviranja posameznega kolesarja, njegovega stila vožnje in terena, po katerem se vozi.



Zaradi tega ni natančno določenih kilometrov, pri katerih je treba zamenjati disk ali ploščice, zato se je najbolje ravnati po priporočilih proizvajalcev in redno spremljati stanje komponent. S pravilnim vzdrževanjem boste podaljšali življenjsko dobo svoje opreme in zagotovili, da vas na trailih in vaših avanturah ne presenetijo neprijetne situacije. Poskrbite za svojo opremo in uživajte v brezskrbni vožnji!


Iztok, eMTB Slovenija, september 2024




242 views0 comments

Comments


bottom of page