top of page
Writer's pictureemtbslo

Kako dehidracija vpliva na vašo vožnjo in nasveti, kako se ji izogniti

Updated: Oct 4, 2023


Dolge vožnje s kolesom so lahko zahtevne, vendar s pravilno hidracijo lahko ohranite svojo zmogljivost in poskrbite za svoje zdravje. Dehidracija je resna težava, ki lahko vpliva na vašo sposobnost vožnje in celo ogrozi vaše življenje. Zato je izjemno pomembno, da med kolesarjenjem poskrbite za dovolj tekočine.

Ko izgubljate tekočino med dolgo vožnjo, se lahko hitro pojavijo negativni učinki. Že izguba 2-3 % telesne tekočine lahko zmanjša vašo zmogljivost za približno 20 %. To se lahko zgodi že v eni do dveh urah zmernega napora. Če izguba tekočine presega 3 %, se lahko drastično poslabšajo vaši reakcijski časi, koncentracija in aerobna zmogljivost. Poleg tega se zgosti kri, srce mora delati težje in mišice niso ustrezno preskrbljene s kisikom. Pomembno je poudariti, da dehidracija ni omejena samo na visoke temperature. Tudi pri nizkih temperaturah lahko izgubljate tekočino in se dehidrirate. Zato je ključno, da pijete dovolj tekočine ne glede na vremenske razmere. Preden se odpravite na dolgo vožnjo s kolesom, je priporočljivo, da že dan prej in tudi zjutraj pred začetkom vadbe dovolj pijete. Običajno je priporočljivo zaužiti približno 2,5 litra tekočine na dan, vendar je to odvisno tudi od vašega metabolizma in vnosa tekočine s hrano. Če niste fizično aktivni, je priporočljiva količina okoli 1,5 litra na dan. Pred dolgo vožnjo popijte približno 300-500 ml tekočine, da boste ustrezno hidrirani. Eden od pokazateljev ravni hidracije je barva urina. Če je urin rumenkast, je to znak pomanjkanja tekočine. Zato je pomembno spremljati barvo urina in zagotoviti, da je svetlo rumen ali skoraj brezbarven, kar kaže na ustrezno hidracijo. Med kolesarjenjem pa voda morda ni dovolj. Če ste dehidrirani, vaše telo potrebuje tudi druge hranilne snovi. Strokovnjaki za prehrano priporočajo mešanico mineralne vode in sadnih sokov, da zagotovite potrebna hranila. Čista voda, čeprav pomaga pri gasenju žeje, ne vsebuje elektrolitov, ki jih izgubljate skozi znoj. Pomembno je tudi izbrati športne pijače, ki jih dobro prenašate. Nekatere premočne mešanice lahko povzročijo težave s prebavili. Preizkusite različne izdelke in najdite tisto, ki vam najbolje ustreza in vam zagotavlja potrebno hidracijo brez dodatnih prebavnih težav. Na daljših kolesarskih vožnjah je pravilno pitje ključnega pomena vzdrževanje hidracije in ohranjanje zmogljivosti.


Tu je nekaj nasvetov, kako se najbolje odžejati med vožnjo:


1. Pravilno načrtovanje pitja: Pred začetkom vožnje pripravite dovolj tekočine in jo razporedite v bidone ali hidracijski mehur, odvisno kaj uporabljate. Določite si tudi načrt pitja za čas vožnje, na primer koliko in kako pogosto boste pili. 2. Pijte redno: Ne čakajte, da začutite žejo, saj je žeja znak, da ste že delno dehidrirani. Namesto tega pijte redno po načrtu, na vsakih 15-20 minut, tudi če niste izrazito žejni. 3. Majhni požirki: Namesto da spijete veliko količino tekočine naenkrat, pijte v majhnih požirkih. To bo telesu omogočilo boljšo absorpcijo tekočine in preprečilo občutek prepolnosti ali nelagodja v želodcu. 4. Izberite primerne pijače: Poleg vode lahko izberete tudi izotonične ali elektrolitske pijače, ki vsebujejo hranila in minerale ter pomagajo nadomestiti izgubljene elektrolite. Te pijače so še posebej koristne pri dolgih vožnjah, kjer se močno potite. 5. Spremljajte svoje znake hidracije: Bodite pozorni na znake dehidracije, kot so suha usta, omotica, slabost ali utrujenost. Če opazite takšne simptome, povečajte vnos tekočine. 6. Prilagodite pitje glede na pogoje: V vročem vremenu ali visoki vlažnosti je treba piti več tekočine kot običajno, saj se boste bolj potili. 7. Po končani vožnji je pomembno nadomestiti izgubljeno tekočino. Pomnite, da so individualne potrebe po hidraciji lahko različne, zato je pomembno prisluhniti svojemu telesu in prilagoditi pitje glede na svoje potrebe. S pravilnim pitjem boste ohranjali hidracijo, podpirali zmogljivost in uživali v svojih dolgih kolesarskih vožnjah. Torej še enkrat: ne pozabite piti dovolj tekočine pred, med in po vožnji ter upoštevajte tudi znake dehidracije, kot so suha usta, omotica, slabost ali utrujenost. S pravilno hidracijo boste lahko uživali v svojih kolesarskih pustolovščinah brez nepotrebnih težav.

Skupaj z ustrezno hidracijo, uravnoteženo prehrano in počitkom po vožnji boste poskrbeli za hitrejšo regeneracijo mišic in se pripravili na naslednje kolesarske podvige.


Iztok eMTB Slovenija, maj 2023




48 views0 comments

Comments


bottom of page