top of page
Writer's pictureemtbslo

HAIBIKE Germany

E-MTB PROIZVAJALCI


Pri predstavitvah podjetij, ki proizvajajo e-mtb kolesa, nikakor ne moremo mimo inovativnega, trendsetterja in tudi po mnenju mnogih strokovnjakov, gonilne sile razvoja - nemškega podjetja - HAIBIKE.


Ker imajo ogromno zaslug za razvoj e-mtb, kot jih poznamo sedaj, se bom osredotočil le na e-del.

Kolesa Haibike v Nemčiji razvijajo že od leta 1995 v sodelovanju in s 100-letnimi izkušnjami matičnega podjetja WinoraGroup.



Nekaj novejših modelov:



Z uvedbo Haibike XDURO FS leta 2010 so odprli vrata povsem novemu kolesarskemu športu: ePerformance. To je pomenilo začetek zgodbe o uspehu Haibike in začelo boom eMTB koles. Bili so prvi in dolgo časa edini, ki so verjeli v potencial športnih eBikejev, in to počnejo še danes - bolj kot kdajkoli prej.

Haibike ePerformance združuje fizične zmogljivosti z električno podporo. Človek in stroj tvorita naravno in zdravo ravnovesje.

Kljub sorodstvu: kolesa ePerformance niso kolesa z asistenco niti niso motocikli s pedali. So popolnoma nov razred: eden s svojimi lastnostmi. Učinkovitost nikakor ni usmerjena proti klasičnemu kolesarjenju in je ne želi nadomestiti.

Verjamejo, da e-mtb ne bi smel skrivati svojih karakterističnih lastnosti, kot je motor - morajo biti prepričljivo integrirane, vendar nikoli skrite. Cilj je oblikovati vrhunske, dobro proporcionalne e-mtb.

2010: Predhodnik vseh eMTB, Haibike eQ XDURO, je predstavljen na Eurobikeu. Odziv je odličen že na začetku: še nikoli prej proizvajalec ni ustvaril resnično primernega kolesa za gorsko kolesarstvo.


Haibike-jev koncept motorja in začetna zasnova je bila in bo še v prihodnosti večkrat kopirana. Začetno paleto sestavljajo štirje modeli (Fully, Hardtail, Cross in Trekking). Povpraševanje preseže ponudbo in XDURO-ji se hitro razprodajo. To je prelomnica v zgodovini HAIBIKE.



2011-2012 Haibike uporablja poseben proizvodni postopek za prvi XDURO: Gravity Casting. Ta postopek vlivanja izvira iz motociklistične industrije in omogoča izdelavo kompleksnih sestavnih delov, ki so izjemno stabilni in natančni, a hkrati zelo lahki. Ta tehnologija se uporablja predvsem za nosilec motorja. To je srce okvirja, kjer tehnične funkcije delujejo skupaj. To tehnologijo pozneje uporablja vse več konkurentov.

Oblikovanje in tehnologija še naprej napredujeta. XDURO RX prejme iF Design Award, eno najbolj priznanih mednarodnih nagrad za oblikovanje. Paleta se razširi na enajst modelov, prihajajo pa nove različice, vključno z eQ XDURO 29, eBike, ki združuje dva mega trenda: 29-palčna kolesa in e-mtb. Na Eurobikeu 2011 je predstavljen tudi XDURO Race, električno cestno kolo.

PRVI ALLMOUNTAIN eBIKE IN HAIBIKE S-PEDELEC

Paleta e-mtb zraste na 17 modelov. Vključno s prvim e-mtb AllMountain, ki s 150-milimetrskim vzmetenjem vzmetenja določi prihodnji trend longstroke e-mtb. Haibike prvič tudi predstavi hitri e-mtb s hitrostjo 45 km/h, XDURO Trekking S.

2013: Haibike nato predstavi popolnoma novo ponudbo izdelkov na Eurobike. Pri 37 modelih je sporočilo jasno: Haibike je zavezan e-uspešnosti. Veliko tehničnih sprememb je tudi: nova pogonska enota in popolnoma nov okvir iz aluminija dvigneta XDURO na novo raven. Haibike predstavlja tudi pomembnejše oblikovne lastnosti: dvojno upognjeno zgornjo cev, SkidPlate in poševno zadnje vzmertenje.


Na EUROBIKE 2013:


PRVI eENDURO: HAIBIKE XDURO NDURO

Predstavljen je bil še en eBike, ki je spremenil trg: XDURO Nduro. S 180 mm hoda na sprednjem in zadnjem vzmetenju, mlademu športu odpira povsem nove terene in kolesarje.

Nov šport potrebuje novo ime - Haibike uvaja izraz „ePerformance.“ Kratica za „električna zmogljivost“: kombinacija čiste človeške (fizične) zmogljivosti in električne podpore.

XDURO dobi brata: Haibike SDURO. Nova linija vsebuje novo pogonsko enoto YAMAHA, ki je ekskluzivno predstavljena prek Haibikea. SDURO postane takojšen uspeh zaradi vodljivosti, zanesljivosti in razmerja med ceno in zmogljivostjo. SDURO HardNine SL je v prvem letu izbran za najbolj priljubljenega e-mtb na nemškem kolesarskem trgu. Pogonska enota YAMAHA PW je prodajno takoj na drugem mestu.

2014: PRVI eMTB z elektronskim nastavljanjem vzmetenja

Haibike je prvi proizvajalec, ki uporablja elektroniko za nadzor vzmetenja in uvaja dva modela SDURO z elektronskim nadzorom vzmetenja. S to novo inovacijo Haibike odpira vrata v nov svet elektronskih asistenčnih sistemov.


PRVI CARBON UČINKOVITO

Na Eurobike 2014 Haibike predstavlja številne nove novosti: predvsem prvi Carbon-eFully s sredinskim pogonom.


Model iz 2014:


Trije modeli označujejo začetek karbonske dobe na trgu eBike in še enkrat potrjujejo, da je Haibike pionir. Predstavljen je tudi eFatbike "FatSix".

HAIBIKE Prvi v zgodovini: petkrat podeljena ena najbolj priznanih mednarodnih nagrad za oblikovanje, nagrada iF. To vključuje tri kolesa ePerformance in dve Performance. To je prvič, da en proizvajalec naenkrat osvoji toliko nagrad.


Haibike se vpiše v zgodovino v matični domovini vseh gorskih koles ZDA. Tu je bila podeljena nova nagrada "eBike leta" za Haibike. Nagrado podeli nihče drug kot Gary Fisher, kralj gorskega kolesarjenja. V svojem govoru poziva eBikes "THE NEXT BIG THING."




2015: PRVI eDOWNHILL: THE XDURO DWNHLL PRO

Z novim XDURO Dwnhll PRO Haibike predstavlja spustno kolo z visokozmogljivimi komponentami, ki je vrhunsko kolo za spust, ki gre navkreber prav tako brez dvigala ali shuttla - prebija meje in ustvarja neznan domet uporabe. Dwnhll je že od začetka velik uspeh...


E-downhill pro 2015


2016: HAIBIKE PREDSTAVLJA eCONNECT

Haibike je tudi digitalnen in povezuje eMTB prek eConnect-a, kar odpira vrata v novo digitalno dobo. eConnect je majhna naprava, ki je integrirana v eBike in pošilja in sprejema podatke. Ta ponuja funkcije, kot so GPS nadzor tatvine, lokalizacija koles, dnevnik voženj...

2018: SAM PILGRIM ZDAJ VOZI ZA ePERFORMANCE PIONEER HAIBIKE

Britanski prvak Freeride Sam Pilgrim od leta 2018 računa tudi na ePerformance in uporablja ves potencial linije XDURO in tudi novo določa meje e-mtb. Na svojih platformah družbenih medijev, kjer ima do zdaj več kot 1.000.000 sledilcev ( 19.4.2020), z videoposnetki, ki jih poganja adrenalin, prikazuje "kaj je na e-mtb mogoče z novimi triki in velikimi skoki".


HAIBIKE ima tudi nekaj izjemnih amabasadorjev, kot sta npr. SAM PILGRIM in TOM CARDY


Branko, eMTB Slovenija 2022

304 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page