top of page
Writer's pictureemtbslo

GIANT Manufacturing co. LTD


GIANT je vodilna svetovna znamka visokokakovostnih koles in kolesarske opreme. Blagovna znamka, ki je bila ustanovljena leta 1972, združuje izdelavo, tehnologijo in inovativen dizajn. Giant ima proizvodne obrate na Tajvanu, Nizozemskem in Kitajskem.



Giant je ena najbolj priznanih tajvanskih blagovnih znamk. Tako kot Asus ali Acer v industriji IT je tudi proizvajalec koles začel kot originalni proizvajalec opreme (OEM) za zahodna podjetja.

Številni kupci v Evropi ali ZDA se še vedno ne zavedajo, da gre za tajvansko podjetje in da so njihova kolesa Giant morda proizvedena v Taichungu.

Giant je že dolgo eden glavnih razvojnikov sprememb in inovacij. Lažje, močnejše aluminijaste okvirje so uvedli v času, ko je bil industrijski standard jeklo. Prvi so kolesa iz ogljikovih vlaken naredili široko dostopnim po svetu. Videz in občutek sodobnih cestnih dirkalnih koles so definirali z tehnologijo Compact Road. Preoblikovali so gorskakolesa z Maestro Suspension.



Giant je bil ustanovljen leta 1972 v mestu Dajia v okrožju Taichung v Tajvanu Do velikega preboja je prišlo leta 1977, izdelava koles pa je bila šeizključno za druge blagovne znamke, največ znamke Schwinn. Ko se je v ZDA povečala prodaja koles in potem, ko so delavci v tovarni Schwinn v Chicagu leta 1980 stavkali, je Giant postal ključni dobavitelj, ki je do sredine osemdesetih let ustvaril več kot dve tretjini koles Schwinn. Ko se je Schwinn odločil poiskati nov vir je Giant ustanovil lastno blagovno znamko koles. Leta 1984 je Giant ustanovil tudi skupno podjetje "Giant Europe" z Andriesom Gaastro nizozemskega proizvajalca koles Koga-Miyata. Od leta 1992 je Giant je postal polni delničar Giant Europe.

Do leta 2018 je imel Giant prodajne kanale v več kot 50 državah, v več kot 12.000 maloprodajnih trgovinah. Njegova skupna letna prodaja v letu 2017 je dosegla kar 6,6 milijona koles s prihodki v višini 1,9 milijarde USD.

Danes je ta duh inovacij pri Giantu močnejši kot kdaj koli prej. Zbirka opreme in opreme, ki so jo razvile in preizkusile nekatere vrhunske ekipe in športniki v tekmovanjih na najvišjem nivoju, se še naprej širi. Vodilna e-kolesa v industriji na novo opredeljujejo vse, kar je mogoče za kolesarje vseh sposobnosti.

Leta 2008 je Giant predstavil pod znamko Liv / Giant z izdelki, osredotočenimi izključno na ženski kolesarski trg. Leta 2014 je bila blagovna znamka Liv / Giant preoblikovana v blagovno znamko Liv.



Kar zadeva druge novosti, je Giant svoje Maestro vzmetenje predstavil leta 2006. To omogoča res učinkovit prenos moči zadnjega vzmetenja. Maestro uporablja nastavitev štirih vrtilnih točk in dveh povezav, da ustvari plavajočo vrtilno točko, ki je zasnovana za zmanjšanje upogiba pedala in omogoča, da se zadnje kolo vrti navpično.


Giant trenutno sponzorira številne kolesarske ekipe, kot tudi posamezne športnike.

V cestnem kolesarstvu je Giant slavil več dosežkov, in sicer kot dobavitelj koles UCI WorldTeam Team Sunweb (tako moški kot ženske), ki tekmuje v najvišji stopnji cestnega kolesarjenja. Najbolj so jih opazili, ko so moške in ženske ekipe na svetovnem prvenstvu UCI v Bergenu na Norveškem zmagale na skupinskem preizkušanju Team Time Trial. Med pomembnimi kolesarji je tudi Tom Dumoulin, zmagovalec »roza dresa« leta 2017 Giro d'Italia; Warren Barguil, zmagovalec na dirki Tour de France 2017 in Michael Mathews, zmagovalec zelenega dresa na turnirju Tour de France leta 2017.

Leta 2019 je Giant s sponzorstvom prešel na CCC Pro Team.

Pri gorskem kolesarstvu Giant sponzorira ekipo Giant Factory Off-Road. Ekipa ima Marcela Gutierreza, petkratnega kolumbijskega državnega prvaka v spustu in Jacoba Dicksona, 4-kratnega irskega mladinskega prvaka v spustu.



PROIZVODNJA E-KOLES

Giant je leta 2011 že izdal zanimiv e-bike Twist Espirit. Pri gorskih kolesih so že leta 2013 imeli spodobno kolo, v naslednjih letih pa je e-mtb industrija vsekakor pričela razcvet – ki še traja!

Vsa Giant in Liv E-kolesa so opremljena z motorjem SyncDrive, ki je razvit skupaj z YAMAHO. Natančno, kateri tip motorja je odvisen od kolesa.



Tri različne možnosti motorjev SyncDrive so posebej izdelane in uglašene tako, da podpirajo določene sloge vožnje, ne glede na to, ali gre za vsakodnevne vožnje, rekreativno vožnjo ali visoko zmogljivo cestno in terensko vožnjo, lahko ste prepričani, da vam motor zagotavlja optimalno podporo.



Branko, eMTB Slovenija, junij 2020

84 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page