top of page
Writer's pictureemtbslo

GENERACIJA 5 - BOSCH CX

Po dolgih špekulacijah je končno tu novi Bosch Performance CX: nov motor, nove baterije ter novi zaslon Purion 400. Če začnem z manj pozitivnim vidikom, pričakoval sem vsaj 90 Nm navora in 400 % pomoči. Vendar pa Bosch stavi na dolgoročno zanesljivost sistema, uporabnost ter preizkušeno tehnologijo. Uspešno so zmanjšali tudi značilen ropot pri spustih in poganjanju pedal, kar je bil prej očitek uporabnikov.

Novi motor ima tudi nove pritrdilne točke – zdaj sta le dve, namesto treh. Motor omogoča več dinamike, boljši odziv ter izboljšane nastavitve. Z 85 Nm navora, 600 W največje moči in podporo do 340 %, novi Performance Line CX ponuja idealno ravnovesje med močjo, dinamiko, učinkovitostjo in avtonomijo.

Za Performance Line CX so na voljo različni načini pomoči, ki jih lahko izberete in prilagodite v aplikaciji eBike Flow.




Na novo razvita senzorska tehnologija z več visokozmogljivimi senzorji natančno meri vnos pedal, več kot 1000-krat na sekundo. Vključuje senzor kadence visoke ločljivosti in tehnologijo natančnega merjenja navora. Inercialni senzorji (IMU) merijo pospeške in vrtenje v šestih dimenzijah ter zaznavajo naklon, kote nagiba in vibracije. Pogonska enota prepoznava, ali kolesar vozi po strmem terenu ali po koreninah, in se temu ustrezno prilagaja s spremembami v pospeševanju, moči pedaliranja ter trenutni hitrosti. Teža motorja je zmanjšana za 100 g v primerjavi z generacijo CX 4.

Nova funkcija, ki izstopa, je pomoč pri speljevanju na klancu. Če se eBiker mora ustaviti na zahtevnem terenu navkreber, je pomembno, da nadaljuje nadzorovano. Z novim sistemom za pomoč pri speljevanju lahko to storite sproščeno in z največjim oprijemom. Zahvaljujoč senzorjem motor prepoznava, kako strm je klanec, in zagotavlja optimalno podporo.

Novost je tudi funkcija asistence pri hoji, kjer pogonska enota prilagaja hitrost glede na hitrost hoje.


Popolnoma nov zaslon, imenovan Purion 400, sicer malce spominja na konkurenco, vendar to ni nič slabega. Poleg tega so na voljo nove baterije s kapaciteto 600 Wh in 800 Wh (teža 600 Wh baterije: 2,9 kg, teža 800 Wh baterije: 3,9 kg).




Več podatkov najdete na spletni strani: https://www.bosch-ebike.com/en/products/performance-line-cx




Iztok, eMTB Slovenija, oktober 2024

88 views0 comments

Recent Posts

See All

Eurobike 2024: Pregled sejma

Od 3. do 7. julija 2024 je potekal tradicionalni mednarodni sejem za kolesarsko industrijo, EUROBIKE, ki je bil ustanovljen leta 1991. Ta...

Comments


bottom of page