top of page
Writer's pictureemtbslo

FOCUS BIKES GMBH Germany

Koles znamke FOCUS srečamo kar nekaj na slovenskih cestah in poteh, zato napišem nekaj besed o tem nemškem proizvajalcu.

Focus Bikes je proizvajalec koles, ki ima svoj sedež v Stuttgartu, Nemčija, proizvodne zmogljivosti pa v Cloppenburgu, Nemčija. Izdeluje različne vrste koles, od takšnih za splošno-širšo uporabo, gorska, električna, cestna in tudi gravel kolesa.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1993 s strani Mika Klugea, svetovnega prvaka v ciklokrosu.


Mike Kluge, ustanovitelj znamke


Še isto leto je podjetje sklenilo partnerstvo z proizvajalcem Derby Cycle Werke za proizvodnjo koles.

V tej tovarni proizvajajo kolesa znamk FOCUS in Kalkhoff.

Leta 1994 je prva proizvodna linija izdelovala 6 različnih vrst gorskih koles, nato so vsako leto nekaj dodali. Npr. leta 2006 so izdelali prve svoje okvirje iz ogljikovih vlaken.

Leta 2009 je podjetje ustanovilo podružnice v Združenih državah Amerike in Italiji, ter začelo evropsko oglaševalsko kampanjo na televizijskem kanalu Eurosport.

Focus je sedaj v lasti podjetja Derby Cycle iz Nemčije, ki deluje pod lastništvom skupine Pon Holdings Bicycle Group.

FOCUS je s svojimi kolesi prisoten tudi v vrhunskem športu, imajo nekaj svetovnih, ameriških in nemških prvakov v ciklokrosu.


FOCUS električna gorska kolesa

Podjetje Focus Bikes se specializira za proizvodnjo električnih gorskih koles in drugih električnih koles s sistemi Bosch, Shimano in Fazua. Focus e-kolesa so produkt najnovejše tehnologije in visoko kakovostnih komponent.

Imajo veliko izbiro hardtail ( Planet, Aventura, Jarofa...) in polnovmetenih e-koles, kjer so najbolj poznani modeli SAM, JAM in Thron.


Modeli Thron2, Sam2 in Jam2


Danes pa podrobneje pogledamo zelo zanimiv, tako cenovno, kot po opremi -

lahek model:

FOCUS JAM2 SL

Že na prvi pogled je zelo skinny - vsaj jaz pogledam najprej velikost motorja - in na tem delu je res Fazua motor zelo dobro vkomponiran.

Najprej teža - L velikost, top opremljen model SL 9.9. tehta 19,18 kg.

Po besedah kar nekaj rajderjev, je Focus pri tem SL modelu naredil velik korak naprej. Kolo je super vodljivo, izjemno lahko in odzivno. Kar je pri polno zmogljivih e-mtb precej težje - npr. zaprti ovinki, switch back, s tem gre kot pri klasičnem kolesu - če ne še bolje, saj je vseeno težišče večje na spodnjem delu.


FOCUS Jam2 SL zmore tudi velike skoke:

Zadnji del kolesa zagotavlja ogromno podpore in dobro odzivnost, kar omogoča pridobivanje hitrosti na trailih in hkrati dobro stabilnost in občutek pri skokih - tudi precej velikih. Zaradi te lahkotnosti in vodljivosti, ga je zelo enostavno dvigniti s tal v primerjavi z večino e-koles, tako na mestu, kot pri bunny hopu, kot na samih skokih.


Raiderji po vožnji na trailih pravijo, da jih je navdušil tudi izjemno dober oprijem v ovinkih, tudi pri bolj ekstremnem nagibu.

Fazua motor je torej izredno dobro vkomponiran v okvir, tako da na daleč sploh ne bi rekel, da gre za e-mtb, saj Focus SL občutek bolj tradicionalnega gorskega kolesa.


Zaradi manj navora, se vseeno ne občuti "podhranjenega" v nobeni situaciji na poti.


Z dobro premišljeno geometrijo in posledično položajem na kolesu, ter seveda dobrim delovanjem vzmetenja, se vzpenja, kot gorska koza na tehničnih vzponih. Lažje ga dviguješ čez ovire na zahtevnih vzponih. Prav tako je lažje preseči omejitev hitrosti 25 km/h, saj motor ne ovira, ko nad omejitvijo gonimo samo s svojo močjo - vpliva pa tudi teža.

Imajo 4 nivoje opreme, od katerih imajo vsi MAX karbonski okvir in motor FAZUA RIDE 60 E-DRIVE & 430 Wh baterijo. Poznan FAZUA motor ponuja 60Nm navora, največja moč (peak power) je 450W, ponuja 3 stopnje pomoči. Z manj navora in hkrati manjšo baterijo dosežemo približno enako razdaljo in višinsko razliko, kot na primerljivih polno zmogljivih s 625Wh baterijo.


Kar zadeva geometrijo kolesa, novo kolo vključuje nastavljiv kot cevi Head tube, skupaj z njihovim sistemom flip chip. Kot se torej lahko nastavi na 64,5 ali 65,5 stopinj.

Flip chip pa omogoča nekaj prilagoditve dolžine chainstaya, kar omogoča kolesarjem izbiro med bolj stabilno dolžino 447 mm ali bolj hitro vodljivo, ki meri 440 mm.


Okvir velikosti L ima doseg/ reach 485 mm in skupno medosno razdaljo/wheelbase 1.274 mm, ko je kolo v najbolj sproščenem in najdaljšem položaju.


Pri nas kolesa FOCUS trži ŠPORT 11 iz Kranja. Tam imajo na voljo celo paleto FOCUS modelov, npr. FOCUS JAM2 SL, model 8.7 2023, je na voljo z akcijskim popustom dobrih 4.800 eur, kar je za v to, kar ponuja, dobra cena proti konkurentom. Sem ga tudi sam pogledal pri ŠPORTU 11 in izgleda res dobro.

Povezava:


Branko, eMTB Slovenija, november 2023


87 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page