top of page
Writer's pictureemtbslo

Eurobike 2024: Pregled sejma




Od 3. do 7. julija 2024 je potekal tradicionalni mednarodni sejem za kolesarsko industrijo, EUROBIKE, ki je bil ustanovljen leta 1991. Ta pomemben dogodek v kolesarskem svetu poudarja evropsko usmerjenost sejma in specializacijo na trgu koles. Vsako leto se odvija v Frankfurtu v Nemčiji, kjer se na 150.000 kvadratnih metrih predstavlja več kot 1800 podjetij, med njimi tudi slovensko podjetje Unior – Unior Bike Tools.



Sejem predstavlja številne novosti, ki postavljajo nove standarde in opredeljujejo ključne teme na področjih športa, prostega časa, zdravja in mobilnosti. Razstavljavci prihajajo iz vseh segmentov kolesarske industrije, vključno s proizvajalci koles in kolesarske opreme ter proizvajalci športnih oblačil in trgovci. Poudarki sejma vključujejo predstavitve izdelkov, predavanja, delavnice in podelitve nagrad, vključno s prestižno nagrado EUROBIKE za izjemne inovacije v industriji. Čeprav prevladujejo električna kolesa in širok spekter vseh slogov koles, je še vedno veliko zanimanja za cestna in makadamska kolesa.


Novosti:

DJI Avinox Drive System


Sistem Avinox, prvič predstavljen na sejmu Eurobike 2024, je še en mejnik v tehnološkem napredku DJI. Ponuja kolesarjem neprimerljivo moč, vzdržljivost in inteligentne funkcije. Ta kompaktna pogonska enota z visokim navorom tehta le 2,52 kg in zagotavlja impresivnih 105 Nm navora, kar kolesarjem omogoča premagovanje tudi najbolj zahtevnih terenov, pri tem pa ostaja izjemno tih.

Električno kolo AMFLOW PL

3-Magnetic Gear Motors

Ponuja 850 W največje moči in tehta le 19,2 kg. Uporablja nov motor Avinox Drive sistem, kar postavlja nove standarde na področju e-koles.




Boschov nov motor in funkcija Range Control

Pojavila se je novica, da podjetje Bosch pripravlja nov motor Gen5, ki je očitno manjši od prejšnjega modela Gen 4 in uporablja pritrditev na okvir z dvema vijakoma. Poleg tega je Bosch predstavil novo funkcijo Range Control, ki pomaga uporabnikom bolje upravljati življenjsko dobo baterije.


ZF Bike Eco System ZF Bike Eco System temelji na 48-voltni tehnologiji in zagotavlja 250 vatov neprekinjene moči. Za energijo ZF ponuja litij-ionske baterije s kapaciteto 504 ali 756 Wh, ki so nameščene v spodnji cevi s pomočjo sistema vodil in so odstranljive za polnjenje. Pogon ZF je na voljo v dveh različicah: CentriX 90 z 90 Nm navora in največjo močjo 600W, kar ga naredi idealnega za gorska, treking ali SUV kolesa ali CentriX 75 z navorom 75 Nm in največjo močjo 450W ki je zasnovan za makadamska in mestna kolesa.


Delta: nov ultrakompakten sredinski motor


Delta, globalni pionir na področju upravljanja z energijo in ponudnik inteligentnih, okolju prijaznih rešitev, je na sejmu Eurobike 2024 napovedal uvedbo inovativnega sredinskega motorja za e-kolesa.



Na novo predstavljen sredinski motor Delta odlikujeta kompaktna oblika in impresivni podatki o zmogljivosti. S težo le 2,9 kg in največjim navorom 90 Nm postavlja nova merila za učinkovitost in zmogljivost.


Seveda je teh novosti ogromno, predstavil sem jih le nekaj, končni sklep je, da se dosedanji glavni igralci - proizvajalci motorjev za e-kolesa ( Bosch, Shimano, TQ, Panasonic ,Pinion, Brose, Bafang ) soočajo z nepričakovano konkurenco kot so proizvajalci dronov, energetska podjetja in dobavitelji avtomobilske industrije. Nekateri od njihovih konceptov so precej revolucionarni. 😅


Za več informacij o teh inovacijah obiščite uradne spletne strani podjetij ali njihove predstavitve na YouTube kanalu.


Iztok Polegek eMTB Slovenija, avgust 2024



49 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page