top of page
Writer's pictureemtbslo

eMTB vzponi po zelo strmih poteh

Kdo se rad vozi in raziskuje izven urejenih cest, se prej ali slej sreča s tehničnimi, strmimi vzponi. Le-ti so lahko dolgi, kratki, kamniti, polni korenin, ali da je mehka, luknjasta in mokra podlaga - skratka vse, kar obstaja.

Če se vozite s klasičnim kolesom, kolesarite in uživate v razgledu, se morda primete za glavo, ko opazite res strmo vzpetino pred vami. Veste, da je edini način, da pridete na vrh te vzpetine, vaša lastna mišična moč, ki pa lahko popusti...

Mi smo pa tudi ali samo e-kolesarji, potem pogled na enako strmo vzpetino niti ni tako slab.


Kako strmo vzpetino lahko prevozi električno kolo in kakšni so nasveti?


  1. Položaj telesa

Položaj telesa mora biti nagnjen precej naprej z dovolj težišča, da prednje kolo ne dvigne preveč. Hkrati ne smemo imeti premalo teže in kontrole na zadnjem ( pogonskem! ) kolesu, saj ko kolo močno zdrsi v prazno, hitro pride do točke, da moramo stopiti dol.

Stati ali sedeti? Na klasičnem se praviloma stoji na takšnih vzponih, pri e-mtb pa prej obratno, se je pa sigurno potrebno vstati čez korenine ali kakšno stopnico na strmem vzponu.



2. Poganjanje in prestava

Katero prestavo izbrati pokaže praksa, velikokrat se izkaže, da najvišja ni najboljša. Prelahek upor pri poganjanju lahko spet povzroči vrtenje kolesa v prazno, posledica pa obstanek na mestu. Enako velja za način pomoči - turbo in najnižja prestava vam včasih pomagata preveč in ne gre. Nekaj metrov pred vzponom iberemo lahko prestavo, srednjo pomoč in s čimbolj enakomerno kadenco oddelati vzpon. Gre tudi s turbo načinom, ki pa meni ustreza le s kakšno nižjo prestavo.

Pa še to - gonilke vrtite enakomerno, ne se zaganjati v valovih.



3. Višina sedeža

Pri lažjih vzponih, je višina sedeža nastavljena na maksimum. Pri zahtevnih vzponih pa mora biti sedež nižji, priporoča se spuščen na 50-65% višine. Sedež, ki je zelo visok, pomeni visoko težišče in nekoliko težjo kontrolo stabilnosti. Lahko se poigramo še s tem, da sedež prestavimo nekoliko naprej/nazaj, da spremenimo težišče.



4. Moč in vztrajnost

Največ je seveda odvisno od nas samih. Koliko imamo moči, kako jo "doziramo" na pedala, kakšno je naše ravnotežje na kolesu, kakšno hitrost vzdržujemo in podobno. Trening, trening in še enkrat trening in rezultat? Z e-kolesom lahko premagamo prav neverjetne vzpone in to nam da nasmeh na obraz.

5. Model e-kolesa

To je še najmanj pomembno. Seveda so bolj in manj primerna e-gorska kolesa, se pa z dobrim znanjem lahko premaga skoraj nemogoče vzpone.

Vplivajo vsekakor navor motorja, teža kolesa - posebej za ženske je lahko precej težje kontrolirati npr. 26 ali 27 kg kolo v strm koreninast hrib.

Praviloma pri klasičnih mtb z npr.180mm hoda na vilici bo zelo strm vzpon skoraj nemogoč, pri e-mtb se to vseeno z nekaj znanja premaga. Tudi sam sem z e-mtb, ki je bil opremljen z dh vilico in bolj spustaško geometrijo, lahko premagal res zahtevne tehnične vzpone.

Torej, z vajo se lahko premaga veliko izjemno strmih predelov, paziti pa je potrebno na varnost, saj se težišče hitro spreminja in ob izgubi ravnotežja lahko hitro pademo nazaj po strmini.

Ste sami premagali kakšne nore strmine? Imate kakšno fotko? Prilepite jo.



Branko, eMTB Slovenija september 2023

186 views0 comments

ความคิดเห็น


bottom of page