top of page
Writer's pictureemtbslo

eMTB TEST: BH iLynx Trail 8.8

V skladu s trendom lahkih e-gorskih koles, španska znamka BH ponuja veliko z modeli iz serije lažjih koles, ki imajo kar praviloma manjše baterije, manj zmogljiv ( tudi lažji) motor in kar agresivno obliko okvirja.



Trgovina FELS BIKE STORE iz Mozirja, nam je za test posodila zanimiv model, ki je zelo dobro opremljen ILynx trail 8.8, s Fox factory vzmetenjem (150 mm hoda), XT opremo, baterijo s kapaciteto 540 Wh in lastnim pogonskim sistemom BH 2EXMAG.


Podatki o motorju:


PRVI VTIS?

Slika temu kolesa dela krivico, saj je v živo zelo všečen in agresiven, kar s slike morda ne zaznamo.

Bajk je vitek - in niti motor niti baterija skoraj nista opazna na prvi pogled. Tudi range extender v obliki steklenice ne izstopa.

Torej res vitek karbonski okvir, (ki nekoliko spominja na Orbeo) izgleda odlično in ima nekaj res lepih lastnosti. Sem spada na primer polnilni priključek, integriran v ležaju zadnjega trikotnika. Nameščena dodatna baterija s180 Wh je tudi odlična rešitev. Priključki za to so v pripadajočem držalu za "steklenico". Poleg tega ima okvir tudi napeljane kable skozi nastavljivi ležaj in celo podložke pod krmilno cevjo. Vizualno lepo, a je potrebno nekaj potrpljenja, ko gre za vzdrževanje.



Kar zadeva zadnji del, že vrsto let BH uporablja tako imenovani Split Pivot, sistem VPP, ki je doslej prepričal BH kolesarje. Geometrija kolesa je morda nekoliko zadržana ( tu je denimo Kenevo SL precej bolj spustaško naravnan), posebej, če upoštevamo hod vzmetenja, vendar nenazadnje je to trail bike. Kot krmila je razmeroma strm pri 66°, sam okvir je v vseh velikostih precej kompakten. Tudi os spodnjega ležaja, ki je glede na današnje standarde nekoliko višja, se opazi - proti kolesom, ki sem jih pred kratkim vozil.

Dolg chainstay ( 451mm) pomeni večjo stabilnost, a hkrati togost, vendar pri iLYNX-u tega nisem zaznal. Bajk se lepo pelje navzdol in je zelo odziven. Tudi zaprti ovinki mu ne delajo težav. Za primerjavo imata Turbo Levo SL in Pivot Shuttle SL chainstay dolg 432mm, Giantov Trance advanced lahek model, pa 447mm.

Ker smo imeli na testu velikost M, kar je zame osebno premajhno, se je s kolesom lahko kar okretneje letelo čez zaprte ovinke :)



OPREMA kolesa:

Okvir karbon 29"

Zavore Shimano XT

Ročice menjalnika Shimano SLX

Zadnji menjalnik Shimano XT

Kaseta Shimano CSM7100 10-51T 12 prestav

Kolesa Race Face Affect 30 TR


Brez range extenderja, vendar že s primernim nosilcem steklenice, je kolo v velikosti okvirja M in brez pedal tehtalo spoštljivih 19,6 kg.


PREDNOSTI:

Tih motor

Clean krmilo, optimiziran na minimum

Enostavno odstranljiva baterija

Dobra prilagodljivost

Zelo stabilen in vodljiv pri spustu

Odlično delujoče vzmetenje

Odlično delujejo zavore

Odličen za spust


KAJ NAS MOTI:

Motor BH ima zakasnitev za kakšno sekundo, dve - zato se ga je potrebno navaditi

( pri ekstremnem vzponu čez korenine te lahko zmoti)

Pri tehničnih strmih vzponih zaradi manjšega kota sedeža in prestavnega razmerja

potrebuje kolesar nekoliko več moči in dela s telesom



KONČNA OCENA:

BX iLynx trail je zanimivo kolo, za vožnjo po trailih in vzpone, ki pa niso res ekstremni. Po našem mnenju, je osnovi namenjeno tistim, ki jih nekaj odvečne teže moti in ki so v prehodu iz klasičnega mtb kolesa na "pedal assist" modele. Mlajši kolesarji po letih ali po duši, s tem kolesom dobijo nekaj krogov v trail parku več. Ni pa to kolo za dolge avanturistične e-mtb izlete, za kar pa že v osnovi ni namenjeno.


Na voljo je več modelov iLYNX



KJE LAHKO DOBIMO MODELE BH?


V trgovini FELS BIKE STORE

Hribernika ulica 2, v Mozirju. (info@fels.si)


Branko, eMTB Slovenija, marec april 2024


102 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page