top of page
Writer's pictureemtbslo

eMTB TEST

SPECIALIZED TURBO KENEVO EXPERT 2021


Specialized je ta model predstavil konec leta 2019 in postavil letvico najzmogljiveših e-enduro koles zelo visoko. Po testih na Youtubu in spletnih portalih, je bil kar nekaj časa označen za top e-zverino za spuste. Na model prejšnje generacije so si lastniki sami dajali DH vilice, zato se je s tem modelom Specialized odločil, da ponudi model Expert kar z DH vilico Rock Shox Boxxer Select Debon air s180mm hoda, kar bi po moji izkušnji bilo bolje, če bi namestili kakšno top enduro vilico ali če že - Boxxer z Ultimate charger 2 kartušo. Ta verzija, s slabo kartušo, ki je na kolesu, prenaša kar preveč vibracij na roke, kljub temu, da je zelo stabilna pri spustu.




Nekaj informacij o geometriji velikost S5:


Sedežna cev 465 mm

Zgornja cev 666 mm

sprednja cev 135 mm

kot sprednje cevi 64.0°

kot sedežne cevi 77.0°

Chainstay 454 mm

medosna radalja 1,322 mm

Doseg ( reach) 520 mm


Daljši chainstay precej pripomore k stabilnosti kolesa pri spustu, za kar je Kenevo namenjen.

Položaj na kolesu je takoj "domač" in ne znam povedati kaj, ampak kolo je takoj kot ulito. Priporočam uporabo aplikacije BLEVO, ki omogoča še več nastavitev in podatkov o vožnji.


Naj poudarim, da gre pri testih za moje osebno mnenje, ki ne odraža znanstvenih, strokovnih ali drugih ocen koles.


Kenevo je na trailih res domač.


Na sliki: Kenevo Expert 2020-2022


Torej, kaj bi po moji oceni, lahko bilo bolje od opreme za priporočeno ceno proizvajalca:

  1. Boljša vilica

  2. Za razred boljše zavore in 220 rotor spredaj

  3. Nekoliko večja kaseta










OCENE pri vožnji:


Vzpon po cesti - Kenevo ni namenjen vožnji po asfaltiranih cestah in turističnim izletom, zato je na cesti nekoliko okoren in ne teče ravno vrhunsko. Tudi pogonski sklop ni ravno top izbira za maratonsko pedaliranje ( verižnik 32T in kaseta 11-42T ).


Tehnični vzponi po zahtevnem terenu - tu se pa Kenevo odlično obnese in z njim se da premagati že kar skoraj nemogoče koreninaste ali kamnite res strme odseke. Če primerjam z ostalimi e-mtb kolesi, ki sem jih do sedaj vozil, vrhunsko.


Enduro vožnje - odlično se obnese na zahtevnejših predelih, sicer je na lažjih trailih kar nekoliko "overqualified", saj je stroj za težje naloge.


Tehnični spusti, DH, skoki - TOP! Za to je narejen. Stabilen, odpušča napake kolesarja, drži ravnotežje in tu res zaživi. Pri skokih lepo stabilno deluje, doskok miren, za razliko od kakšnih predhodnih mojih koles, ki so bili slabo uravnoteženi in s pomanjkanjem ( mojim) znanja, hitro gre kaj narobe.



Pri sami kombinirani vožnji Specialized Kenevu ni kaj očitati, motor deluje mirno in dokaj tiho, sistem "pedal assist" je res dobro uravnovešen in je v primerjavi z nekaterimi drugimi znamkami kar najbolj "naraven". Da je pa nekoliko okoren, posebej pri zelo zaprtih ovinkih, pa gre pripisati robustni geometriji in pač polnozmogljivemu e-mtb kolesu, ki s težo nekaj pod 25 kg vseeno nikogar ne pusti ravnodušnega.







Specialized svojega Keneva ni veliko spremenil, tudi 2023 ima enako geometrijo in Boxxer select vilico, dodan je nov sistem s displejem na zgornji cevi in malenkost so spremenili opremo. Pričakujemo pa nov model za 2024, če ne prej. Za nov model Levo SL so razvili pri BROSE nov motor, čemur najverjetneje sledi tudi nov polnozmogljiv motor.


Končna obsodba:


Kdor išče kolo za domače spuste ali tudi po raznih bike parkih ali trail centrih, ki jih je že v Sloveniji res veliko, je to e-zverina prav za ta namen. Kdor pa rad vozi mirno po raznih razglednih točkah, pa bi prej svetoval LEVO, ki je bolj vsestranski in umirjen.









Po moji dosedanji izkušnji, si Kenevo zasluži skupno maksimalno oceno. Pri motorju sem označil nekoliko slabše zaradi stopnje pokvarljivosti ( kar pa pooblaščeni servisi hitro uredijo), sicer je motor po občutku in zmogljivosti res odličen. Zavore so pa, kot sem že omenil, nekoliko prešibke za to kolo.



Branko, eMTB Slovenija, maj 2023












139 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page