top of page
Writer's pictureemtbslo

eMTB Slovenija TEST

LAPIERRE Overvolt AM 7.6 2021

cena 5.799 eur ( vir A2U d.o.o.)


Na testu imamo tokrat zanimivo e-enduro kolo, Lapierre Overvolt AM 7.6, ki ima v osnovi enak okvir kot Ghost Hybride ASX 6.7. Oba proizvajalca spadata v skupino Accell Group, ki želi prihraniti stroške razvoja s platformo okvirja, ki je neodvisna od proizvajalca, a vseeno želi biti na voljo različnim ciljnim skupinam. V primerjavi z Ghostom ima Lapierre Overvolt drugačne tudi wheelsete. Sicer gre za mullet, pomeni spredaj 29", zadaj 27.5", širina spredaj 2.5, zadaj pa precej široka guma – 2.8.



Tole enduro kolo poganja BOSCH sistem, motor s 85 Nm, ki ga dolgo poganja zmogljiva 625 Wh baterija. To je dobro poznana pogonska kombinacija tudi pri e-mtb drugih proizvajalcev, ki je z visokim navorom, primerno porabo, večstopenjsko pomočjo in nenazadnje - zanesljivostjo, top izbira pri veliko ljubiteljih e-kolesarjenja.


VZPON:

Pri vzponu Bosch nudi odlično pomoč, kolesar prav občuti, ko se motor prestavi za stopnjo višje. Moči ne zmanjka, dobro in enakomerno pomaga pri tudi najzahtevnejših vzponih. Nekatere sicer nekoliko zmoti ta »kick«, ko prav občutiš večjo pomoč motorja, je pa podobno pri denimo Yamahinih motorjih. Največja pomoč znaša 340% ob največji sili kolesarja. ( Yamaha 380%, Brose 410%...) Te, po podatkih nižjega procenta nekako ne občutiš, tudi, če takoj skočiš na kolo z Brose motorjem in enak vzpon premahaš še z njim. Razlika se najverjetneje izgubi v drugačnih nastavitvah, kadenci in podobnem.







Od prejšnje generacije e-bike motorjev, sedaj Bosch Gen4 vseeno nudi bolj gladek in bolj naraven občutek – prosti tek zdaj popolnoma loči motor in menjalnik, tako da bi kolesar kar najbolj učinkovito poganjal pedala, tudi če sistem v tem trenutku ne nudi podpore. To omogoča bolj gladek prehod pri vožnji nad 25 km/h ali ko je napajanje izklopljeno, vendar v realnosti ni tako gladko, kot pri primerljivem Brose motorju, najbolji od testiranih pa je v tem pogledu bil FORESTAL, ki je ob izklopu pomoči motorja res deloval, kot navadno kolo. Funkcija Walk Assist je pri hoji je tudi močnejša, kar olajša hojo po res strmih odsekih.



SPUST:

Mullet kolo nudi nekoliko drugačne občutke na bandah in tudi na skokih, vsekakor pa večje prednje kolo lepše leti preko korenin in kamenja. ZEB vilica lepo požira in blaži tresljaje. Za tiste bolj zahtevne, se za dokaj ugodno ceno v vilici zamenja kartuša, za RC 2 charger in Ultimate ZEB vilica je nato še precej boljša. Vsekakor pa je Lapierre 7.6 res dobro opremljen in že serijsko nudi ogromno užitka.





Na splošno nekoliko počasno manevriranje težkih in širokih gum je res dobro kompenzirana z uspešno geometrijo s krajšim chainstay-em in kotom krmiljenja. To takoj ustvari harmonično izkušnjo vožnje, ki zagotavlja tudi veliko občutka zanesljivosti na katerem koli terenu, kar omogoča tudi nizko težišče.





Sedežna opora – dropper je na voljo samo s 130 mm hoda, kar je lahko nekoliko premalo za višje kolesarje.


POZITIVNE LASTNOSTI:

- Zelo dobro uravnoteženo kolo

- Udoben za vožnjo

- Dober oprijem

- Odličen tudi za zahtevnejše spuste


POTREBNE IZBOLJŠAVE:

- Zavore bi lahko bile še nekoliko boljše

- Nekoliko okoren na določenih težjih odsekih




ZAKLJUČEK:

Overvolt AM 7.6 proizvajalca Lapierre je torej odlično vsestransko kolo, ki mogoče ne preseže top e- enduro koles po karakteristikah, vendar ne kaže prav nobenih slabosti, ki bi jih bilo vredno omeniti. Zaradi zelo všečne geometrije v kombinaciji z odzivnimi pnevmatikami plus in udobnim vzmetenjem, je E-MTB enduro kolo v pravem pomenu.







TEHNIČNI PODATKI:

Okvir : Overvolt 160mm travel integrated Bosch Supreme 5 alloy boost + New rear triangle

Vilica : RockShox ZEB Charger R 29'' boost 15x110 160mm 44mm offset

Zadnji Amortizer : RockShox Deluxe Select+ RT Trunnion 205x60mm

Motor / Baterija / Displej : Bosch Performance CX Gen4 625Wh PowerTube Purion

Polnilec: Bosch Charger 4A

Zadnji menjlanik : SRAM GX Lunar, 12s

Gonilka : E13 E-spec+ alloy 160mm (S/M) / 165mm (L/XL) + SRAM X-Sync Eagle 34T

Zadnji verižnik : SRAM PG1230 Eagle 11-50T

Veriga : SRAM NX Eagle 12s

Zavore : SRAM G2 R 4 pistons

Diski : SRAM Centerline 220mm/200mm + Bosch Magnet

Prestavno/ Zavorna ročica : SRAM NX Single click 12s

Krmilni ležaj : FSA NO.55R/57E, Anodized black 1-1/8"-1.5"

Krmilo: Lapierre alloy 6061DB, Width: 760mm, Rise: 15mm (S/M), Width: 780mm, Rise: 30mm (L/XL), Ø: 31.8mm

Gripi : Lapierre grips, S/M: small diameter, L/XL: large diameter

Toporišče : Lapierre alloy, Ø: 31.8mm, L: 40mm (S/M), 45mm (L/XL)

Sedežna Opora : Lapierre dropper by JD, Ø: 31.6mm, travel 100mm (S), 130mm (M), 150mm (L/XL) + Shimano lever

Sedež : Selle Royal Vivo

Obroči : Lapierre eAM+ alloy 32H, front: 33-622 J-bend, rear: 35-584 J-bend

Plašči : Maxxis, front: 29x2.5 Assegai EXO+ 3C Maxxterra / rear: 27.5x2.8 Minion DHR II EXO+ 3C Maxxterra, TR




Zastopa in prodaja:

A2U d.o.o.



231 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page