top of page
Writer's pictureemtbslo

eMTB proizvajalci: Rocky Mountain

Rocky Mountain Bicycles ima svoje "korenine" v kleti trgovine s kolesi v Vancouverju, Kanada, imenovane West Point Cycles. Leta 1978 sta dva moška začela spreminjati cestna kolesa Nishiki, tako da sta dodala širše pnevmatike, ravne krmila in notranje petstopenjske prestave. Cilj je bil ustvariti kolo, ki bi ga lahko vozili in z njim tekmovali po tehničnih poteh in hribih zahodne obale.


Foto: Enduro-mtb.com


Prav družba Rocky Mountain Bicycles Ltd. je bila pa uradno ustanovljena leta 1981, pomeni da so dejavni že dobrih 40 let. Leta 1982 je pod sodelovanjem z oblikovalcem okvirjev Tomom Ritcheyjem podjetje predstavilo svoje prvo serijsko proizvedeno gorsko kolo - "Sherpa".


Slika: Prvi model "Sherpa"

Leta 1984 je Rocky Mountain razširil prodajo izven Vancouverja, leta 1989 pa je začel pošiljati kolesa tudi mednarodno. Podjetje se je v 90. letih razširilo, povečalo proizvodne zmogljivosti, da bi zadovoljilo naraščajoče povpraševanje v Združenih državah in drugje. Leta 1997 je Rocky Mountain prevzela skupina Procycle (lastniki znamk CCM in Miele). Leta 2019 je Procycle spremenil svoje ime v Rocky Mountain.


Rocky Mountain Bicycles je že trikrat osvojil nagrado revije Mountain Bike Magazine 'Gorsko kolo leta' - za model Hammer Race leta 1996, Element Race leta 2000 in Slayer leta 2002. Rocky Mountain je tudi imel enega od svojih sponzoriranih kolesarjev, Marie-Hélène Prémont, ki je osvojila srebrno olimpijsko medaljo leta 2004.


Top enduro model Atlitude C90 Rally 2023, cena cca 9.990 eur






PROGRAM e-bike:

Njihova e-kolesa so sicer bolj prisotna doma, v Kanadi in v ZDA, poznana so pa povsod po svetu.

Rocky mountain Altitude Powerplay 2017 je bil njihov prvi veliki model. Pri izidu tega modela, so vodilni napisali - "To je prvo e-gorsko kolo, ki se vozi kot se gorsko kolo mora voziti."

Z drugačnim sistemom pogona, svojim motorjem in preverjeno geometrijo, je bilo res odlično e-gorsko kolo.

Srce Altitude Powerplay-a je Rocky Mountainov lastni integriran pogonski sistem za električna kolesa Powerplay. Razvili so ga vzporedno s tedaj novim karbonskim okvirjem, kompaktna zasnova motorja pa je omogočila, da so pri Rocky Mountainu ohranili veliko krajše verižnike, kot običajno pri električnih kolesih ter tako dosegli nizko in naprej usmerjeno težišče za izboljšano obvladljivost pri vožnji. To dosežejo tako, da postavijo motor pred gonilko in zadnje kolo poganjajo preko kombinacije gonilnega obroča, verižnega obroča in dveh vodilnih kolutov, ki ohranjajo stik s vsemi sestavnimi deli.


Altitude iz leta 2017 je bil zelo napreden, 48v motor & 632Wh baterija (tudi opcijsko 500Wh) in impresivnih cca 22 kg:

Novi modeli 2023:


Na vrhu modelov 2023 je Altitude powerplay C90, ki je top e-enduro kolo, z njihovim motorjem Dyname 4.0 Mountain Bike Drive, ki ima kar 108Nm navora. Pri testih raznih priznanih e-bike strokovnjakov, se ta navor še kako pozna pri strmih vzponih. ( Bosch, Yamaha, Shimano 85Nm, Brose Specialized 90 Nm...) Sicer je nekaj drugih proizvajalcev tudi z navorom nad 100Nm ( npr. Haibike Flyon, Storck itd), vendar pri Rocky mountainu deluje to precej bolj enakomerno, "naravno", če se lahko sploh tako izrazimo.

Torej, njihovi e-enduro modeli Altitude se pričnejo pri modelu C30 in segajo do C90. Pri bateriji 720Wh, lahko dodamo še range extender s 314Wh, ki tehta 2 kg in tako dobimo kolo s 1034Wh z res dolgim dosegom.



Rocky Mountain Altitude Powerplay je na voljo bodisi z okvirjem iz karbonskih vlaken Smoothwall, bodisi iz aluminija, odvisno od nivoja opreme, pri čemer imajo vsi skupno zadnje ogrodje iz aluminijeve zlitine FORM. Ne glede na material okvirja, je na voljo enako zadnje vzmetenje s 160 mm hoda, obogateno z njihovim sistemom Smoothlink s sredinskim visokim zglobom Horst Link, ter 170 mm hodom vilic spredaj. Altitude Powerplay je standardno opremljen z dvema 29-palčnima kolesoma, vendar je na voljo možnost prehoda na mešano mullet izvedbo. Geometrijo in kinematiko je mogoče prilagoditi med 4 položaji z Rockyjevim nosilcem Ride-4.

Posebna veja e-mtb so modeli INSTINCT, ki so trail e-kolesa, s 150/140 mm hoda vzmetenja.

Imajo manj agresivno geometrijo in so namenjeni trail in raziskovalni vožnji. Opremljeni so pa z enakimi motorji Dynamo 4.0 in baterijo 720Wh.


Instinct Powerplay C90 2023, cena cca. 11.990 eur


Altitude Powerplay Rally C90, cena cca. 11.500 eur

SPUST - Rocky Mountain Altitude Powerplay je eno od precej agresivnih e-koles za spust. Sredinsko visoki zglob zagotavlja odlično zmogljivost na razgibanem terenu, pri čemer ne povzroča nobenih čudnih lastnosti pri vožnji, ki bi zahtevale drugačen pristop od tistega, ki smo ga vajeni pri podobnih kolesih. Obožuje divjanje, vendar ni najbolj igrivo kolo, raje se zanaša na hitrost in bolj definiran odskok, da vzleti. Če mu zagotovite dober odskok ali agresiven "poteg", bo dobro "letel". Rocky je pravi uničevalec velikih gorskih terenov in če ga izovemo, da se spopade z zelo zahtevnimi downhill progami, je to kolo, ki zmore vse to.



VZPENJANJE - Z vso močjo pogona Dyname 4.0 z 108Nm na dosegu roke in razmeroma uravnoteženo geometrijo, ki omogoča, da jo prenese kolesar na podlago, je Rocky Mountain Altitude Powerplay odličen pri vzpenjanju. Lahko premaga še tako strme vzpone, ki so nedosegljivi za druga e-kolesa, pa posebej takrat, če je težji kolesar, bo ta moč motorja omogočila, da ostane v stiku drugimi (ali jih celo prehiti - opa! ).


Oseben pomislek - če bo sedaj v trendu vedno večja moč pogona za e-kolesa, bo posledično lahko postalo lnesmiselno in prelahko vse skupaj. Vseeno mora ostati nekaj za kolesarja, da dela s svojo močjo. Navor med 80-90 Nm menim, da je optimalen. Najavljen je npr. tudi nov Brose motor za Specialized s 95 Nm ( prej 90 ) in če bodo sledili tudi drugi, kot so Bosch, Shimano in Yamaha od najpogostejših, bo to korak v napačno smer. Bolj me zanima razvoj lažjih baterij in pa avtomatsko prestavljanje, tudi zardi tega, da se "znebimo" šrtlečega ranljivega zadnjega menjalnika. Vsekakor pa e-gorsko kolo ne sme postati motor v pravem pomenu besede.

Če bi imel to kolo? Seveda.


Branko eMTB Slovenija, avgust 2023





57 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page