top of page
Writer's pictureemtbslo

eMTB proizvajalci: BH BIKES Španija

Beistegui Hermanos S.A. (BH) je španski proizvajalec koles. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1909, sedež ima v Španiji.

Podjetje je bilo ustanovljeno za proizvodnjo strelnega orožja, leta 1919, po prvi svetovni vojni, pa se je BH začel ukvarjati s proizvodnjo koles.

BH ima sedež v Vitorii-Gasteizu, glavnem mestu Baskije, Španija. V 60-tih letih prejšnjega stoletja, je glavna tovarna BH v Vitorii izdelovala ne le okvirje, ampak celo vse od sedeža do naper in krmil. Danes ima BH dve tovarni za proizvodnjo in montažo v Vitorii, ter še eno v Águedi, Portugalska. Tovarne vključujejo CNC lasersko obdelavo, ki proizvaja tudi fitnes opremo in dele za BMW in Mercedes-Benz.

V začetku 1990. let je BH kupil Peugeotov bike program in ustanovil Cycleurope. Cycleurope je lastnik znamk Bianchi, Peugeot in Gitane. Leta 1996 je BH prodal Cycleurope, da bi se osredotočil na domače trge Španije in Portugalske. Leta 2001 se je ponovno osredotočil na pan-evropski trg.

BH vsako leto proizvede 200.000 koles, od tega jih polovico izvozi v evropske države, v rekordnem letu so jih prodali kar 800.000.

Med obiskom novinarjev v matični tovarni v Baskiji hitro postane jasno: Za mnoge zaposlene v podjetju BH bikes ni le služba, ampak osebna strast.

V vsem tem so zvesti tudi svojim koreninam: BH Bikes je tradicionalno aktiven kot sponzor v tekmovalnem športu in opremlja gorskega kolesarja CC ter blogerko Velomotion, Adelheid Morath, enduro prvaka Karim Armorja in vrhunskega triatlonca Eneka Llanosa tudi v prihodnjem letu v ekipi Direct Energie, naslednici ekipe Europcar.

Še zanimivost:

Podjetje je zdaj v četrti generaciji družine Beistegui. Šele leta 2012 je bil ponudbi za nakup s strani skupine Accell Group zavrnjen. Nizozemska holding družba, ki ima v lasti številne kolesarske znamke po vsem svetu, je ponudila trimestno milijonsko vsoto, vendar zaman: BH Bikes ni naprodaj.

S poudarkom na programu e-koles, (64 modelov), podjetje temelji na lastno razvitem zadnjem pogonu z izbiro 250, 350 ali 500 W moči motorja. Baterija je elegantno integrirana v okvir s patentiranim sistemom in zagotavlja med 300 in 540 Wh, odvisno od modela. BH združuje zunanjo tehnologijo pogona nemškega dobavitelja Brose s svojo baterijo. Poleg tega imajo Baski zdaj v svoji ponudbi tudi e-kolesa z Boschevim in Shimano pogonom.

Da je kolesar povezan s kolesom - to je bil pomemben trend na lanskem sejmu Eurobike - to je seveda na voljo tudi pri BH Bikes: e-kolesa komunicirajo prek Bluetootha z aplikacijo za pametne telefone, ki so jo razvili sami. Poleg preproste GPS navigacije to omogoča nadzor nad podporo motorja na podlagi profila višinske razlike, ki jo je prevozil, napora kolesarja, ki meri srčni utrip in drugo.


Slika: Model iLYNX SL, ki ga imamo na testu in bo predstavljen podrobneje v naslednjem članku!


Danes BH ponuja vse glavne kategorije koles, od električnih gorskih koles do gravel koles in otroških koles. Več o modelih iz segmenta gorskih e-mtb pa naslednjič!


Branko, eMTB Slovenija, marec 2024

47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page