top of page
Writer's pictureemtbslo

eMTB ponudba 2024 na trgu

Ko se odločamo za nakup naslednjega/novega e-MTB kolesa, imamo že sigurno precej bolj jasno sliko, kot takrat, ko smo kupovali prvega. Ni pa preprosto.


Kdaj je najboljši čas za nakup električnega kolesa?


Kakor kažejo predvidevanja na EU trgu, cene ne bodo nižje: Od januarja do mogoče marca lahko najdemo najboljše ugodnosti na trgu električnih koles, pri čemer lahko prihranimo tisoč ali celo več evrov. In to ni vse. Na voljo so dobave takoj, nekateri nudijo dodatne poprodajne ugodnosti in podobno. Trg koles je bil v zadnjih letih popolnoma kaotičen, precej predvidevanj je bilo napačnih, nekateri proizvajalci ali trgovci so še zaradi tega sedaj v težavah zaradi zalog, drugi so pa celo precej zaslužili.

Precej je težav tudi z zalogami osnovne in dodatne kolesarske opreme, kar pa je pozitivno za potrošnike, saj to pomeni akcijske ponudbe, individualni popusti itd.


Torej, da ne dolgovezimo, kaj trenutno nudijo trgovci?


PRVA KATEGORIJA DO 3.000 EUR

Tu je kar nekaj prednjevzmetenih modelov priznanih proizvajalcev (Giant, Specialized, Cube, Orbea, Focus, Scott...), cene pa se gibljejo nekje med 2.000 - 3.000eur.

Nekaj primerov:

  1. GIANT Fanthom hardtail s 500Wh baterijo, 70Nm dobro zmogljivim Yamaha motorjem, SR Suntur vilico, cena cca 2.599 eur (npr. trgovina Šport 11, Bike center Konjice...) Pri Giantu je še nekaj prednje vzmetenih modelov pod 3000 eur, seveda s precej osnovno opremo, ki pa je za rekreativno vožnjo dovolj. ( vir Trgovine Freestyle)

  2. SPECIALIZED ima med drugim v ponudbi model TURBO TERO, ki ima manj zmogljiv motor s 50Nm, baterija 530Wh, teža všečnega kolesa je nekje 22,7 kg, cenija ga pa 2.549 eur ( vir trgovine Extremevital).

  3. Tudi SCOTT ima svojega Aspect eRide 930 za ceno 2.980 eur, nudi pa Bosch motor s 75Nm, 625Wh baterijo, standard osnovno opremo za ta rang in obliko okvirja, ki je nekoliko posebna, a všečna. (Extremevital)

  4. CUBE ima model hartail REACTION HYBRID PERFORMANCE 400 že za dobrih 2.000 eur( Energijabikes), z baterijo 400Wh, Bosch motorjem gen3 s 65Nm in osnovno opremo.



POLNOVZMETENI se že težje dobijo pod 3.000 eur. Tu je začetni cenovni rang bolj med 3.299 do 4.500 euri.

Tu se v začetku ponudbe dobijo npr. ženski modeli GIANT LIV Embolden, ki ima 70Nm motor, 625Wh baterijo in že boljšo opremo, kot npr. 4 batne zavore in podobno.

Giant ima tudi model STANCE (od 3.699 eur), ki ponuja motor s 75Nm, 625Wh baterijo, vmetenje s 140mm hoda.

Pri CUBE se polnovzmeteni pričnejo pri dobrih 3.700 eur, kjer pa model STEREO Hybrid 120 že ponuja motor Bosch s 85Nm navora, veliko 750Wh baterijo in ostalo solidno opremo, s skupno težo nekaj pod 26 kg.

Pri ponudnikih znamke SPECIALIZED, se dobi za cca 4.500 eur že Turbo LEVO 2023 ali celo 2024, s 70Wh baterijo, močnim motorjem z 90Nm, solidno opremo in lahkim okvirjem.

Pri ORBEI se znižani modeli RISE pričnejo pri zavidljivih 3.950 eur, ponujajo pa 540Wh baterijo, manj zmogljiv Shimano EP600RS motor, velika prednost pa je nizka teža - cca 19 kg.

A2U prodaja tudi znamko CORRATEC, kjer se polnovzmeteni pričnejo pri 3.599 eur, Bosch CX4 motor, 625Wh baterija...

Potem je tu GHOST E ASX, ki ponuja za 3.900 eur pri A2U dobro kolo, s 750Wh baterijo in Bosch CX4 motorjem.

Pri istem trgovcu najdemo tudi kar nekaj polnovzmetenih modelov HAIBIKE s cenami od 3.800 eur naprej.

SCOTT ima pri GRAŠCI "fullyje" s 500Wh baterijo in Bosch motorjem že od 3.290 eur, Sram NX menjalnik itd.



V BIKE CENTRU KONJICE lahko poleg koles Giant in Pivot, dobite dober deal za e-kolesa MARIN, ki jih z odlično opremo in zelo konkurenčno ceno ne smemo spregledati.


Modelov, znamk je torej v Sloveniji precej, zaloge pa tudi v večini primerov dovolj.


Kaj pa spletna prodaja?

CANYON, PROPAIN, COMMENCAL...pa še kateri od bolj priznanih, ponujajo modele le z nakupom preko spleta, kar je za nekatere kupce "no deal", saj so lahko težave z garancijo, servisne zadeve niso tako "domače", kot pri kolesih, kjer so trgovci in pooblaščeni servisi pri nas.


COMMENCAL z Bosch sistemom, 625Wh baterijo, Sram GX menjalnikom in TRP DH R Evo zavorami, nas bo stal od 4.800 naprej, njihova kolesa so znana po odlični geometriji, vodljivosti...




PROPAIN na modele EKANO 1, ki imajo Shimano EP8 motor, nudi nore popuste, saj je sedaj osnovni model 3.799 eur (prej 6.300 eur), dražji, s top opremo, pa je iz 8.200 znižan na 5.499 eur. Novi model EKANO 2, ki ga poganja nov SRAM motor, pa je od 7.600 eur dalje.


CANYON svoje vstopne modele fullyjev pričenja pri 3.799 eur, njihov NEURON s Shimano EP600 omejenim motorjem, nato je model NEURON z Bosch motorjem od 4.799 eur dalje in model SPECTRAL od 4.999 eur naprej s Shimano EP8 motorjem.



Seveda je proizvajalcev in modelov še veliko več, omenil sem le nekaj bolj ali manj vstopnih modelov. Večna dilema, kaj kupiti za neko zamišljeno vsoto, ki smo jo namenili za kolo, je lažja v tem času velike ponudbe. Ko leta 2021 ni bilo dovolj koles, večkrat ni bilo ne zaloge, ne popustov in ne izbire, smo težko našli pravo kolo.


Pri izbiri je vedno potrebno pomisliti, za kakšne poti/namen se bo kolo uporabljalo. Modele iz vrha cenovne ponudbe s top opremo pravzaprav ne potrebujemo, je pa to včasih,, kot pri avtomobilih. Že majhen, osnoven ima skoraj vse, kar potrebujemo, vendar nas marketing, lastna želja ali kaj podobnega prepriča, da moramo imeti top komponente.

Na splošno velja, da za vožnje za rekreacijo po cesti, makadamu, dokaj urejenih gozdnih poteh, ne potrebujemo niti polnovzmetenega kolesa, kje šele 170mm hoda vilic vrhunskih lastnosti, top zavore za downhill in podobno. Je pa fully bolj udoben tudi za takšno uporabo.


Druga zgodba je pa bolj resna enduro vožnja po urejenih trailih s skoki, kamni, koreninami, luknjami. Tam pa pride boljša oprema res prav.

Branko, eMTB Slovenija, februar 2024




138 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page