top of page
Writer's pictureemtbslo

e-MTB proizvajalci: LAPIERRE

LAPIERRE France

Mogoče za koga manj znan proizvajalec, ampak v resnici gre za enega največjih in najpomembnejših.

Lapierre je podjetje za proizvodnjo koles s sedežem v Dijonu v Franciji. Kolesa Lapierre vozijo francoski tekmovalci UCI ProTeam FDJ.

Leta 1946 je Gaston Lapierre v mestu Dijon v Franciji (Côte-d'Or - Burgundija) začel majhno kolesarsko podjetje in hitro našel uspeh v panogi, ki na splošno doživlja hitro rast.

Zgodovine in inovativnih in drugih dosežkov je v zgodovini podjetja ogromno, zato sem jih navedel le nekaj ( pa še tega je ogromno )

Leta 1960 je lastnik upravljanje prenesel na sina Jackyja Lapierra.

Leta 1972 je bila v industrijski coni Dijon zgrajena nova tovarna, ki je ustrezala povečanemu obsegu proizvodnje. Poleg proizvodnega obrata je bila nova zgradba namenjena tudi prodaji rezervnih delov, skupaj z novim razstavnim prostorom kolekcije koles.

Blagovna znamka Lapierre skozi leta uspeva in postaja referenca med kolesarskimi strokovnjaki.







Vodilna vloga V MTB

Sredi 80-ih se je Lapierre, ki je eno redkih evropskih podjetij, ki pričakuje pojav MTB, hitro postalo vodilno na tem trgu. Lapierre je od leta 1988 sponzoriral več tekmovalnih MTB moštev, ki so osvojili naslove na vseh ravneh.

REVOLUCIJA X-KONTROLE Leto 2001 je bilo za Lapierre ključno leto. Po treh letih raziskav in razvoja je Lapierre predstavil inovativno gorsko kolo s polnim vzmetenjem, X-Control, opremljeno s patentiranim sistemom zadnjega vzmetenja FPS. Kolesarji so zdaj lahko v enem kolesu našli idealno kombinacijo učinkovitosti in udobja. Istega leta je Jérôme Chiotti nadaljeval z zmago v francoskem MTB prvenstvu na svojem X-Control in postal prvi kolesar, ki je kdaj zmagal na kolesu s polnim vzmetenjem.





Med sezono 2003 se je Lapierre odločil razširiti področje svojih dejavnosti. Po podpisu triletne pogodbe z 10 kratnim svetovnim prvakom v downhillu, Nicolasom Vouillozom je bila ustvarjena kolekcija koles Freeride in DH za finalizacijo obstoječe ponudbe gorskih koles.

Lapierre je predstavil tudi svojo novo tehnologijo iz karbona, LP 0,9C. S tem prebojnim razvojem so uvedli cestni okvir, ki je tehtal le 900 gramov.

Leta 2006 je Lapierre praznoval 60. rojstni dan in ob tej priložnosti predstavil zložljivo gorsko kolo z imenom Passport.

Nicols Vouilloz, francoski prvak relija, se je vrnil v tekmovalni MTB in osvojil Alpe d'Huez Megavalanche.

2007: Lapierre je leta 2007 predstavil svoj napredek zadnjega vzmetenja, platformo OST Tri gorska kolesa uporabljajo to tehnologijo, Zesty, Spicy in Froggy. V Franciji je Lapierre osvojil nagrado za gorsko kolo leta…

2009: Lapierre, ki je pred 50 leti izdelal slabih 6000 koles na leto, v letu 2009 v svojih treh francoskih proizvodnih obratih proizvede več kot 90.000 koles na leto. Dijon, mesto, kjer se je vse začelo, še vedno ostaja srce tehnološkega razvoja.

2012: Po petih letih razvoja je Lapierre v sodelovanju z RockShoxom ustvaril prvi elektronski pogon zadnjega vzetenja. e: i Shock je sistem vzmetenja, ki ga poganjajo merilniki pospeška in senzorji, ki beležijo udarce s tal in kadenco za pedaliranje in s temi informacijami določijo, v kateri nastavitvi mora biti »udar«. Nastavitev se nato prilagodi v rekordnem času.

DOWNHILL

V konkurenci je Lapierre prevzel svoj prvi naslov svetovnega prvaka DH z Loicom Brunijem, ki je s svojim Lapierre DH osvojil tako mladinsko svetovno kot mladinsko svetovno prvenstvo. ( Sedaj Bruni vozi pri ekipi Specialized Gravity…)





2013: Lapierre lansira svoj koncept Overvolt z dvema električnima gorskima kolesoma. Paleta Overvolt se bo v naslednjih letih še naprej razvijala, tako da se bo gorsko kolesarstvo odprlo več ljudem.

Po skoraj 70 letih poslovanja s kolesi nenehno napredujejo, uvajajo inovacije in razvijajo svoje izdelke. V podjetju Lapierre se že lotevajo številnih novih projektov, ki bodo še naprej vodilni.


Lapierre v e-kolesa vgrajuje največ BOSCH sisteme, nato Fazua motorje, nekja pa ima tudi modelov z Yamahinimi motorji.

Novi modeli Overvolt AM z višjo stopnjo opreme imajo 750Wh baterijo in Bosch smart system, ki vključuje tudi izjemen nov display.



















V Sloveniji prodaja in zastopa A2U d.o.o.


To je LAPIERRE

197 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page