top of page
Writer's pictureemtbslo

e-Gorsko kolesarjenje +50


Danes se bomo poglobili v prednosti in slabosti gorskega kolesarjenja za starejše kolesarje + 50, zato mlajši ne berite, oziroma ne še zdaj.😀



Ste se morda že kdaj vprašali, ko ste pogledali navzdol in si rekli: "Ali sem prestar za to?" Jaz sem se že, čeprav se trenutno počutim odlično. Zato si vedno rečem - starost nikoli ne sme biti ovira pri raziskovanju vznemirljivega sveta gorskega kolesarjenja. Pomembno je, da se vedno obnašam po pameti, ter upoštevam svoje sposobnosti in znanje. V prvi vrsti gre le za moje veselje in ni pomembno, kako se peljem. Kolesarim zase, za svojo dušo in to je dovolj.


Če grem še naprej v razmišljanje: Srečanje s skupino prijateljev za vožnjo po gorskih poteh (in vsekakor pijačo po vožnji!) je tako dobro. Skupno kolesarjenje lahko služi kot motivacija, spodbuda in občutek pripadnosti, kar je lahko še posebej pomembno, ko se ljudje starajo in doživljajo spremembe v svojih družbenih krogih.


Gremo še dalje: Gorsko kolesarjenje ni le telesna dejavnost, ampak tudi kognitivna vadba. Vključuje um na različne načine, zaradi česar je zelo koristen za kognitivno in duševno zdravje starejših kolesarjev. Torej kolesarjenje ni samo potiskanje kolesa ter telesa do zgornjih mej, ampak tudi uma ( hitre reakcije na poti, spremljanje okolice, hitre odločitve v delcih sekunde, izbira primerne linije... ). Na splošno gorsko kolesarjenje - v našem primeru "emtb" ima veliko koristi za zdravje, kot je izboljšanje zmogljivosti pljuč, kardiovaskularnega sistema, imunskega sistema, je odličen način za hujšanje, boljše spanje itd.


Vendar ni vse tako lepo, obstajajo tudi nevarnosti poškodb, ker le nisem več tako "gumijast" kot sem bil pred leti, regeneracija je bila tudi hitrejša.

Če odmislimo poškodbe, moramo vseeno poslušati svoje telo, napor bomo čutili več kot samo en dan, da si popolnoma opomoremo, lahko traja tudi več dni. Preveč fizične obremenitve v tej starosti lahko bolj obremeni sklepe, mišice in vezi, kot mlajšega kolesarja. Starejši kolesarji smo lahko bolj dovzetni za poškodbe zaradi preobremenitve. Ravnotežje in koordinacija se s starostjo slabšata, zaradi tega je težje premagovati zapletene ovire in druge tehnične vidike gorskega kolesarjenja. Zgornje starostne meje za gorsko kolesarjenje res ni. Ključno je, da se ne silite v vožnjo po poteh, ki so preveč tehnične za vašo raven spretnosti. Tako boste zmanjšali tveganje za padce s kolesa in morebitne poškodbe.


Še nekaj čist pred koncem: Vedno ko sedem na kolo, se mi zdi, da je gorsko kolesarjenje eden najboljših načinov, da pozabim na skrbi ter se znebim stresa in prepričan sem, da bo tako tudi v naslednjih letih. Ohranjanje kondicije - gibanje, bo zagotovo omogočilo, da bom dlje užival v življenju. To ni samo moje skromno mnenje, ampak obstajajo resne študije, da vadba koristi telesu in možganom. Pomembno je, da se vedno vozite na način, ki je primeren vašim sposobnosti in izkušnjam. Torej izberemo poti, ki so v skladu z trenutnim fizičnim stanjem ter znanjem in... spet smo tam na začetku - kolesarim primerno svojim zmogljivosti in zase.

Torej, "furajte" znotraj svoje cone udobja in ne tvegajte po nepotrebnem.


In za konec;

Starost nikoli ne sme biti ovira pri doživetjih na gorskem kolesu, odločitev je vaša.



Lep pozdrav,


Iztok Polegek

eMTB Slovenija, marec 2024

322 views0 comments

Comments


bottom of page